Παράδοση των εμβολίων – Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του εμβολιασμού

¢íäñåò ôïõ õðïõñãåßïõ Õãåßáò ðáñáëáìâÜíïõí ãéá áðïèÞêåõóç ôéò ðñþôåò äüóåéò ôïõ åìâïëßïõ ãéá ôïí êïñïíïúü ôï ïðïßï Ýöôáóå óÞìåñá óôçí ÁèÞíá ìå öïñôçãü- øõãåßï ìÝóù Ðñïìá÷þíá ÓÜââáôï 26 Äåêåìâñßïõ 2020. Ï õöõðïõñãüò ÐïëéôéêÞò Ðñïóôáóßáò êáé Äéá÷åßñéóçò Êñßóåùí, Íßêïò ×áñäáëéÜò, áíÝëáâå ôçí åðéôÞñçóç ôçò åðé÷åßñçóçò ìå ôçí êùäéêÞ ïíïìáóßá «ÉððïêñÜôçò», ôçí åðé÷åßñçóç – äçëáäÞ – ãéá ôçí äéáöýëáîç ôçò áóöÜëåéáò ôùí åìâïëßùí.Óôï óçìåßï âñßóêïíôáí êáé óõíüäåõáí ôï öïñôçãü ìå ôéò ðñþôåò 9.000 äüóåéò, éó÷õñÝò áóôõíïìéêÝò äõíÜìåéò. Êáé ç Ýëåõóç óôçí ÁèÞíá Ýãéíå õðü ôçí åðßâëåøç ôïõ ê. ×áñäáëéÜ (2ïò Ä) . ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÓáÀôáò ÐáíôåëÞò

Παράδοση των εμβολίων – Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του εμβολιασμού

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εξελίσσεται η ταυτόχρονη παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού στις 27 χώρες της ΕΕ, προκειμένου αύριο να ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Στην Ελλάδα, τα πρώτα 9.750 εμβόλια της Pfizer μεταφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου 26/12 παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου στις κεντρικές αποθήκες της Αττικής, απ` όπου θα διαμοιραστούν στα κέντρα διανομής και από εκεί στα 1.018 κέντρα εμβολιασμού.

Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους που πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων και από εκεί θα ξεκινήσει η διανομή τους στα κέντρα εμβολιασμού.

Επί ποδός έχει τεθεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα του κρατικού μηχανισμού, με τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή αποθήκευση και διανομή των εμβολίων σε όλα τα σημεία της χώρας, ενώ το κέντρο συντονισμού της πρωτοφανούς υγειονομικής επιχείρησης με την επωνυμία «Ελευθερία» βρίσκεται στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας.

Στο σημείο παραλαβής βρέθηκαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Η επιχείρηση «Ελευθερία» άρχισε τα εμβόλια βρίσκονται πλέον στην πατρίδα μας από χθες το βράδυ, ταυτόχρονα με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν οι αποστολές. Αύριο με σχέδιο και οργάνωση ξεκινάνε οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα μας έτσι ώστε να κερδίσουμε τη μάχη αυτή κατά της πανδημίας έτσι ώστε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω», δήλωσε από το σημείο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής της επιχείρησης «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τις τελευταίες μέρες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν μετεγκατασταθεί στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός της πρωτοφανούς επιχείρησης, που πήρε το όνομα «Ελευθερία».

Στις 27 Δεκεμβρίου, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Την Κυριακή 27/12 στις 12 μεσημέρι ανοίγει η αυλαία του εμβολιασμού. Μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος θα εμβολιαστούν πρώτοι συμβολικά στο νοσοκομείο αναφοράς «Ευαγγελισμός», θέλοντας να στείλουν μήνυμα στις ομάδες που βρίσκονται πρώτες στη λίστα εμβολιασμών. Επίσης την Κυριακή 27/12 θα εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα ραντεβού για εμβολιασμό θα αρχίσουν να κλείνονται μέσω της πλατφόρμας Emvolio.gov.gr, με SMS ή μέσω των ΚΕΠ και των φαρμακείων.

Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και από την εταιρεία Moderna και από την εταιρεία AstraZeneca. Σταδιακά αναμένεται αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων εμβολίων.

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση Ραντεβού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει. Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση. Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Στην Ευρώπη

Ορόσημο η σημερινή ημέρα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ταυτόχρονα παραδίδονται οι πρώτες δόσεις των εμβολίων που θα σημάνουν την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Αύριο αρχίζει ο μαζικός εμβολιασμός στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με νέο μήνυμα και βίντεο στο twitter, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντελ Λάϊεν, τονίζει ότι το εμβόλιο φέρνει την ελπίδα μιας φυσιολογικής ζωής. Στη Βρετανία, τη χώρα που ξεκίνησε πρώτη τους εμβολιασμούς, 600.000 άνθρωποι έχουν κάνει το εμβόλιο της PFIZER σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Ενθαρρυντικές είναι οι ανακοινώσεις από τις δοκιμές του εμβολίου της κινεζικής εταιρείας Sinovac στην Τουρκία, όπου αναφέρεται ποσοστό αποτελεσματικότητας άνω του 90%.

Πηγές: A’ Πρόγραμμα, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.