Πυγολαμπίδες έκαναν την εμφάνιση τους στο Ωραιόκαστρο,βίντεο

Πυγολαμπίδες έκαναν την εμφάνιση τους στο Ωραιόκαστρο,βίντεο

Μια ευχάριστη έκπληξη με περίμενε ένα βράδυ έξω από το μπαλκόνι μου , είδα κάποιες που είχα να τις δω χρόνια   και τις θεωρούσα σχεδόν εξαφανισμένες …..
Πυγολαμπίδες!!! ‘Εκαναν την εμφάνιση τους στο Παλαιόκαστρο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης .

Με ένα απίστευτο φωτεινό πράσινο φως μάγεψαν το βράδυ και μου θύμισαν εποχές όταν ήμουν μικρός που μάζευα πυγολαμπίδες, ή “κωλοφωτιές”  όπως τις λέγαμε!
Τις έβαζα σε άδεια σπιρτόκουτα για να της μεταφέρω .

Η συγκεκριμένη στο βίντεο είναι θηλυκή .
Δεν περίμενα με τόση φωτορύπανση, φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα ότι θα έχουμε πυγολαμπίδες.

Η πανίδα μας επανέρχεται , αυτό είναι θετικό για το Ωραιόκαστρο !!!!

Οι πυγολαμπίδες ανήκουν στην τάξη των Coleoptera στο κοινό είδος Lampyris noctiluca , οικογένεια Λαμπυρίδες Lampyridae . Έχουν έξι πόδια και το σώμα τους αποτελείτε από τρία μέρη και σαν πλάσμα της νύχτας έχει μεγάλα μάτια , Υπάρχουν πάνω από 2.000 είδη πυγολαμπίδων . Τα αρσενικά είναι φτερωτά με καφέ έλυτρα ενώ τα θηλυκά είναι προνύμφη δεν έχει φτερά και έχουν συχνά το διπλάσιο μέγεθος από τα αρσενικά . ΄΄

Η μαγική παραγωγή του φωτός είναι ένα οργανικό μόριο η λουσιφερινη που οξειδώνεται και ένα ενζυμο η λουσιφεραση που καταλύει την αντίδραση , σχηματίζοντας με ιόντα μαγνησίου ένα συμπλοκο και πυροσφωσφορικο άλας .

Στη συνέχεια το σύμπλοκο αντιδρά με μοριακό οξυγόνο και εκπέμπεται φως.
Η περίοδος αιχμής της εμφάνισης τους είναι τα βράδια του Ιουνίου και του Ιουλίου.
Τα αρσενικά αναβοσβήνουν κατά την πτήση ενώ γυρνούν στην περιοχή αναζητώντας τα θηλυκά , τα θηλυκά παρατηρούν από τις ασφαλείς θέσεις τους και αν ενδιαφερθούν το δείχνουν ανταποδίδοντας τις λάμψεις στα αρσενικά .
Το φως ακόμα χρησιμοποιείτε και για να προσελκύσει αλλά έντομα για τροφή . <
Τρέφονται με μικρά σαλιγκάρια , κάθε θηλυκό έχει ζωή μερικών εβδομάδων από τότε που θα ζευγαρώσει έως την στιγμή που θα πεθάνει , αφού πρώτα αφήσει τα αβγά της .
Τα αυγά μετά από μερικές εβδομάδες εκκολάπτονται και παραμένουν ως προνύμφες για ένα η δυο καλοκαίρια επιπλέων .
Ως προνύμφες άλλες τρυπώνουν στο χώμα και άλλες άλλες σε φλοιούς δένδρων περιμένοντας την άνοιξη να εμφανιστούν .
Νίκος Φωτιάδης

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.