Παγκόσμιος συναγερμός για την ιλαρά – Η πανδημία άφησε ανεμβολίαστα 22 εκατομμύρια μωρά

Παγκόσμιος συναγερμός για την ιλαρά – Η πανδημία άφησε ανεμβολίαστα 22 εκατομμύρια μωρά

Η πανδημία προκάλεσε το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κενό της τελευταίας 20ετίας. Τι κίνδυνος υπάρχει. Τι λένε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα CDC και η Unicef.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν τα CDC, το 2020 εμβολιάστηκαν εναντίον της ιλαράς 3 εκατομμύρια βρέφη λιγότερα απ’ όσα το 2019. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των βρεφών που δεν έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου έφθασε τα 22,3 εκατομμύρια. Είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί την τελευταία 20ετία.

Επιπλέον, και τις δύο δόσεις του εμβολίου έκανε μόνο το 70% των νηπίων. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια μωρά είναι ελλιπώς εμβολιασμένα και επομένως εκτεθειμένα στην ιλαρά.

Το ποσοστό των βρεφών που θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένα για να δημιουργεί τείχος ανοσίας στην κοινότητα είναι 95%, λένε.

Πρόβλημα δημιουργεί επίσης το γεγονός ότι αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας οι  ενημερωτικές εκστρατείες για την ιλαρά που είχαν προγραμματιστεί για το 2020 σε 23 χώρες του κόσμου. Η αναβολή αυτή είχε ως επακόλουθο να απομείνουν άλλα 93 εκατομμύρια άνθρωποι εκτεθειμένοι στη νόσο.

Με επιπλοκές το 30% των ασθενών

Η ιλαρά είναι μία ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος, η οποία στο 30% των περιπτώσεων προκαλεί μία ή περισσότερες επιπλοκές. Οι επιπλοκές είναι συχνότερες στα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και στους ενήλικες άνω των 20 ετών.

Οι επιπλοκές κυμαίνονται από διάρροια και οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα μέχρι πνευμονία και οξεία εγκεφαλίτιδα. Η ιλαρά αποδεικνύεται θανατηφόρος σε 1-2 στις 1.000 περιπτώσεις στις ανεπτυγμένες χώρες. Στις αναπτυσσόμενες, όμως, είναι θανατηφόρος στο 25% των περιπτώσεων.

Νηνεμία πριν την καταιγίδα

Το 2020, υπολογίζεται ότι 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κόλλησαν ιλαρά. Οι 60.700 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τους δύο υγειονομικούς οργανισμούς.

Συνολικά, την τελευταία 20ετία το εμβόλιο εναντίον της έσωσε τουλάχιστον 31,7 εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.

«Το 2020 μειώθηκαν τα κρούσματα ιλαράς που δηλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Αυτό ήταν αναμενόμενο δεδομένης της καραντίνας και των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού», δήλωσε η Dr. Kate O’Brien, διευθύντρια του Τμήματος Ανοσοποίησης & Εμβολίων του ΠΟΥ.

Ωστόσο «τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι βλέπουμε τη νηνεμία πριν την καταιγίδα», συνέχισε. Και προειδοποίησε ότι «ο κίνδυνος να δούμε επιδημίες από ιλαρά αυξάνεται σε όλο τον κόσμο».

«Αν και ακόμα δεν έχουμε δει αύξηση στα περιστατικά, η ιλαρά είναι πάρα πολύ μεταδοτική», συνηγόρησε ο κ. Ephrem Tekle Lemango, αναπληρωτής διευθυντής Εμβολιασμών στην Unicef. «Εάν δεν δράσουμε τώρα, τα κενά στους εμβολιασμούς θα γίνουν επιδημίες και πολλά παιδιά θα εκτεθούν σε μία αποτρέψιμη, αλλά δυνητικά θανατηφόρο νόσο».

iatropedia.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.