Ποια συναισθήματα μπορεί πραγματικά να βιώσει ο σκύλος σας;

Ποια συναισθήματα μπορεί πραγματικά να βιώσει ο σκύλος σας;

Πώς αναπτύσσεται και πώς εξελίσσεται η συναισθηματική νοημοσύνη του

Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι μπορούν να διαβάσουν τα συναισθήματα στο σκυλί τους αρκετά εύκολα. Ωστόσο, η ύπαρξη συναισθημάτων στα σκυλιά ήταν – και σε εν μέρει εξακολουθεί να είναι – ένα σημείο επιστημονικής αντιπαράθεσης.

Στο σκοτεινό, μακρινό παρελθόν υποτίθεται ότι τα σκυλιά είχαν πολύ πλούσια ψυχική ζωή, με συναισθήματα σαν εκείνα των ανθρώπων και ακόμη και την ικανότητα κατανόησης της ανθρώπινης γλώσσας σχεδόν όπως και των ανθρώπων. Ωστόσο, με την άνοδο της επιστήμης τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Η ανθρωπότητα τώρα άρχισε να καταλαβαίνει αρκετά για τις αρχές της φυσικής και της μηχανικής που θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε πολύπλοκες μηχανές. Επιπλέον, μάθαμε ότι τα έμβια όντα διέπονται επίσης από συστήματα που ακολουθούν μηχανικούς κανόνες και χημικές διαδικασίες.

Ενόψει αυτών των ανακαλύψεων, οι θρησκείες παρενέβησαν για να προτείνουν ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότερα για τα ανθρώπινα όντα παρά απλώς μηχανικά και χημικά γεγονότα. Οι μελετητές της εκκλησίας επέμειναν ότι οι άνθρωποι έχουν ψυχή, και τα στοιχεία που έδωσαν για αυτό ήταν το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν συνείδηση ​​και συναισθήματα. Τα ζώα μπορεί να έχουν τα ίδια μηχανικά συστήματα, υποστήριξαν, αλλά δεν είχαν θεϊκή σπίθα και, επομένως, δεν είχαν την ικανότητα να βιώσουν «αληθινά» συναισθήματα.

 

Μελέτες συναισθημάτων σκυλιών στο παρελθόν

Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της επιστήμης της εποχής χρηματοδοτήθηκε από σχολεία και πανεπιστήμια που σχετίζονται με την εκκλησία, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ερευνητές δεν ισχυρίζονται ότι υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα ψυχικής λειτουργίας, όπως τα συναισθήματα στα ζώα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει προκαλέσει στις εκκλησιαστικές αρχές να αισθάνονται ότι οι επιστήμονες υποδηλώνουν ότι ένα ζώο όπως ένα σκυλί μπορεί να έχει ψυχή και συνείδηση, και το να αντιτίθεται στο δόγμα της εκκλησίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα.

Το πιο σημαντικό πρόσωπο που υιοθέτησε αυτή τη γραμμή ήταν ο Γάλλος φιλόσοφος και επιστήμονας Ρενέ Ντεκάρτες. Σε ένα πολύ ισχυρό σύνολο αναλύσεων, ο Descartes πρότεινε ότι ζώα όπως τα σκυλιά ήταν απλά ένα είδος μηχανής.

Αυτό το μηχάνημα δεν έχει αντίληψη, αλλά μπορεί να προγραμματιστεί για να κάνει ορισμένα πράγματα. Ο Nicholas de Malebranche, ο οποίος επέκτεινε τις ιδέες του Descartes, συνόψισε την ιδέα όταν ισχυρίστηκε ότι τα ζώα «τρώνε χωρίς ευχαρίστηση, κλαίνε χωρίς πόνο, ενεργούν χωρίς να το γνωρίζουν: δεν θέλουν τίποτα, δεν φοβούνται τίποτα, δεν ξέρουν τίποτα».

 

Τι γνωρίζουμε τώρα για τα συναισθήματα των σκύλων

Η επιστήμη έχει προχωρήσει σαφώς πολύ μακριά από τη σκέψη των Descartes και Malebranche. Έχουμε καταλάβει τώρα ότι τα σκυλιά διαθέτουν όλες τις ίδιες εγκεφαλικές δομές που παράγουν συναισθήματα στον άνθρωπο. Τα σκυλιά έχουν τις ίδιες ορμόνες και υφίστανται τις ίδιες χημικές αλλαγές που κάνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια συναισθηματικών καταστάσεων. Τα σκυλιά έχουν ακόμη και την ορμόνη οξυτοκίνη, η οποία, στους ανθρώπους, εμπλέκεται με την αίσθηση αγάπης και αγάπης για τους άλλους.

