Παναγία των Παρισίων: 850 χρόνια ιστορίας έγιναν στάχτη σε 8,5 ώρες.Ζωντανή εικόνα

Παναγία των Παρισίων: 850 χρόνια ιστορίας έγιναν στάχτη σε 8,5 ώρες

Πρώτο Θέμα 

Σώθηκαν το κύριο κτίσμα και οι πύργοι – Το μεγαλύτερο τμήμα της φωτιάς έχει κατασβεστεί – Κάηκε και κατέρρευσε η ξύλινη οροφή και το ένα κωδωνοστάσιο – Μακρόν: Αυτόν τον καθεδρικό θα τον ξαναχτίσουμε όλοι μαζί

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η μεγάλη φωτιά που για 8,5 ώρες έκαιγε ανεξελέγκτη στην Παναγία των Παρισίων καταστρέφοντας ένα μεγάλο κομμάτι του καθεδρικού ναού με ιστορία εννέα αιώνων.

Τα ξημερώματα της Τρίτης η πυροσβεστική υπηρεσία της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά και ότι έχει μερικώς κατασβεστεί. «Υπάρχουν ακόμα σποραδικές εστίες» δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Νωρίτερα αξιωματούχος της πυροσβεστικής είχε ανακοινώσει ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε σοβαρά ένας πυροσβέστης.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της πυροσβεστικής καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει φλόγα στον ναό.

Η ιστορία του Ναού:

Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης.

Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο Παναγία των Παρισίων.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.