Πώς να θωρακίσουμε την ψυχική μας υγεία απέναντι στην αόρατη απειλή του κορονοϊού

Πώς να θωρακίσουμε την ψυχική μας υγεία απέναντι  στην αόρατη απειλή του κορονοϊού

 «Η Υγεία και η καλή διάθεση δημιουργούν και υπηρετούν η μία την άλλη»

 Πράγματι, πολλές είναι οι αναφορές ανθρώπων που εξαιτίας της πανδημίας και του εγκλεισμού έχουν παρουσιάσει ψυχοπαθολογικές συμπεριφορές. Ωστόσο, η πλειονότητα των πολιτών μας υποφέρει από το άγχος της αβεβαιότητας και τις επιπτώσεις που επισύρουν τα μέτρα στη ζωή τους.

Διανύουμε μια περίοδο αναμονής μπροστά στο άγνωστο. Μια συνθήκη κατά την οποία νιώθουμε αδύναμοι να πάρουμε αποφάσεις, κυρίως για τα επαγγελματικά και τα οικογενειακά ζητήματα. Πολλά ζευγάρια και οικογένειες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό άρχισαν να αντιμετωπίζουν διαπροσωπικά προβλήματα εν μέσω καραντίνας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως εν μέσω κορονοϊού αυξήθηκαν τα διαζύγια, οι ρομαντικές σχέσεις διακόπηκαν και τα παιδιά ή οι έφηβοι αναπτύσσουν μια προβληματική συμπεριφορά που δεν ξέρουν οι γονείς πώς να διαχειριστούν.

Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι ο εγκλεισμός στο σπίτι, η καραντίνα, υπήρξε η αφορμή που έφερε στο φως και στην επιφάνεια συναισθήματα και καταστάσεις που παραμελούσαμε, που καταπιέζαμε, που αρνιόμασταν να παραδεχτούμε ή να αντιμετωπίσουμε ή που είχαμε κουκουλώσει καλά. Μήπως, θα έπρεπε να αναρωτηθούμε εάν αυτή η εποχή είναι η κατάλληλη να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας, να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο για να έρθουμε πιο κοντά στον άλλον και να επικοινωνήσουμε τα λάθη που κάναμε και τις ανάγκες μας; Μήπως, αυτή η περίοδος είναι η αφορμή να ξαναγνωριστούμε με τους άλλους από την αρχή; Να γνωρίσουμε τα παιδιά μας καλύτερα; Να έρθουμε πιο κοντά σωματικά και συναισθηματικά με τον/την σύζυγο ή σύντροφό μας; Αυτό συνίσταται μια ζωτική ψυχική ανάγκη που όλοι μας έχουμε στερηθεί λόγω εργασίας, ρουτίνας και υποχρεώσεων υπό φυσιολογικές συνθήκες. Σίγουρα, θα είναι πολύ καλό εάν διαμοιράσουμε τον χωροχρόνο μας τόσο στα παιδιά και τον/την σύζυγο όσο και στην φροντίδα του εαυτού μας. Είναι μια πολυτέλεια που τώρα και για λίγο ακόμα θα έχουμε και αξιοποιώντας την σοφά είμαστε σίγουροι ότι με την επαναφορά της κανονικότητας θα βγούμε έξω περισσότερο δυνατοί και έτοιμοι. Είναι σημαντικό να νιώθουμε ότι ο άλλος είναι αυθεντικά δίπλα μας οποιαδήποτε επαγγελματική κρίση ή πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μετά.

Χρήσιμες συμβουλές για τα διαχειριστούμε την καθημερινότητα.

Αρχικό βήμα είναι ότι πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα. Η άρνηση δεν μας βοηθάει να προσαρμοστούμε. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η αβεβαιότητα είναι κομμάτι της ζωής. Άλλωστε, ποιος είναι τόσο σίγουρος για τον εαυτό του και τη ζωή του; Τίποτα δεν είναι δεδομένο και η πανδημία έρχεται να μας ξεβολέψει από αυτήν την αντίληψη και να γίνουμε πιο ταπεινοί, συναισθητικοί και ρεαλιστές. Μαθαίνουμε ότι η ζωή δύναται να αλλάξει σε μια στιγμή και έτσι θα πρέπει να ευγνωμονούμε ότι έχουμε και ότι απολαμβάνουμε.

