Πυρρίχιος, Η ταινία-αφιέρωμα στον αρχαιότερο χορό των Ελλήνων του Πόντου

Πυρρίχιος, Η ταινία-αφιέρωμα στον αρχαιότερο χορό των Ελλήνων του Πόντου

Μια καλλιτεχνική απεικόνιση σε φιλμ, του Πυρρίχιου, του αρχαιότερου χορού των Ελλήνων του Πόντου δημιούργησε ο μουσικοσυνθέτης και παραγωγός Χρήστος Κεμανετζίδης ως προσφορά για την επέτειο των 100 ετών από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η ταινία παρουσιάστηκε σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κατερίνη, Καβάλα και Δράμα, ενώ τα γυρίσματα της έγιναν σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως το βυζαντινό κάστρο του Παλαιού Γυναικοκάστρου στο Κιλκίς, στον Λιθότοπο Σερρών, δίπλα στη λίμνη Κερκίνη και στο Παλαιόκαστρο Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζει ο κ. Κεμανετζίδης.
Προσθέτει ότι η ταινία, διάρκειας είκοσι λεπτών, “αφηγείται” την καθημερινότητα στον Πόντο, με αποκορύφωμα τον Πυρρίχιο: Μικρές στιγμές καθημερινού μόχθου, μαζώξεις των κοινοτήτων, τα λεγόμενα “παρακάθ”, όπου μέσα από ποντιακά δίστιχα και μελωδίες κυλούσε η ζωή, αλλά και μικρά παιδιά που συνεχίζουν την παράδοση.
Την ταινία για τον πυρρίχιο “ντύνει” με τη φωνή του ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.