Πώς να φτιάξετε σπιτικά και φυσικά απορρυπαντικά

Πώς να φτιάξετε φυσικά απορρυπαντικά; Γνωρίζετε ήδη πώς να φτιάξετε σπιτικά και φυσικά σαμπουάν, μάσκες και μια σειρά άλλων προϊόντων. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να ανακαλύψουν τα μυστικά που είχε η μητέρα ή η γιαγιά τους και τους τρόπους που χρησιμοποιούσαν για τον καθαρισμό ρούχων.  Οι τρόποι αυτοί ήταν το ίδιο, αν όχι ακόμα και περισσότερο, αποτελεσματικοί με τους σημερινούς, πολύ πιο φθηνοί και φυσικά οργανικοί.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για το πώς να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά και φυσικά απορρυπαντικά για τον καθαρισμό των ρούχων σας.  Θα σας δείξουμε μερικά κόλπα για να φτιάξετε επίσης το δικό σας μαλακτικό, με άρωμα της επιλογής σας και ένα σπιτικό καθαριστικό λεκέδων.

Τα πλεονεκτήματα που έχουν τα σπιτικά, φυσικά απορρυπαντικά

Αρχικά, θα θέλαμε να τονίσουμε τα πλεονεκτήματα του να φτιάχνετε τα δικά σας φυσικά απορρυπαντικά:

  • Οικονομικότερα: τα απορρυπαντικά είναι ακριβά ενώ οι συνταγές που σας προτείνουμε χρησιμοποιούν πολύ φθηνά υλικά.
  • Εύκολα: δεν απαιτείται κάποιου είδους εξειδικευμένης γνώσης για να τα φτιάξετε επειδή οι συνταγές είναι απλές και τα υλικά μπορείτε να τα βρείτε πανεύκολα.
  • Οργανικά: είναι πολύ σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που βλάπτουν το περιβάλλον ή τουλάχιστον προσπαθήστε να μειώσετε τη χρήση τους.
  • Αντιαλλεργικά: αυτού του είδους τα φυσικά απορρυπαντικά δεν περιέχουν ουσίες που προκαλούν αλλεργίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους με ευαίσθητο δέρμα ή για μωρά
Φυσικά συστατικά

Για να παρασκευάσουμε αυτό το απορρυπαντικό, θα χρησιμοποιήσουμε φυσικά υλικά τα οποία τα έχετε ήδη στο σπίτι σας και θα παρατηρήσετε από το πρώτο πλύσιμο το πόσο αποτελεσματικά είναι. Το διττανθρακικό νάτριο ή απλά μαγειρική σόδα είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο δρα ως αποσμητικό και απολυμαντικό, κάνει ουδέτερο το pH όταν τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε είναι είτε πολύ όξινα είτε πολύ αλκαλικά και κάνει τα υφάσματα πιο μαλακά.

Από την άλλη πλευρά, το σαπούνι που θα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε το απορρυπαντικό είναι ένα κανονικό σαπούνι, το οποίο παλιότερα χρησιμοποιούταν κατά κόρον για την πλύση των ρούχων στο χέρι. Το σαπούνι αυτό μπορεί να παρασκευαστεί από φυσικά λίπη, από σαπούνι καρύδας, σαπούνι γλυκερίνης ή σαπούνι Μασσαλίας.

Τι θα χρειαστείτε;

  • Μια ή δύο πλάκες σαπουνιού για πλύσιμο
  • 2 φλιτζάνια βόρακα
  • 2 φλιτζάνια διττανθρακικό νάτριο
  • Προαιρετικά: αιθέριο έλαιο από λεμόνι ή λεβάντα
  • Νερό

Σκεύη

  • Έναν κουβά
  • Μια μέτρια κατσαρόλα
  • Μια ξύλινη κουτάλα

Τρόπος παρασκευής

Τρίψτε τις πλάκες σαπουνιού. Θα χρειαστείτε περίπου 2 φλιτζάνια.

Βράστε ένα λίτρο νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέστε τα 2 φλιτζάνια σαπουνιού. Αφήστε το μείγμα να βράσει σε σιγανή φωτιά ενώ ανακατεύετε με την ξύλινη κουτάλα.

Σε έναν κουβά, βάλτε το βόρακα και τη μαγειρική σόδα. Προσθέστε το νερό που έβραζε με το ήδη λιωμένο σαπούνι και ανακατέψτε καλά με την ξύλινη κουτάλα. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι όλα να διαλυθούν.

Στη συνέχεια, εφόσον το επιθυμείτε, προσθέστε 15 mL κάποιο αρωματικό αιθέριο έλαιο για να δώσετε άρωμα στο απορρυπαντικό σας και συνεχίστε να ανακατεύετε.

Καλύψτε τον κουβά.

Διατηρείται σε μπουκάλια από νερό ή σε άδεια δοχεία από απορρυπαντικά με ετικέτες που δηλώνουν τα συστατικά του, για λόγους ασφαλείας. Ανακινήστε καλά πριν από κάθε πλύση για να ανακατευτούν καλά τα συστατικά

Μαλακτικό

Η πιο φυσική, φθηνή και αποτελεσματική μέθοδος για να αντικαταστήσετε το εμπορικό μαλακτικό είναι να χρησιμοποιήσετε το ξύδι. Το ξύδι καθαρίζει τα ρούχα, μαλακώνει τα υφάσματα και αποτρέπει τη δημιουργία χνουδιού και του στατικού ηλεκτρισμού. Επιπροσθέτως, μαλακώνει το σκληρό νερό, το οποίο περιέχει πολύ ασβέστη. Τέλος, το ξύδι έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα: βοηθάει στον καθαρισμό των σωλήνων στο πλυντήριο από τη βρωμιά, το σαπούνι και τα κατάλοιπα ιωδίου. Για να πετύχετε όμως και ένα συγκεκριμένο άρωμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα παρακάτω αιθέρια έλαια:

  • Κίτρο (λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι): βοηθάει στο βαθύ καθαρισμό, απομακρύνει τα κατάλοιπα λαδιού και δίνει υπέροχο άρωμα στα ρούχα
  • Λεβάντα: ένα εκπληκτικό άρωμα που βοηθά στην απολύμανση ενώ έχει χαλαρωτικές και μαλακτικές ιδιότητες
  • Τεϊόδεντρο: εξαιρετικό για να καταπολεμά τους μύκητες
  • Ευκάλυπτος: το έλαιο αυτό έχει ένα πολύ αναζωογονητικό άρωμα και επίσης καταπολεμά τα μικρόβια

Αν δεν διαθέτετε κάποιο από τα παραπάνω αιθέρια έλαια, μπορείτε επίσης να προσθέσετε το χυμό από μισό λεμόνι στο ξύδι.

Για τους δύσκολους λεκέδες

Πριν το πλύσιμο των ρούχων με δύσκολους λεκέδες, απλώστε λίγη μαγειρική σόδα και ξύδι και στη συνέχεια τρίψτε το καλά με μια βούρτσα.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.