Επίσης, μήπως να κάνουμε μια λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συνθηκών; Από την μια εκτιμούμε την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τον εαυτό μας και με την οικογένειά μας, από την άλλη μας ταλανίζουν επαγγελματικά και οικονομικά διλλήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι σοβαρό μειονέκτημα. Παρόλα αυτά, θα μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτό το μειονέκτημα πιο εποικοδομητικά. Δεν χάνουμε τις κοινωνικές επαφές μας, μοιραζόμαστε τηλεφωνικώς η διαδικτυακά τις αγωνίες και τις νέες ιδέες μας, ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις και φτιάχνουμε ένα νέο πλάνο δράσης. Αν κάποιος μπορεί να μας συμβουλεύσει ή να μας καθοδηγήσει στις επαγγελματικές κινήσεις μας το εκμεταλλευόμαστε. Μπορεί να είμαστε σε καραντίνα, αλλά το μυαλό και η δημιουργικότητα πρέπει να συνεχίζουν να δουλεύουν.

Διατηρούμε τις φιλικές μας επαφές καθημερινά τόσο με φίλους και συγγενείς όσο με συναδέλφους ή άλλους γνωστούς που ίσως έχουμε καιρό να μιλήσουμε. Μοιραζόμαστε τα άγχη μας, ανταλλάσσουμε απόψεις και διατηρούμε την κοινωνική μας ακεραιότητα. Ακόμη και μια ολιγόλεπτη κουβέντα στο μπαλκόνι με τον γείτονα θα μας φρεσκάρει και θα μας αναζωογονήσει, και σίγουρα θα μας υπενθυμίσει ότι δεν είμαστε μόνοι μας.

Όταν έρχονται στιγμές που νιώθουμε μελαγχολικοί και αβέβαιοι, όταν καταλαβαίνουμε τα αρνητικά συναισθήματα και την πίεση να προβάλλονται στο σώμα μας με πόνους και ατονία, ας αποσυρθούμε για λίγο και ας εντοπίσουμε τι να μας κάνει να νιώθουμε έτσι. Κάνουμε μια παύση και ύστερα αναζητούμε στοιχεία που θα μας κάνουν να ηρεμήσουμε και να αναζωπυρώσουμε την καλή διάθεση και την κινητικότητά μας. Μεταβάλλουμε την προσοχή μας σε κάτι που θα μας ευνοήσει. Πολλοί συστήνουν την σωματική άσκηση, τον διαλογισμό, την yoga, τον χορό, την μουσική, την ανάγνωση βιβλίου και το μαγείρεμα.

Προγραμματισμός: Διαμορφώνουμε ένα ημερολόγιο με δραστηριότητες που θα κάνουμε κάθε μέρα μόνοι μας είτε με τα οικογενειακά πρόσωπα, ώστε να υπάρξει ποικιλία και να μην παγιδευτούμε στην μονοτονία και την αδράνεια.

Περιορίζουμε την έκθεση στην τηλεόραση και τις ειδήσεις. Έτσι δεν τροφοδοτούμε το μυαλό μας και το συναίσθημα με αρνητικότητα και απαισιοδοξία, μειώνοντας και την έκθεσή μας σε αναξιόπιστες πληροφορίες.

Ο καλός ύπνος και η ισορροπημένη διατροφή ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και την συναισθηματική ισορροπία. Οι υγιείς συνήθειες ανορθώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν την γενικότερη ευεξία και καθαρίζουν την σκέψη και την ικανότητα οργάνωσης. Είναι ευκαιρία να εκτιμήσουμε το σώμα μας, να το φροντίσουμε και να το οχυρώσουμε από τα παράσιτα που το κάνουν ευάλωτο σε νοσήματα κα αδιαθεσίες. Άλλωστε, ξέρουμε πολύ καλά ότι ψυχική και οργανική υγεία είναι ένα.

Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τον Κορονοϊό

 «Όλοι έχουμε ένα ανυποψίαστο απόθεμα δύναμης μέσα μας που προκύπτει όταν η ζωή μας δοκιμάζει»

Ντελιοπούλου Παναγιώτα
Κλινική Ψυχολόγος και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας παιδιών και ενηλίκων
vendo

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πραγματικά, το άρθρο σας μας δίνει μια αισιόδοξη προοπτική για την αντιμετώπιση της θλίψης και απογοήτευσης που περνάμε όλοι μας αυτή την περίοδο.Μας δίνεται μια άλλη οπτική για να δούμε τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά. Ευχαριστούμε πολύ για την βοήθεια!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.