Ποιοι κίνδυνοι απειλούν το κατοικίδιο μας στο σπίτι – Δυο ειδικοί μας απαντούν

Ποιοι κίνδυνοι απειλούν το κατοικίδιο μας στο σπίτι –
Δυο ειδικοί μας απαντούν

Το ξέρουμε ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που απαγορεύεται να καταναλώσουν τα ζωάκια μας, καθώς οι συνέπειες για την υγεία τους μπορεί να είναι σφοδρές.

Επίσης ξέρουμε ότι η συμβίωση  με ένα κατοικίδιο στο σπίτι προσφέρει τεράστια οφέλη στον άνθρωπο αλλά εγκυμονεί και πολλούς καλά κρυμμένους κινδύνους.

Μπορεί οι γλάστρες με το όμορφα φυτά μας να είναι επικίνδυνες για τον αγαπημένο μας σκύλο;
Μπορεί μια γκαραζόπορτα να αποβεί μοιραία για μια γατούλα;
Μπορεί μια ξεχασμένη τσίχλα να είναι τοξική;
Μπορεί ένα αθώο παιχνίδι του παιδιού μας να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον τετράποδο φίλο μας;

Για αυτά τα ερωτήματα και πολλά ακόμη, για να γλυτώσουμε τις αμφιβολίες και τύψεις, δυο διακεκριμένοι ειδικοί απάντησαν στο oraiokastro24 ο κτηνίατρος κ. Δημήτρης Αλατζάς της κτηνιατρικής κλινικής Άγιος Μόδεστος και ο εκπαιδευτής κ. Παναγιώτης Κωσταβέλης της σύγχρονης ακαδημίας εκπαίδευσης σκύλων Dog Academy Training Center μοιράζονται μαζί μας τις πολύτιμες συμβουλές τους.

 

Κτηνίατρος κ. Δημήτρης Αλατζάς:

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο σκύλος έχει ένα πεπτικό σύστημα με εντελώς διαφορετικές ανάγκες και ευαισθησίες από το δικό μας. Πρώτα απ’όλα δεν ανέχεται καλά την ποικιλία τροφών αλλά απαιτεί μια διατροφική «ρουτίνα». Σε γενικές γραμμές αυτό που θα πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι εφόσον σκύλος μας τρώει μια καλής ποιότητας ζωοτροφή, δεν χρειάζεται κάτι πέρα από αυτήν και νερό.

Επειδή συχνά όμως μπορεί να υποκύψουμε στο «αθώο» βλέμμα του σκύλου μας την ώρα που τρώμε ή μαγειρεύουμε είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα από το οικογενειακό τραπέζι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να καταλήξουν στο πιάτο του κατοικιδίου μας.

  • Κόκκαλα: Ένας τεράστιος μύθος που συνοδεύει τους σκύλους είναι ότι μπορούν να τρώνε κόκκαλα. Το λιγότερο κακό που μπορεί να συμβεί σε ένα σκύλο που τρώει κόκκαλα είναι να τα σπάσει με τα δόντια του και να τα αφοδεύσει χωρίς να απορροφήσει τίποτα από αυτά. Στη χειρότερη των περιπτώσεων μπορεί να του δημιουργήσει κάποια έμφραξη στο πεπτικό του σύστημα ή να του προκαλέσει έλκη ή ακόμα και εσωτερική αιμορραγία. Δεν έχει καμιά σημασία πόσες φορές ένας σκύλος έχει καταναλώσει κόκκαλα. Δεν υπάρχουν σκύλοι που ξέρουν να τρώνε κόκκαλα και σκύλοι που δεν ξέρουν. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει το θάνατο ενός σκύλου και το αν αυτό θα συμβεί την 1η ή την 1000η φορά που ο σκύλος θα φάει κόκκαλα είναι καθαρά τυχαίο.
  • Κρεμμύδια/σκόρδα: Οι εν λόγω τροφές και τα φαγητά ή οι σάλτσες που τα περιέχουν προκαλούν αναιμία λόγω οξειδωτικών φαινομένων στους 4ποδους φίλους μας. Προσοχή: η δόση είναι τελείως ιδιοσυγκρασιακή και δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του σκύλου. Κρατήστε στο μυαλό σας πως το κρεμμύδι και το σκόρδο μπορούν να προκαλέσουν τόσο ραγδαία πτώση του αιματοκρίτη του κατοικιδίου σας, ικανή να του στοιχίσει τη ζωή του.
  • Σταφύλια/σταφίδες: Προκαλούν σοβαρή υπόταση και συχνά οξεία νεφρική βλάβη στους σκύλους. Ένας εύκολος τρόπος να θυμόμαστε ότι απαγορεύονται είναι η λαϊκή ρήση «…πήγε σαν τον σκύλο στο αμπέλι…» η οποία δεν είναι καθόλου τυχαία, μιας και πεινασμένοι σκύλοι που καταλήγανε να τρώνε σταφύλια μέσα σε λίγη ώρα πεθαίνανε λόγω υπότασης.
  • Μανιτάρια: Τα μανιτάρια είναι ηπατοτοξικά για το σκύλο και η βλάβη που προκαλούν στο ήπαρ του δεν είναι πάντα αναστρέψιιμη
  • Κακάο: Η ακτανάλωση κακάο προκαλεί νευρολογικές βλάβες στους 4 ποδους φίλους μας
  • Λιπαρά ή πλούσια σε μπαχαρικά τρόφιμα: Όλα τα φαγητά και κυρίως τα κρέατα που τρώμε εμείς μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τους σκύλους μας. Τα μπιφτέκια, τα λουκάνικα, ο γύρος που κατεξοχήν τρώμε εμείς, είναι τροφές ικανές να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα στους μικρούς μας φίλους η οποία αποτελεί νόσημα απειλητικό για τη ζωή τους.

