Ποιος θα φροντίσει για την ασφάλεια των ζώων και των ανθρώπων;

ΘΕΜΑ:  ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

« Όμηροι στη γειτονιά μας!!!!»

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΚΟΥΓΚΑΡΑ

 «Φιλοζωία είναι η αμέριστη αδιάκριτη αγάπη προς όλα και ανεξαιρέτως τα ζώα του πλανήτη ανεξάρτητα του αν είναι ανεπιθύμητα ή επιβλαβή επικίνδυνα για την ανθρωπινή υγεία ασφάλεια, ζωή. Αντιπροσωπεύει την ποιότητα και το επίπεδο του πολιτισμού ενός λαού και μιας χώρας.» (Βικιπαίδεια)

Παίρνοντας ως αφορμή την ερμηνεία που δίνει η ιστοσελίδα για την λέξη φιλόζωος θα ήθελα να προβληματιστούμε σε κάθε της σειρά.

Ζούμε κοντά στην παιδόπολη πάνω από 20 χρόνια .Τετραμελής οικογένεια με 2 παιδία 19 και 23 χρονών. Η μικρή μας κόρη με κινητικά προβλήματα, που μετακινείται με ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο (που το απόκτησε μετά από  αγώνα που έκανε το 2ο ΓΕΛ., όπου φοιτούσε πριν 3 χρόνια). Πολλοί δεν έχετε δει την Κων/να να κυκλοφορεί στο Ωραιόκαστρο γιατί όλα σχεδόν τα πεζοδρόμια είναι κατειλημμένα, είναι καλυμμένα από αυτοκίνητα (αφού δεν υπάρχει ούτε τιμωρία από το κράτος), από κάδους ή είναι χωρίς προσβασιμότητα. Πολλές όμως φορές κάνουμε βόλτα στη γειτονιά μας. Αλλά αυτή την άνοιξη ούτε αυτό θα μπορέσουμε να κάνουμε. Η μόνη μας διέξοδος ή νέα παραλία.

Στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε η Κωνσταντίνα γίνεται πια πιστή τήρηση του όρου «φιλόζωος» (όπως την ερμηνεύει το διαδίκτυο). «Αγαπάμε τα ζώα ανεξάρτητα αν είναι επιβλαβή» για την ασφάλεια και τη ζωή. Η οικογένεια, κάνοντας βόλτα με το σκυλί μας, δεχτήκαμε επίθεση στην οδό Βαλαωρίτου από πλήθος σκύλων.

Η Κωνσταντίνα, κινούμενη  με το αμαξίδιο, ανήμπορη να αντιδράσει. Φωνές – τρέμουλο – απελπισία. Ποιος να προστατέψει ποιον, έξω από το σπίτι μας (του καθενός το σπίτι). Για καλή μας τύχη η επίθεση των σκύλων έμεινε στο να μας δείχνουν, τα ζώα, μόνο τα δόντια τους.

Επικοινωνήσαμε, τηλεφωνικά,  με την αστυνομία, η οποία, μας ρώτησε αν υπάρχει τραυματισμός. Στην αρνητική απάντηση μας, είπαν πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι και να τηλεφωνήσουμε στον δήμο. Στη συνέχεια μιλήσαμε, με μια ευγενέστατη κυρία (Βάσω Καμπούρογλου), που μας προέτρεψε να πάμε να συμπληρώσουμε μια φόρμα για να καταγγείλουμε το γεγονός. Όμως εδώ και ένα χρόνο τέτοιες φόρμες έχουν συμπληρωθεί από πολλούς γείτονες καθώς από τον θείο της οικογένειας που ζει, με την οικογένεια του, δίπλα μας. Φροντίζει εδώ και πολλά χρόνια 2 αδέσποτα, προσφέροντας στέγη – φαγητό – ιατρική περίθαλψη. Και αυτά τα 2 ζώα έχουν δεχτεί επίθεση -τραυματισμούς που στοίχισαν, ευτυχώς όχι τη ζωή τους, αλλά πολυέξοδη και πολυήμερη θεραπεία.

