Π.Π.Σ.Ω “ΟΧΙ στην καύση απορριμάτων στον Τιτάν Ευκαρπίας”

Π.Π.Σ.Ω “ΟΧΙ στην καύση απορριμάτων στον Τιτάν Ευκαρπίας”

Εν μέσω πανδημίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ενέκρινε την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της ΑΕΠΟ που υπέβαλε η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, με την οποία ζήτησε να συμπεριληφθεί η καύση απορριμμάτων SRF – RDF στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ευκαρπία, στο δήμο Παύλου Μελά. Μια ακόμη «περιβαλλοντική λύση», αυτή της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Σε όλο το μήκος και πλάτος της δυτικής Θεσσαλονίκης τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι αμέτρητα από την λειτουργία βιομηχανικών μονάδων, αλλά και μικρών και μικρομεσαίων βιοτεχνιών. Αποτέλεσμα να υπάρχει χρόνο με τον χρόνο μεγέθυνση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης υδάτων και του αέρα.

Το μη ηθικό της επικείμενης έγκρισης της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων για την καύση των απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ, είναι ότι η όλη διαδικασία προχωράει εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Την στιγμή που οι πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, κάποιοι προχωρούν σε κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους τους πολίτες όσο και τις επόμενες γενιές.

 

Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου:

 

  • Καλεί τον Πρωθυπουργό της χώρας που, όπως ο ίδιος πριν μερικές ημέρες παρακινούσε όλους μας να επιδείξουμε ατομική ευθύνη και να μείνουμε σπίτι ώστε να προστατευτεί η κοινωνία και ευπαθείς ομάδες, να παρέμβει ώστε να μην προχωρήσει η έγκριση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων για την καύση στο ΤΙΤΑΝ.
  • Καλεί τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να αναστείλει την διαδικασία δημοσιοποίησης, που θα επιφέρει και τη μη έγκριση της τροποποίησης της ΑΕΠΟ του ΤΙΤΑΝ σχετικά με την καύση SRF-RDF. Είναι ανήθικο αυτό που πάει να γίνει και μάλιστα χωρίς καμία διαβούλευση με τους δήμους και την τοπική κοινωνία, οι οποίοι για άλλη μια φορά είναι θεατές. Να θυμίσουμε ότι όλοι οι δήμοι και οι σύλλογοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, είχαμε δηλώσει το 2010 ομόφωνα βροντερό ΟΧΙ στην καύση στο ΤΙΤΑΝ. Ξεχάστηκε αυτό; Όσο είναι μέσα στον αστικό ιστό ο ΤΙΤΑΝ, μέσα στα πόδια μας στην ουσία, δεν θα επιτρέψουμε καμία καύση.
  • Καλεί τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου να αναλάβει πρωτοβουλία συστράτευσης όλων των δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης ώστε να εναντιωθούν στην απόφαση του ΥΠΕΝ.
  • Καλεί τις δημοτικές παρατάξεις του δήμου Ωραιοκάστρου να πάρουν θέση απέναντι σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε στην γειτονιά μας.
  • Καλεί όλους τους φορείς του δήμου Ωραιοκάστρου, πολιτιστικούς, αθλητικούς συλλόγους, συλλόγους, φορείς και σωματεία να αντιδράσουν απέναντι σε αυτή την απόφαση. Δεν είναι η στιγμή για λόγια! Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε!

 

Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.