Πλησιάζει η εποχή των αλλεργιών της άνοιξης – Πάρτε εγκαίρως τα μέτρα σας

Πλησιάζει η εποχή των αλλεργιών της άνοιξης – Πάρτε εγκαίρως τα μέτρα σας

Πότε πρέπει να αρχίσετε την προφυλακτική λήψη της θεραπείας που έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος ιατρός. Πως θα ξεχωρίσετε τις εαρινές αλλεργίες από την COVID. Τι άλλο πρέπει να προσέξετε.

Οι εαρινές αλλεργίες είναι ένα περιοδικό πρόβλημα το οποίο, όμως, μπορεί να κάνει δύσκολη τη ζωή των πασχόντων ή και να την απειλήσει ακόμα. Αν όμως αυτή την περίοδο έχετε την προσοχή σας στραμμένη στην πανδημία, μπορεί να σας περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις, προειδοποιεί ένας αμερικανός ειδικός.

«Η έγκαιρη προετοιμασία είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τις αλλεργίες της άνοιξης», λέει ο αλλεργιολόγος Dr. Mark Corbett, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI). «Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούν οι πάσχοντες εγκαίρως εάν τα συμπτώματά τους οφείλονται στην COVID ή σε εαρινή αλλεργία. Αν οφείλονται στις αλλεργίες, έχουν καθυστερήσει να λάβουν τα μέτρα τους».

Όπως εξηγεί, η προετοιμασία για τις εαρινές αλλεργίες συνίσταται κατ’ αρχάς στην προφυλακτική λήψη της αντιαλλεργικής αγωγής. «Αρχίστε να παίρνετε τα φάρμακα για τις αλλεργίες σας δύο έως τρεις εβδομάδες πριν αρχίζει ο κνησμός ή το φτάρνισμα», συνιστά. «Να θυμάστε, όμως, ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα συμπτώματά σας μπορεί να αρχίσουν νωρίτερα από το συνηθισμένο».

Ομοιότητες και διαφορές με τον κορωνοϊό

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μάθετε να ξεχωρίζετε τις εαρινές αλλεργίες από την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τα κοινά συμπτώματα είναι:

  • Βήχας
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλος

Η COVID, ιδίως όταν προκαλείται από την παραλλαγή Όμικρον, προκαλεί επίσης:

  • Περισσότερη ρινική συμφόρηση («μπούκωμα» της μύτης) απ’ ό,τι συνήθως
  • Έντονο συνάχι
  • Παροχέτευση των εκκριμάτων της μύτης στο πίσω μέρος του λαιμού
  • Συμπτώματα ιγμορίτιδας, που συμπεριλαμβάνουν πυρετό

Οι εαρινές αλλεργίες, όμως, σπανίως προκαλούν πυρετό, ενώ το συνάχι τους είναι ελεγχόμενο.  «Αν νομίζετε ότι μπορεί να σας έχει μολύνει ο κορωνοϊός, πρέπει να ελεγχθείτε το ταχύτερο δυνατόν», λέει ο Dr. Corbett. «Αν δεν έχετε COVID και τα συμπτώματά σας επιμένουν, πρέπει να ελεγχθείτε για εαρινές αλλεργίες».

Οι εκλυτικοί παράγοντες

Ο έλεγχος είναι απαραίτητος διότι πρέπει να γνωρίζετε τους παράγοντες που πυροδοτούν τις αλλεργικές κρίσεις σας, για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία, προσθέτει.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξετε τους μήνες που έρχονται και στον τρόπο ζωής σας. Σίγουρα είναι δελεαστικό να ανοίγετε τα παράθυρα για μπει στο σπίτι η αύρα της άνοιξης. Αν όμως πάσχετε από αλλεργία στη γύρη, θα πυροδοτήσετε τα συμπτώματά σας. Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό στο σπίτι και στο αυτοκίνητο για να κρατάτε τη γύρη έξω.

Το καλύτερο, πάντως, είναι να επισκεφθείτε τον αλλεργιολόγο σας πριν αρχίσουν οι αλλεργίες της άνοιξης. Εκείνος μπορεί να σας συμβουλεύσει καλύτερα για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβετε.

Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό εάν πάσχετε από αλλεργικό άσθμα ή έχει το παιδί σας άσθμα. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει διάφορες θεραπείες για να διαχειρισθείτε τα συμπτώματά του.

Μία από τις καλύτερες θεραπείες κατά των αλλεργιών είναι η ανοσοθεραπεία, λέει ο Dr. Corbett. Κατ’ αυτήν χρησιμοποιούνται ενέσεις ή χάπια για να καταπολεμηθούν συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η βαρύτητα των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Επιπλέον, οι ενέσεις και τα χάπια για τις αλλεργίες μπορεί να προλάβουν την ανάπτυξη άσθματος σε μερικά παιδιά με εαρινές αλλεργίες, καταλήγει ο ειδικός.

iatropedia.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.