Το σκυλί μας (η Μίλκα), που έχει αγοραστεί και εκπαιδευθεί για την Κωνσταντίνα, δυσκολευόμαστε  να το βγάλουμε βόλτα, και για την ανάγκη του ακόμη. Συχνά την εντοπίζουν και … γυρίζουμε τρομαγμένοι στο σπίτι.

Ο παππούς της οικογένειας αναγκάζεται, καθημερινά, να κινείται με αυτοκίνητο ή άλλοτε κάνοντας ολόκληρους κύκλους γιατί δέχτηκε 3 φορές επίθεση από αδέσποτα σκυλιά,  άλλα ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς.

Θα έπρεπε βέβαια να αναφέρουμε και τις επιθέσεις και εκφοβισμούς που έχουν υποστεί οι ποδηλάτες ή οι κυρίες που φροντίζουν για την καθαριότητα ή τη φύλαξη παιδιών και υπερηλίκων και βέβαια όσοι κάνουν διανομή φαγητών.

Αποφασίσαμε λοιπόν να δημοσιεύσουμε αυτό το κείμενο μήπως κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι και μπορέσουμε να ζήσουμε φυσιολογικά στον τόπο μας. Τέλος ξαναδιαβάζουμε την τελευταία φράση της αρχικής ερμηνείας και αφήνουμε μια πικρία, έναν αναστεναγμό και βάζουμε αντί τελείας ένα ερωτηματικό. «Αυτή η στάση αντιπροσωπεύει την ποιότητα και το επίπεδο πολιτισμού ενός λαού και μιας χώρας;»

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ (1789)

Άρθρο 2.  Σκοπός κάθε πολιτικής ένωσης αποτελεί η διατήρηση των  φυσικών απαράγραπτων δικαιωμάτων του τα δικαιώματα αυτά είναι η ελευθερία, η ιδιοκτησία και η ασφάλεια και η αντίσταση στη βία.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ(1978)

Άρθρο 1. Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Ποιος δεν θα αδικήσει κανέναν άνθρωπο και θα βρει λύση;

Ποιος θα φροντίσει για την ασφάλεια των ζώων και των ανθρώπων;

vendo

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συμμερίζομαι απόλυτα τις απόψεις της οικογένειας του Παναγιώτη & της Ευαγγελίας Παπακωνσταντίνου και νομίζω ότι δεν υπάρχει δημότης που να μην υποστηρίζει το δίκαιο του αιτήματος τους για καλύτερη ποιότητα ζωής.
    Κύριε Ζιαγκούλη ,αντιδήμαρχε του δήμου Ωραιοκάστρου δώστε σας παρακαλούμε μία μόνιμη λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων!! Μην παρασύρεστε από τις “σειρήνες” των διαφόρων που αρέσκονται σε “ωραίους λόγους” (χωρίς κόστος) και που δε μας λένε τι θα κάνουμε στην καθημερινότητά μας με τις ¨άδειες -από παιδιά-παιδικές χαρές” ,με τον φόβο των μαθητών αλλά και των ενηλίκων με τις …επιθέσεις που πολύ συχνά σας καταγγέλονται .
    Υπηρετώντας τους πολίτες οι οποίοι σας τίμησαν με την ψήφο τους ενεργείστε σήμερα και μην μεταθέτετε την επίλυση του πολύ σοβαρού αυτού προβλήματος στο….μέλλον!!
    Υ.Γ:128 άτομα έχουν δει το άρθρο του κ.Παπακωνσταντίνου μέχρι τώρα που γράφω αυτό το σχόλιο.Κανείς μας δεν απάντησε ,δε σχολίασε …δεν ασχολήθηκε λίγο περισσότερο .Φίλοι δημότες ας “ξεκουνηθούμε” από τον καναπέ μας ,ας κάνουμε περισσότερο αισθητή την “παρουσία μας” και ας γράψουμε ,ας διαμαρτυρηθούμε ,ας ξαναγράψουμε .. ώστε η φωνή μας να γίνει δυνατότερη και γρηγορότερα η διοίκηση του δήμου να εκπληρώσει το αίτημά μας !!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.