Πρωτοποριακό πρόγραμμα συνεκπαίδευσης Αστυνομικών και Ρομά από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Πρωτοποριακό πρόγραμμα συνεκπαίδευσης Αστυνομικών και Ρομά από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Με πλήρη συναίσθηση της συλλογικής ευθύνης των φορέων της Κυβέρνησης, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέσω του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας υλοποιεί το πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα PROACTIVE, το οποίο αφορά στην εκπαίδευση 378 αστυνομικών «πρώτης γραμμής» σε θέματα κοινωνικής διαμεσολάβησης και προληπτικής ασφάλειας σε πολλαπλά, διαφορετικά σημεία της χώρας.

Όπως ανακοινώνεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την 8η Απριλίου που αποτελεί ημέρα μνήμης για τους Ρομά όλου του κόσμου, καινοτόμο στοιχείο αυτής της παρέμβασης είναι η ανάληψη του ρόλου του «εκπαιδευτή» του αστυνομικού προσωπικού από δίδυμα συν-εκπαιδευτών, αποτελούμενα από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και έμπειρους κοινωνικούς διαμεσολαβητές Ρομά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος PROACTIVE, για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο, αστυνομικοί και εκπρόσωποι των κοινοτήτων Ρομά συναντώνται και συνεργάζονται, ως μέλη της ίδιας κοινωνίας με κοινά συμφέροντα και κοινή στόχευση, προκειμένου να εκπαιδεύσουν εκπροσώπους της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Τροχαίας, της Άμεσης Δράσης, των Ο.Π.Κ.Ε. και τοπικών Αστυνομικών Τμημάτων σε θέματα προληπτικής ασφάλειας.

Το πρόγραμμα PROACTIVE θέτει στην αιχμή την Ελληνική Αστυνομία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά, ενισχύοντας το αστυνομικό προσωπικό ως αναπόσπαστο κρίκο της κοινωνικής αλυσίδας προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πρόσφορων συνθηκών αλληλοκατανόησης, συναντίληψης και συλλειτουργίας με τις κοινότητες Ρομά για τη δημιουργία ασφαλών τοπικών κοινωνικών.
Η προσπάθεια σχεδιασμού εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των αιτιών του κοινωνικού αποκλεισμού των Ελλήνων Ρομά και τη θεμελίωση των προϋποθέσεων ισότιμης πρόσβασής τους σε όλα τα αγαθά που προσφέρονται από το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος σε όλους τους Έλληνες Πολίτες έχει ξεκινήσει από το 2016.

Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα μνήμης για τους Ρομά όλου του κόσμου, θέτοντας τη βάση για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.
Η Ελληνική Πολιτεία έχει αναγνωρίσει από το 1955 τους Ρομά ως ισότιμους Έλληνες Πολίτες. Οι ίδιοι οι Ρομά αυτοπροσδιορίζονται επίσημα από το 2001 ως Έλληνες. Στην χώρα μας, ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των Ρομά βιώνει συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού με δυσμενείς συνέπειες για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά κοινοτήτων.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.