Πως λειτουργούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες: Νέα Εγκύκλιος για άδειες γονέων, τηλεργασία, κοινό, μάσκα

Πως λειτουργούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες: Νέα Εγκύκλιος για άδειες γονέων, τηλεργασία, κοινό, μάσκα

Στην έκδοση νεότερων οδηγιών για τη λειτουργία των Δημόσιων Υπηρεσιών προχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών, εξαιτίας της δημοσίευσης ΚΥΑ (Φ.Ε.Κ. Β’ 4484) με την οποία ορίστηκαν 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας με τη διαβάθμιση χαμηλό, μέτριο, υψηλό και πολύ υψηλό.

Στην εξ. επείγουσα Εγκύκλιο, που απευθύνεται και στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, αποτυπώνεται τι ισχύει για:

– τις άδειες και λοιπές διευκολύνσεις των γονέων-Υπαλλήλων,

– την προστασία των εργαζομένων και την παροχή εξ αποσπάσεως εργασίας,

– την υποχρεωτική χρήση μάσκας,

– την εξυπηρέτηση του κοινού,

– την υπαγωγή Περιφερειακών Ενοτήτων στα επίπεδα προληπτικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Επισημαίνουμε ότι το Υπουργείο, κατόπιν διαφόρων ερωτημάτων που δέχθηκε, διευκρινίζει « αναφορικά με τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας σε Υπαλλήλους που δεν μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως », τα εξής:  « Η πρόβλεψη των σχετικών διατάξεων περί μη δυνατότητας χρήσης της αναρρωτικής άδειας αφορά αποκλειστικά και μόνο την αιτιολόγηση της 4ης ημέρας απουσίας του υπαλλήλου. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δεν έχει υπόλοιπο από δικαιούμενες άδειες, όπως προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις, τότε δύναται να απουσιάζει με αναρρωτική άδεια, η οποία θα χορηγείται σύμφωνα με τις ισχύουσες πάγιες διατάξεις, για όλο το χρονικό διάστημα απουσίας του και όχι μόνο για την 4η ημέρα. Επίσης, δεν προβλέπεται βάσει των ισχυουσών αυτών ειδικών διατάξεων για την εν λόγω άδεια, η δυνατότητα παροχής εργασίας μόνο κάθε 4η ημέρα απουσίας είτε ο υπάλληλος έχει αδιάθετο υπόλοιπο δικαιούμενων αδειών είτε όχι, καθώς σκοπός της εν λόγω άδειας είναι αποκλειστικά η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και της υγείας του δικαιούχου, οπότε και η παροχή αυτοπρόσωπης εργασίας κάθε 4η ημέρα αντίκειται στο σκοπό και στη γραμματική διατύπωση των σχετικών διατάξεων. »

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του νέου αρ.36 του ν.4735/2020 (πρόκειται για την Τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής ) για τις διευκολύνσεις γονέων με τέκνα ΑΜΕΑ. Ενημερώνει, λοιπόν, ότι με το αρ.36 του ν.4735/2020, στο αρ.5 της από 11.3.2020 ΠΝΠ ως κυρώθηκε, προστέθηκε παρ.8, σύμφωνα με την οποία «8. Οι υπάλληλοι της παρ.1 που έχουν τέκνα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες, ανεξαρτήτως της ηλικίας των τέκνων αυτών, στα οποία λόγω υποκείμενου νοσήματος απαγορεύεται η προσέλευσή τους σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας, δύνανται, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ.3, να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού της παρ.1 ή της διευκόλυνσης της παρ.4 ή των διευκολύνσεων των περ.α ΄ και β΄ του αρ.5Α της παρούσας. Τα προβλεπόμενα στο προηγούμενο εδάφιο ισχύουν και σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας των δομών παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας».

Ως εκ τούτου υπάλληλοι, οι οποίοι: Α) εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρ.1 του αρ.5 της από 11.3.2020 ΠΝΠ ως κυρώθηκε με το αρ.2 του ν.4682/2020, Β) οι οποίοι έχουν τέκνα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες, ανεξαρτήτως της ηλικίας των τέκνων αυτών, στα οποία είτε λόγω υποκείμενου νοσήματος απαγορεύεται η προσέλευσή τους σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας είτε έχει προσωρινά ανασταλεί η λειτουργία της εν λόγω δομής, μπορούν να κάνουν χρήση των εξής διευκολύνσεων:

(1) Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η Υπάλληλος. (2) Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της Υπηρεσίας. (3) Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως σύμφωνα με την παρ.4 του αρ.5 της από 11.3.2020 ΠΝΠ ως κυρώθηκε με το αρ.2 του ν.4682/2020. (4) Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού της παρ.1 του αρ.5 της από 11.3.2020 ΠΝΠ ως κυρώθηκε με το αρ.2 του ν.4682/2020. Σχετικές με τις προϋποθέσεις χορήγησης των ως άνω διευκολύνσεων ανάλογα και με την απασχόληση του/της συζύγου του/της Υπαλλήλου είναι οι από 12.3.2020  και 20.9.2020  Εγκύκλιοι. Για τη χορήγηση των ως άνω διευκολύνσεων, προσκομίζεται σχετική Βεβαίωση από τη δομή παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας.

Αναλυτικότερα για όλα τα θέματα μπορείτε να δείτε την αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/129 /18771/13.10.2020 Εγκύκλιο ΕΔΩ

airetos.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.