Πώς να διαβάσετε τη διάθεση μιας γάτας

Πώς να διαβάσετε τη διάθεση μιας γάτας

Ίσως κάποια μέρα θα υπάρξει μια συσκευή που μπορεί εύκολα να μεταφράσει τα στοιχεία συμπεριφοράς της γάτας, ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τι νιώθουν οι γάτες μας. Ωστόσο, έως ότου έχουμε αυτήν την τεχνολογία, θα πρέπει να μάθετε πώς να κατανοείτε τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας και τις φωνητικές της διακυμάνσεις για να πάρετε μια ιδέα για τη διάθεση της γάτας σας.

Οι γάτες χρησιμοποιούν ολόκληρο το σώμα τους για να επικοινωνούν – από τις ουρές τους στα αυτιά και τα μάτια τους. Ενώ η γλώσσα του σώματος της γάτας μπορεί να είναι περίπλοκη, μερικοί γενικοί δείκτες μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσετε τι σκέφτεται η γάτα σας και πώς αισθάνεται. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι κάθε γάτα είναι ξεχωριστή, οπότε ο ακριβής τρόπος με τον οποίο εμφανίζουν ορισμένες από αυτές τις διαθέσεις μπορεί να είναι μοναδικός για αυτούς.

Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα βασικά της γλώσσας του σώματος της γάτας, ώστε να μπορείτε να καθορίσετε τη διάθεση της γάτας σας.

Χαλαρή

Οι γάτες πρέπει να αισθάνονται χαλαρές και ικανοποιημένες το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Δείτε τι πρέπει να αναζητήσετε:

Σώμα: Μια χαλαρή γάτα γενικά θα ξαπλώνει στο πλάι ή στην πλάτη της με τα οπίσθια πόδια της.

Ουρά: Η ουρά τους θα είναι ως επί το πλείστον ακίνητη.

Μάτια: Τα βλέφαρά τους μπορεί να είναι κλειστά ή μερικώς κλειστά. Όταν μια γάτα σας κοιτάζει με μερικώς κλειστά μάτια ή εάν ανοιγοκλείνει αργά, είναι ένα μεγάλο κομπλιμέντο επειδή δείχνει ότι σας εμπιστεύονται αρκετά ώστε να μην είστε σε επιφυλακή ενώ βρίσκεστε κοντά σας.

Αυτιά: Τα αυτιά μιας χαλαρής γάτας θα είναι ψηλά και στραμμένα προς τα εμπρός σε ουδέτερη θέση.

Συμπεριφορά: Μπορεί να γουργουρίζουν και / ή να ζυμώνουν τα πόδια τους (επίσης γνωστά ως «κατασκευή μπισκότων»). Μια ικανοποιημένη γάτα θα καλλωπίζει συχνά τον εαυτό της ή εσάς με χαλαρό τρόπο.

 

Ευτυχισμένη

Μια ευτυχισμένη γάτα θα είναι λίγο πιο ενεργή από μια χαλαρή γάτα.

Σώμα: Μπορεί να αψιδώσουν την πλάτη τους όταν πάνω σας, αλλά με αργό, χαλαρό τρόπο χωρίς να στέκονται τα μαλλιά (όχι σαν «γάτα αποκριών»).

Ουρά: Συνήθως θα έχουν τις ουρές τους ίσια προς τα πάνω, αλλά το τρίχωμα στην ουρά τους θα είναι επίπεδο αντί να φουσκώνει. Το άκρο της ουράς τους μπορεί να είναι καμπυλωμένο σαν ερωτηματικό.

Μάτια: Μπορεί να ανοιγοκλείνουν αργά προς εσάς.

Αυτιά: Μια ευτυχισμένη γάτα θα έχει τα αυτιά της προς τα πάνω και να δείχνουν προς τα εμπρός.

cat bea.jpg

Παιχνιδιάρικη / περίεργη

Μια παιχνιδιάρικη και περίεργη γάτα είναι πολύ διασκεδαστική.

Σώμα: Μεγάλο μέρος της γλώσσας του σώματος που φαίνεται στο παιχνίδι αντικατοπτρίζει αυτή της γάτας κυνηγιού.

Ουρά: Η ουρά τους μπορεί να τρέμει και να πάλλεται με ενθουσιασμό ή να κολλήσει ευθεία αν παίζουν με άλλη γάτα ή άτομο για να δείξουν φιλικότητα.

