Πώς οι συνάδελφοι επηρεάζουν την οικογενειακή μας ζωή (και το αντίστροφο)

Πώς οι συνάδελφοι επηρεάζουν την οικογενειακή μας ζωή (και το αντίστροφο)

Το να βρισκόμαστε σε μια σχέση στην οποία και οι δύο εργάζονται έχει πλεονεκτήματα. Το διπλό εισόδημα φέρνει, αν όχι απαραίτητα μεγάλη άνεση, τουλάχιστον ένα στοιχείο μεγαλύτερης οικονομικής ελευθερίας, ενώ η σχέση μπορεί να αποτελέσει πηγή αγάπης και υποστήριξης.

Ωστόσο, τα ζευγάρια αυτά αντιμετωπίζουν επίσης ιδιαίτερες προκλήσεις που σχετίζονται με την οικογενειακή τους οργάνωση και την επίτευξη μιας καλής ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη ένταση σχετικά με το ποιος κάνει τι στο σπίτι, είτε πρόκειται για τις δουλειές του σπιτιού είτε για τη φροντίδα των παιδιών, και ποιανού η καριέρα έχει προτεραιότητα όσον αφορά την εξέλιξη, την ανάπτυξη και τον χρόνο.

Τέτοιες συγκρούσεις μπορεί να φαίνεται ότι αποτελούν μέρος της γνωστής διάκρισης μεταξύ της ζωής στο σπίτι και της εργασίας. Αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι δύο αυτές σχέσεις είναι πιο στενά συνδεδεμένες από ό,τι νομίζουμε.

Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι κάποιος που επωφελείται από ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον με υποστηρικτικούς συναδέλφους, είναι πιθανό να μεταδώσει αυτά τα οφέλη στον/στη σύντροφό του στο σπίτι. Στην αντίθετη κατεύθυνση, μια σχέση αγάπης στο σπίτι είναι πιθανό να μεταφραστεί σε μεγαλύτερη αφοσίωση και δημιουργικότητα στον εργασιακό χώρο.

Με πιο απλά λόγια, αν είστε ευτυχισμένοι στην εργασία σας, θα είστε πιο ευτυχισμένοι στο σπίτι, το οποίο με τη σειρά του θα σας κάνει καλύτερους στην εργασία σας. Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτές τις διαπιστώσεις, μελετώντας τις καθημερινές εμπειρίες 260 ετεροφυλόφιλων ζευγαριών με διπλό εισόδημα στις ΗΠΑ για διάστημα έξι εβδομάδων, για να κατανοήσουν πώς η ζωή τους στο σπίτι και η ζωή τους στην εργασία επηρεάζουν η μία την άλλη. Ο κύριος στόχος της έρευνας ήταν να ανακαλύψουν πού αναζητούσαν οι άνθρωποι στήριξη και αν την έβρισκαν ή όχι.

Προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει ότι κάποιος που προσπαθεί να αντιμετωπίσει συγκρούσεις μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής του (όπως το να ζητήσει πιο ευέλικτο ωράριο) θα απευθυνόταν συνήθως σε έναν διευθυντή ή προϊστάμενο για βοήθεια. Όμως, η έρευνα αποκάλυψε τη σημασία των άμεσων συναδέλφων στην επίλυση τέτοιων ζητημάτων, παρέχοντας ζωτικής σημασίας υποστήριξη και συμβουλές. Πράγματι, οι συνάδελφοι σε παρόμοιο επαγγελματικό επίπεδο μπορούν να θεωρηθούν σχεδόν ως «σύζυγοι εργασίας» για συναισθηματικά δύσκολες στιγμές.

Αποτελούν το σημείο εκκίνησης αυτού που ονομάζουμε “σπιράλ κέρδους”, κατά το οποίο τα οφέλη μιας υποστηρικτικής σχέσης με τους συναδέλφους μεταφέρονται στη συνέχεια στην οικογενειακή ζωή ενός εργαζομένου, όπου στη συνέχεια μοιράζονται με τον σύντροφο.

Παίρνοντας την εργασία μαζί μας σπίτι με θετικό αντίκτυπο

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι παίρνουν τη στήριξη που λαμβάνουν από τους συναδέλφους τους στο σπίτι μαζί τους και σε μια σχέση αγάπης, μεταφέρουν αυτή τη στήριξη στους συντρόφους τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τους ενθαρρύνουν να ανοιχτούν για τα άγχη, να επιδιώξουν να επιλύσουν ζητήματα ή να κάνουν βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο συνδυάζουν την επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή.

Αυτή η υποστήριξη σε μια σχέση αγάπης κάνει τους συντρόφους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι, πιο ικανοποιημένοι και πιο θετικοί για τη δική τους εργασία, όπου στη συνέχεια γίνονται πιο αφοσιωμένοι και παραγωγικοί. Η έρευνα αναδεικνύει τον ρόλο αυτών των δύο βασικών σχεσιακών “πόρων”: των αξιόλογων συναδέλφων και των αγαπημένων συντρόφων. Τα δύο αυτά στοιχεία φαίνεται να είναι σαφώς συνδεδεμένα και ζωτικά στοιχεία μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα να επανεκτιμήσετε τη σχέση σας με τους συναδέλφους σας. Αντί να τους βλέπετε απλώς ως ανθρώπους που μοιράζονται τον εργασιακό χώρο μαζί σας, σκεφτείτε τους ως ανθρώπους που έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην οικογενειακή σας ζωή. (Και εσείς στη δική τους.) Αυτό ισχύει είτε μοιράζεστε ένα στενόχωρο γραφείο είτε συναναστρέφεστε μαζί τους κυρίως διαδικτυακά.

Και ενώ δεν πιστεύουμε ότι οι εργοδότες πρέπει να ανακατεύονται στην προσωπική ζωή των εργαζομένων τους, μπορούν ίσως να συμβάλουν στην ποιότητα των σχέσεων στο σπίτι, θέτοντας σε εφαρμογή πολιτικές και διαδικασίες για την ελαχιστοποίηση των συγκρούσεων μεταξύ εργασίας και οικογένειας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον περιορισμό των υπερβολικών ωρών εργασίας και τη μείωση των προσδοκιών για απάντηση σε μηνύματα εκτός εργασίας. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι αν οι συνάδελφοι τα πάνε καλά, όλοι επωφελούνται – στη δουλειά και στο σπίτι.

Πηγή: theconversation.com/how-your-colleagues-affect-your-home-life-and-vice-versa-175889
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.