Είναι μάλλον πιο απλό να αναφερθούμε στα φαγητά που επιτρέπεται (κατ’εξαίρεση) να δίνουμε στους σκύλους μας. Όπως τα λευκά κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα) ή το μοσχάρι, πάντα βέβαια χωρίς μπαχαρικά ή σάλτσες, οι βραστές πατάτες, τα ζυμαρικά και το ρύζι.

 

Εκπαιδευτής σκύλων κ. Παναγιώτης Κωσταβέλης 

Ήρθε λοιπόν η πολυαναμενόμενη στιγμή να καλωσορίσουμε το νέο μας κατοικίδιο στο καινούριο του σπίτι. Είτε είναι σκυλάκι είτε είναι γατάκι ή οποιοδήποτε άλλο ζωάκι αποφασίσαμε να κάνουμε μέλος στην οικογένεια μας θα πρέπει να έχουμε υπόψη και κάποιες απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να το έχουμε ασφαλές, υγιές και ευτυχισμένο!!

Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμόμαστε είναι να προβλέψουμε κάθε σκανταλιά που θα μπορούσε να κάνει και να τραυματιστεί ή να τρομάξει.
Ειδικότερα όταν είναι σε μικρή ηλικία όπως ένα κουταβάκι θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό σαν ένα μωρό το οποίο δεν ξέρει τι είναι καλό γι΄αυτό και τι οχι.

Χρειάζεται λοιπόν συνεχής επίβλεψη και όταν δεν μπορεί κάποιος να το επιβλέπει να έχουμε φροντίσει να του έχουμε μάθει να κάθεται στη φωλίτσα του έτσι ώστε να ξεκουράζεται και να είναι ασφαλές. Να είμαστε επίσης πολύ προσεκτικοί στο τι και πόσο πρέπει να ταΐσουμε το νέο μας μέλος έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα υγείας από την τροφή του.
Δεν είναι καλό να παίζει με όλα τα αντικείμενα που μπορεί να έχει κάνει παιχνίδια το κουτάβι μας.

Ειδικότερα οποιοδήποτε ‘παιχνίδι’ μπορεί να σπάσει σε μικρά κομματάκια καλό είναι να το αποφεύγουμε. Ιδανικά να το μάθουμε να παίζει με παιχνίδια που ενδείκνυνται για σκυλάκια της ράτσας του έτσι ώστε να είναι ανθεκτικά και να μην ρισκάρουμε. Μέσα στην καθημερινότητα μας υπάρχουν πολλοί και ποικίλοι κίνδυνοι για ένα ζωάκι που μαθαίνει το καινούργιο του σπίτι ή την καινούργια του αυλή.

Υπάρχουν κίνδυνοι που πιθανότατα να μην έχουμε υπόψη μας, όπως τα μυτερά κάγκελα της αυλής μας, η συρόμενη πόρτα του γκαράζ μας που συχνά γίνεται επικίνδυνη όταν κλείνει ακόμα και για ένα παιδάκι πόσο μάλλον για κάποιο ζωάκι, τα φάρμακα για την απεντόμωση και την μυοκτονία και πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα.
Με την σωστή πρόληψη και πρόβλεψη όμως όλα μπορούν να αποφευχθούν.

Να μην ξεχνάμε ότι η απόκτηση ενός κατοικιδίου είναι μία ευχάριστη έκπληξη στην καθημερινότητα μας αλλά ταυτόχρονα και μία ευθύνη για μία ζωή που βασίζεται ολοκληρωτικά σε μας!

 

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.