Πρέπει να καταργηθούν οι αμοιβές των αιρετών της αυτοδιοίκησης;

ΓραΘεόδωρος Κουτρούκης
Πανεπιστημιακός

Πρέπει να καταργηθούν οι αμοιβές των αιρετών της Αυτοδιοίκησης;

Με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» (Ν.3852/2010) τερματίστηκε το καθεστώς των «εξόδων παράστασης» για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το αξίωμα των Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων έπαψε να είναι «τιμητικό και άμισθο» και συνδέθηκε με δικαίωμα αντιμισθίας (μισθού) στους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης ως αντιστάθμισμα για την πλήρη απασχόλησή τους στην θέση ευθύνης που αναλαμβάνουν.
Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι οι αμοιβές των αιρετών θα ήταν εν μέρει δικαιολογημένες σε εποχές ευημερίας, σήμερα που ο λαός αντιμετωπίζει ανέχεια και δυστυχία, η μισθοδοσία των αιρετών δεν απολαμβάνει ηθικής νομιμοποίησης.
Για το λόγο αυτό θα ήταν χρήσιμο να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για τη σκοπιμότητα ή όχι κατάργησης κάθε μισθοδοσίας αιρετών στους ΟΤΑ.
Σε αυτό το πνεύμα δημιουργήθηκε μια ψηφοφορία, στην οποία οι πολίτες θα μπορούσαν να συμμετέχουν, αν συμφωνούν με την κατάργηση κάθε αντιμισθίας αιρετών.
Ο διαδικτυακός σύνδεσμος της ψηφοφορίας είναι ο παρακάτω:
https://www.ipetitions.com/petition/amoivi-aireton
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση αυτού του θέματος θα ήταν κρίσιμη ενόψει του νέου εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις παρελκόμενές μεταρρυθμίσεις. Επομένως, η γνώμη του κάθε πολίτη είναι ευπρόσδεκτή και σημαντική.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.