Με την ίδια νευρολογία και χημεία που έχουν οι άνθρωποι, φαίνεται λογικό να υποδηλώνουμε ότι τα σκυλιά έχουν επίσης συναισθήματα παρόμοια με τα δικά μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην υποθέσετε αμέσως ότι οι συναισθηματικές περιοχές των σκύλων και των ανθρώπων είναι οι ίδιες.

dogsfe.jpgΤρέχουσες μελέτες για τα συναισθήματα των σκύλων

Για να καταλάβουμε τι νιώθουν τα σκυλιά, πρέπει να στραφούμε στην έρευνα που γίνεται για να διερευνήσουμε τα συναισθήματα των ανθρώπων. Είναι αλήθεια ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το πλήρες φάσμα όλων των πιθανών συναισθημάτων και, στην πραγματικότητα, σε κάποια σημεία της ζωής σας δεν είχατε το πλήρες συμπλήρωμα των συναισθημάτων που αισθάνεστε και εκφράζετε σήμερα. Υπάρχουν πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά έχουν ένα πιο περιορισμένο εύρος συναισθημάτων. Είναι με την πάροδο του χρόνου τα συναισθήματα αρχίζουν να διαφοροποιούνται και να αναπτύσσονται και, όταν φτάσουν στην ενηλικίωση, το εύρος των συναισθηματικών εμπειριών τους είναι αρκετά ευρύ.

Γιατί αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά για την κατανόηση της συναισθηματικής ζωής των σκύλων μας; Οι ερευνητές έχουν τώρα πιστέψει ότι το μυαλό ενός σκύλου είναι περίπου ισοδύναμο με εκείνο ενός ανθρώπου που είναι ηλικίας δύο έως δυόμισι ετών. Αυτό το συμπέρασμα ισχύει για τις περισσότερες πνευματικές ικανότητες καθώς και για τα συναισθήματα. Έτσι, μπορούμε να κοιτάξουμε την ανθρώπινη έρευνα για να δούμε τι μπορούμε να περιμένουμε από τα σκυλιά μας. Ακριβώς όπως ένα παιδί δύο ετών, τα σκυλιά μας έχουν σαφώς συναισθήματα, αλλά πολύ λιγότερα είδη συναισθημάτων από αυτά που συναντώνται σε ενήλικες ανθρώπους.

Κατά τη γέννηση, ένα ανθρώπινο βρέφος έχει μόνο ένα συναίσθημα που μπορούμε να ονομάσουμε ενθουσιασμό. Αυτό δείχνει πόσο ενθουσιασμένος είναι, που κυμαίνεται από πολύ ήρεμη έως και κατάσταση φρενίτιδας. Μέσα στις πρώτες εβδομάδες της ζωής, η κατάσταση ενθουσιασμού παίρνει μια διαφορετική θετική ή αρνητική απόχρωση, έτσι μπορούμε τώρα να εντοπίσουμε τα γενικά συναισθήματα της ικανοποίησης και της δυσφορίας. Τους επόμενους μήνες, η αηδία, ο φόβος και ο θυμός καθίστανται ανιχνεύσιμα στο βρέφος. Η χαρά συχνά δεν εμφανίζεται έως ότου το βρέφος είναι σχεδόν έξι μηνών και ακολουθείται από την εμφάνιση ντροπής ή υποψίας. Η αληθινή στοργή, το είδος που έχει νόημα για τη χρήση της ετικέτας «αγάπη», δεν εμφανίζεται πλήρως μέχρι την ηλικία των εννέα ή δέκα μηνών.

Τα πολύπλοκα κοινωνικά συναισθήματα – εκείνα που έχουν στοιχεία που πρέπει να μάθουν – εμφανίζονται πολύ αργότερα. Η ντροπή και η υπερηφάνεια χρειάζονται σχεδόν τρία χρόνια για να εμφανιστούν, ενώ η ενοχή εμφανίζεται περίπου έξι μήνες μετά από αυτό. Ένα παιδί είναι σχεδόν τεσσάρων ετών πριν νιώσει περιφρόνηση.

 

Τα συναισθήματα που βιώνουν πραγματικά τα σκυλιά

Αυτή η αναπτυξιακή ακολουθία είναι το χρυσό κλειδί για την κατανόηση των συναισθημάτων των σκύλων. Τα σκυλιά περνούν τα αναπτυξιακά τους στάδια πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι άνθρωποι και έχουν όλο το συναισθηματικό εύρος που θα επιτύχουν ποτέ μέχρι την ηλικία των τεσσάρων έως έξι μηνών (ανάλογα με το ποσοστό ωρίμανσης στη φυλή τους).

Το σημαντικό είναι ότι γνωρίζουμε ότι η ποικιλία των συναισθημάτων που διαθέτει ο σκύλος δεν θα ξεπεράσει αυτό που είναι διαθέσιμο σε έναν άνθρωπο ηλικίας δύο έως δυόμισι ετών. Αυτό σημαίνει ότι ένας σκύλος θα έχει όλα τα βασικά συναισθήματα: χαρά, φόβο, θυμό, αηδία και, ναι, αγάπη, αλλά ο σκύλος δεν βιώνει τα πιο περίπλοκα συναισθήματα όπως ενοχή, υπερηφάνεια και ντροπή.

tetrapodo.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.