Ποινική δίωξη με πολλούς αποδέκτες στο Ωραιόκαστρο

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Αστέριου Γαβότση και του πρώην δημάρχου, Δημήτρη Σαραμάντου, ζήτησε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης για τις υλικές ζημιές σε ξενώνα επανένταξης ψυχασθενών, στο Μελισσσοχώρι, το 2003.
Η ποινική δίωξη συνδέεται με αποζημίωση -ύψους 228.000 ευρώ- που φέρεται να πληρώθηκε από τα ταμεία του δήμου Ωραιοκάστρου, με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για δικαστική απόφαση που αφορούσε τον ίδιο τον κ. Γαβότση,όπως ανέφερε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “ΑΥΓΗ”
Screenshot_1

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το 2008 ο Γαβότσης, με την ιδιότητα του δημάρχου Μυγδονίας είχε κριθεί ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, ως ηθικός αυτουργός επεισοδίων, που είχαν σημειωθεί μία 5ετία νωρίτερα,2003, και αφορούσαν τη ματαίωση δημιουργίας ψυχιατρικού νοσοκομείου σε μονοκατοικία στο Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης.
Οι ιδιοκτήτες της μονοκατοικίας απέστειλαν κατασχετήρια αναφορά σε τράπεζα,διεκδικώντας και κερδίζοντας  228.000 ευρώ για ζημιές, μέσω του Ειρηνοδικείου Αθηνών.
Ακολούθησε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο κατά πλειοψηφία αποφάσισε στις 22 Ιουλίου του 2010, τα εξής:
«Απαραίτητη κρίνεται η τροποποίηση του προϋπολογισμού του έτους 2010 νέου Κ.Α. εξόδων 02.00.6496 με τίτλο αποζημίωση μετά από δικαστική απόφαση και την ενίσχυση του παραπάνω κωδικού αριθμού με το πόσο των 228.345,44 ευρώ από το αποθεματικό»
Το 2013 ο τότε δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά απόφαση δεν πάρθηκε,το θέμα αναβλήθηκε και δεν ξανά τέθηκε ποτέ ώστε να παρθεί κάποια απόφαση.
Η συγκεκριμένη δίωξη  στρέφεται εναντίον του πρώην δημάρχου Ωραιοκάστρου,Σαραμάντου και όσων ήταν υπεύθυνοι εκείνη την περίοδο για τον καταλογισμό των παραπάνω χρημάτων.
Η υπόθεση βρίσκεται σε προανακριτική φάση.

Σε περιληπτικές γραμμές το 2003 ιδιώτης ενοικίασε  την μονοκατοικία του προς χρήση ψυχιατρικής κλινικής στο Μελισσοχώρι,οι κάτοικοι Μελισσοχωρίου αντέδρασαν διότι το οίκημα βρισκότανε σε κεντρικό σημείο. Η αντίδραση αυτή απέφερε σοβαρές υλικές ζημιές στο κτίριο.
Η Υπόθεση δικάστηκε και ορίστηκε να πληρωθεί το άνωθεν ποσο αποζημίωσης από τον δήμο ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ με τότε δήμαρχο τον Γαβότση. Οπως και έγινε.

Στο δημοτικό συμβούλιο του Ιουλίου του 2010 διαδικαστική απόφαση παρουσίασε και αναμόρφωσε το έλλειμμα των χρημάτων με 11  υπέρ και 1 κατα ψήφους με την απόφαση «αποζημίωση μετα απο δικαστική απόφαση».
Το θέμα ξανά ήρθε στο προσκήνιο φέροντας τον Γαβότση ως ηθικό αυτουργό και ότι όφειλε να πληρώσει το ποσό ως φυσικό πρόσωπο.
Ποινικά διώκονται και ο πρώην δήμαρχος Σαραμάντος και όλοι οι μέχρι τότε πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου με την αιτιολογία γιατί δεν έφεραν το θέμα στο συμβούλιο. Ένα θέμα που διαδραματίστηκε και εκδικάστηκε στον τότε δήμο ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ και έπειτα έγινε καποδιστριακός Δήμος Ωραιοκάστρου το 2011 επί διοίκησης Σαραμάντου.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.