Παράταση θητείας δημάρχων και περιφερειαρχών: Τι ισχύει -Πότε ανοίγει «παράθυρο»

Παράταση θητείας δημάρχων και περιφερειαρχών: Τι ισχύει -Πότε ανοίγει «παράθυρο»

Σενάρια για παράταση της θητείας δημάρχων και περιφερειαρχών διακινούν το τελευταίο διάστημα, κυρίως, «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί, προκαλώντας τη μήνη του α΄αντιπρόεδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου. 

Μάλιστα, το θέμα έχει τεθεί και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με το επιχείρημα ότι ο κορωνοϊός δεν έχει επιτρέψει σε δημοτικές και περιφερειακές αρχές να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους.

Με αυτό τον τρόπο οι συγκεκριμένοι αλλά και άλλοι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης εκφράζουν την αγωνία τους για την αρνητική ετυμηγορία των πολιτών το φθινόπωρο (13 και 20/10) του 2023, που είναι προγραμματισμένες οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών τηρείται σιγή ιχθύος, καθώς, όπως υποστηρίζει στην aftodioikisi.gr,  παλαιός και έμπειρος «γαλάζιος» αυτοδιοικητικός «σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να στεναχωρήσουν τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, όταν μάλιστα οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των δημοτικών -περιφερειακών».

Η αντισυνταγματικότητα & το «παράθυρο»

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το Δεκέμβριο του 2020, μιλώντας στην 8η Συνεδριακή Διάσκεψη Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος το είχε αποκλείσει κατηγορηματικά: «Παράταση θητείας δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι αντισυνταγματικό. Οκτώβριο του 2023 θα γίνουν εκλογές», είχε πει χαρακτηριστικά.

Την ίδια άποψη έχουν και συνταγματολόγοι στους οποίους απευθύνθηκε η aftodioikisi.gr: «Είναι αντισυνταγματική η παράταση της θητείας, καθώς δεν υπάρχει βάσιμος λόγος», τονίζουν χαρακτηριστικά. Και προσθέτουν: «Ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να παραταθεί η θητεία, θα ήταν μία έκτακτη κατάσταση την περίοδο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μια επανάκαμψη της πανδημίας με την μορφή του Μαρτίου του 2020, για παράδειγμα», προσθέτουν.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.