Π.Χατζηευαγγέλου: Ανάδειξη θετικού υποδείγματος ο δήμος Κοζάνης

Στο Δήμο Κοζάνης, με τον Δημοτικό Σύμβουλο Πασχάλη Χατζηευαγγέλου (Αλληλεγγύη – Ανατροπή, Δήμος Ωραιοκάστρου), τον Παντελή Κοσμίδη Χημ. Μηχανικό,ΜΒΑ και το Δημήτρη Παπαγεωργίου Μηχανικό Χωροταξίας & Περιφ. Ανάπτυξης.
Από τον Κο Λάζαρο Μαλούτα, τον Δήμαρχο Κοζάνης είχαμε την τιμή να φιλοξενηθούμε, κατά την χθεσινή μας συνάντηση στο Δημαρχείο Κοζάνης. Ο Δήμαρχος Κοζάνης έχει μακρά προϋπηρεσία αυτοδιοικητικής προσφοράς από μάχιμες θέσεις, η οποία χαίρει ευρείας αναγνώρισης και αποδοχής.
Ανάλογο με το μέγεθος του και όχι μόνο, το εύρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κοζάνης, με τη σημαντική ιδιαιτερότητα ότι συνιστά πρωτεύουσα νομού και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Με έκταση που φτάνει το 1 εκ. στρέμματα και κρίσιμες υποδομές υπό τον έλεγχο του, συμπεριλαμβανόμενου του μεγαλύτερου δημοτικού δικτύου τηλεθέρμανσης, εκτεταμένη αγροτική οδοποιία, αλλά και μια σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Με αναπτυγμένη και λειτουργική οριζόντια οργάνωση διαφορετικών Υπηρεσιών Διοίκησης, αλλά και λειτουργική από πενταετία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ΣΜΑ, Δημοτικά Σφαγεία εν λειτουργία και μια Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας, πραγματικό εργαλείο για να λύνονται εν τη γενέσει τους τα θέματα ιδιοκτησίας και χρήσεων δημόσιας γης, που είναι κρίσιμο να επιλύονται γοργά για να προχωρούν τα έργα ζωτικών δημόσιων υποδομών.
Αυτά που ακούσαμε μας ώθησαν να ξανασκεφτούμε για το τί είναι ο οικείος μας Δήμος, ο Δήμος Ωραιοκάστρου. Αν και περίπου 5 φορές μικρότερος από το Δήμο Κοζάνης, είναι ωστόσο εκτεταμένος και περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, όπως η οικιστική, η αγροτική, η βιοτεχνική αλλά και η βιομηχανική. Ωστόσο βλέπουμε να αντιμετωπίζεται από την τρέχουσα Δημοτική Διοίκηση σαν συνοικιακό δημοτικό διαμέρισμα, όπου η διαμόρφωση ενός παιδότοπου αντιμετωπίζεται επικοινωνιακά ως το κορυφαίο αυτοδιοικητικό επίτευγμα.
Προφανώς θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης της τρέχουσας κυβέρνησης, διότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Δήμο μας (Μάϊος 2021), κατάφερε και απέσπασε το Δήμαρχο από το Ωραιόκαστρο και τον ξενάγησε στην ΒΙΠΕ, όπου τμήμα της περιλαμβάνεται στην περιοχή διοικητικής ευθύνης του Δήμου Ωραιοκάστρου. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, να ανακαλύπτει ο Δήμαρχος τα όρια διοικητικής ευθύνης του Δήμου του.
Σημαντική η ύπαρξη οραματικής προσέγγισης και η εκπόνηση σχεδίου επίτευξης στη Διοίκηση ενός Δήμου. Διπλά σημαντικό αυτό στο Δήμο Κοζάνης, που είναι στην πρώτη γραμμή της κρίσιμης μετάβασης σε μια οικονομία με μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα ως προς την παραγωγή ενέργειας, μέσω της απολιγνιτοποίησης. Μια διαδικασία σε γοργή εξέλιξη, και με υπαρκτό κοινωνικό αντίκτυπο σε μια τοπική κοινωνία με σαφή επαγγελματικό και επιχειρηματικό προσανατολισμό στο λιγνίτη και τη θερμική ηλεκτροπαραγωγή.
Είναι σημαντικό σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους ένας Δήμαρχος να υπερβαίνει την τοπικότητα της αυτοδιοικητικής του γεωγραφίας και να απευθύνεται στα ίσια στην κεντρική διοίκηση, για την επιβίωση των τοπικών κοινωνιών και την ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα. Υπό το πρίσμα αυτής της σκέψης εκτιμήσαμε ότι ο Δήμος Κοζάνης δεν χρεώνεται με πρόσφατο οριστικό κλείσιμο δομών απασχόλησης και παιδικών σταθμών σε μια περίοδο κρίσιμη για όλους. Δυστυχώς ο Δήμος Ωραιοκάστρου δεν ακολούθησε το παράδειγμά του.
Κλείνουμε την παρουσίαση, με την αναφορά στο πρόσφατο project proposal που έχει υποβάλει ο Δήμος Κοζάνης και αφορά virtual net metering υποδομές με εγκατάσταση φ/β συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής σε πολλά δημόσια κτίρια του Δήμου, εκτιμώμενης συνολικής ισχύος 7 MW. Τα παραπάνω μειώνουν τα λειτουργικά κόστη σε δημόσιες υποδομές και συγχρόνως μειώνουν το ενεργειακό ανθρακικό αποτύπωμα των λειτουργιών που φιλοξενούν τα κτίρια. Μάταια θα ψάξετε στις στέγες των δημοτικών κτιρίων στο Ωραιόκαστρο. Δεν θα βρείτε ούτε ένα πάνελ. Μάλιστα στα πλαίσια του άλματος εμπρός προς τα πίσω που υλοποιεί η Δημοτική Διοίκηση στο Ωραιόκαστρο, ούτε στο προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους δεν θα βρείτε σχετική αναφορά με εγκατάσταση ανάλογων υποδομών.
Κύριε Δήμαρχε Κοζάνης σας ευχαριστούμε από καρδιάς, και ευχόμαστε πάντα επιτυχίες για το Δήμο σας.
Πασχάλη Χατζηευαγγέλου, δημοτικός σύμβουλος συνδυασμού Αλληλεγγύη – Ανατροπή, Δήμος Ωραιοκάστρου
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.