Πρώτος θάνατος παιδιού από οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα – Βρέφος 13 μηνών

Πρώτος θάνατος παιδιού από οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα – Βρέφος 13 μηνών

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο παιδιού από οξεία ηπατίτιδα στη χώρα μας, σήμερα Τετάρτη (6/7). Από την ασθένεια άφησε την τελευταία του πνοή ένα μωρό μόλις 13 μηνών. 

Πρόκειται για αγοράκι.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνδρομο οξεία ηπατίτιδας εκδηλώνεται με συμπτώματα από το γαστρεντερικό (εμετούς, διάρροιες) και πυρετό. Κοινό χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι οι αυξημένες τιμές των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινασών). Σε αυτές τις περιπτώσεις ο παιδίατρος συνιστά την εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο για την παρακολούθηση και την έγκαιρη παρέμβαση εφόσον χρειαστεί.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα καταγράφηκε στη χώρα μας ο πρώτος θάνατος παιδιού, που συνδέεται με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Πρόκειται για παιδί 13 μηνών, που εισήχθη σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική λόγω εμπυρέτου από διημέρου και νωθρότητας. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και παρά τις προσπάθειες των ιατρών δυστυχώς κατέληξε.

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 920 ανάλογα περιστατικά σε 33 χώρες του κόσμου. Από τα πιθανά κρούσματα που έχουν δηλωθεί παγκοσμίως, 45 (5%) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και 18 (2%) κατέληξαν. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν δηλωθεί άλλα 11 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα περιστατικά αυτά δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία, δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή και παραμένουν σε άριστη κατάσταση.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.