Μάτια: Μια παιχνιδιάρικη γάτα μπορεί να εστιάσει έντονα σε ένα αντικείμενο, όπως ένα παιχνίδι ή ένα φως λέιζερ.

Συμπεριφορά: Ορισμένες γάτες θα κάνουν θορύβους ή θορυβώδεις ήχους όταν παίζουν, αλλά γενικά σιωπούν. Μια παιχνιδιάρικη γάτα μπορεί να δείχνει συμπεριφορά κυνηγιού, όπως καταδίωξη, σκύψιμο, αναρρίχηση, σάρωση ποδιού, δάγκωμα και κλοτσιές των πίσω ποδιών τους.

Το γρύλισμα, ο συριγμός ή η ισοπέδωση των αυτιών τους μπορεί να υποδηλώνει ότι το παιχνίδι έχει κλιμακωθεί σε απογοήτευση ή θυμό και η συνεδρία θα πρέπει να σταματήσει.

 

Αγχωμένη ή φοβισμένη

Μια αγχωμένη ή φοβισμένη γάτα συχνά κρύβεται, καθώς το ένστικτό της είναι γενικά να ξεφύγει από το πράγμα που της προκαλεί άγχος. Ωστόσο, εάν δεν είναι αυτή η επιλογή, ενδέχεται να εμφανίζουν γλώσσα του σώματος για να υποδείξουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Σώμα: Ενδέχεται να βρίσκονται σε μια στάσιμη ή τεντωμένη θέση σώματος και μπορεί ξαφνικά να αρχίσουν να περιποιούνται γρήγορα και επανειλημμένα στο ίδιο σημείο.

Ένα άλλο σίγουρο σημάδι ότι μια γάτα φοβάται είναι η στάση με τοξωτή πλάτη με το τρίχωμα στην πλάτη και την ουρά της να σηκώνεται για να προσπαθήσουν να φαίνονται μεγαλύτερα. Μπορούν επίσης να κάνουν επιθετικούς ήχους και κινήσεις απειλητικές καθώς προσπαθούν να τρομάξουν ό,τι προκάλεσε τον συναγερμό.

Ουρά: Η ουρά τους μπορεί να συστρέφεται ή να χτυπά.

Μάτια: Έχουν διασταλμένες κόρες.

Συμπεριφορά: Οι γάτες με άγχος μπορεί επίσης να ουρήσουν και να αφοδεύσουν έξω από το κουτί των απορριμμάτων. Μπορούν να περπατήσουν με μια επίπεδη πλάτη με τα αυτιά, το κεφάλι και την ουρά προς τα κάτω.

 

Θυμωμένη ή επιθετική

Μερικές φορές ο θυμός και η επιθετικότητα στις γάτες δεν αναγνωρίζονται έως ότου είναι πολύ αργά και η γάτα έχει ήδη γρατσουνίσει ή δαγκώσει κάποιον. Οι γάτες μπορεί να έχουν μικρές ασφάλειες και ο θυμός τους μπορεί να κλιμακωθεί γρήγορα όταν είναι εξαιρετικά αγχωμένες ή φοβισμένες, αλλά δίνουν προειδοποιητικά σημάδια εάν ξέρετε τι να ψάξετε.

Σώμα: Οι γάτες μπορεί να παγώσουν πριν επιτεθούν.

Ουρά: Μπορεί να χτυπήσουν την ουρά τους ή να την κρατήσουν ευθεία.

Μάτια: Οι γάτες συχνά κοιτάζουν επίμονα τον στόχο στον οποίο κατευθύνουν την επιθετικότητά τους.

Αυτιά: Μια γάτα με τα αυτιά τους επίπεδα προς τα πίσω, δείχνοντας τα δόντια τους, και με βραχνό συριστικό ήχο, είναι μια θυμωμένη γάτα.

Συμπεριφορά: Οι γάτες δείχνουν θυμό και επιθετικότητα με γρυλίσματα, συριγμό ή ακόμα και κλαίγοντας.

Εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας εμφανίζει αυτές τις συμπεριφορές, θα πρέπει να εγκαταλείψετε ήρεμα την περιοχή και να δώσετε στη γάτα σας χρόνο να ηρεμήσει. Δεν πρέπει ποτέ να πλησιάσετε μια γάτα που δείχνει αυτήν τη γλώσσα του σώματος, καθώς σας προειδοποιεί ότι ενδέχεται να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός.

tetrapodo.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.