Σάββας Αναστασιάδης: Εθνικό κεφάλαιο ο απόδημος ελληνισμός

Σάββας Αναστασιάδης: Εθνικό κεφάλαιο ο απόδημος ελληνισμός

Για τη σημασία της ενίσχυσης των δεσμών της χώρας μας με τον απόδημο ελληνισμό και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια αυτή μίλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο Radio North 98.0 και την εκπομπή «Οι Απέναντι» με τους δημοσιογράφους Σταύρο Οραήλογλου και Χρήστο Τσαλικίδη.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (12, 13 και 14 Ιανουαρίου 2022). Είναι η πρώτη φορά που η Ειδική Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, στην οποία προεδρεύει ο κ. Αναστασιάδης, συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου).

«Η συνεδρίαση αυτή εντάσσεται στη  μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών με την ομογένεια. Μία προσπάθεια που ξεκίνησε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ως μία εθνική  πολιτική», τόνισε ο κ.  Αναστασιάδης. «Η Θεσσαλονίκη αποτελεί την έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που δυστυχώς εδώ και μία δεκαετία δεν υπάρχει. Έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος τον Απρίλιο και απομένουν τεχνικά ζητήματα για να λειτουργήσει και πάλι το ΣΑΕ με μία νέα μορφή. Ο απόδημος ελληνισμός αποτελεί πολιτικό και εθνικό κεφάλαιο και  η σχέση με την πατρίδα μας  πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζεται. Η ενίσχυση των σχέσεων είναι ευεργετική και για τις δύο πλευρές και για  την Ελλάδα και τους απόδημους, που έχουν αυτήν την προσδοκία,  τη φλόγα στην ψυχή τους επιθυμώντας να διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα».

Θέμα της συνεδρίασης θα είναι τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. «Πρόκειται για ένα ορόσημο τραγικό για τον ελληνισμό. Δεν γιορτάζουμε αλλά θα πρέπει να ανατρέξουμε στη μνήμη, να δούμε τι δεν πήγε καλά και να θυμόμαστε τις στιγμές εκείνες για να μην τις επαναλάβουμε, να μην τις ξαναζήσουμε», τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην ημερίδα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη», που θα γίνει στις 13 Ιανουαρίου 2022 στην Αποθήκη Δ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ως παράλληλη εκδήλωση της κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής της Βουλής και της Πα.Δ.Ε.Ε. «Θέμα της ημερίδας, στην οποία θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και οι δήμαρχοι των τεσσάρων πόλεων-λιμένων είναι ο αναπτυξιακός και γεωστρατηγικός ρόλος των λιμανιών», εξήγησε.  «Βάζουμε στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου τη συζήτηση για την αναβάθμιση των λιμένων, τη διασύνδεσή τους και με την Εγνατία αλλά και με τη σιδηροδρομική Εγνατία, η οποία δυστυχώς έχει μείνει κενό γράμμα. Η Εγνατία των λιμένων είναι ένα ζήτημα που μπορεί να αξιοποιηθεί στην προσπάθεια να αναβαθμιστεί ο γεωστρατηγικός και αναπτυξιακός ρόλος της χώρας. Η παρουσία των Αμερικανών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επιβεβαιώνει ακριβώς αυτόν τον γεωστρατηγικό ρόλο, προοπτική που φυσικά μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο ώστε να γίνει η περιοχή πόλος ανάπτυξης και ασφάλειας».

Σε ερώτηση για τις προσδοκίες που φέρνει  η νέα χρονιά και τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Πιστεύω ότι το 2022 θα πάμε καλύτερα. Σε ό,τι αφορά στην πανδημία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ακόμη και αν αυτή τη στιγμή έχουμε έξαρση, σε μερικούς μήνες η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί και ως το καλοκαίρι θα έχει τελειώσει. Άρα θα καταφέρουμε να βγούμε από τον κλοιό αυτό, την ασφυκτική πίεση που έχει επιβάλλει δύο χρόνια τώρα η πανδημία. Επιπλέον τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα πηγαίνει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους μεγαλύτερους στην Ε.Ε. και εν μέσω πανδημίας. Το τρίτο τρίμηνο του 2021 η ανάπτυξη πέρασε το 13% και μεσοσταθμικά έφτασε στο 8%. Εκτιμάται ότι το 2022 θα είναι καλύτερη χρονιά πατώντας στα στέρεα θεμέλια του 2021 που βασίζονται στις μεταρρυθμίσεις και τη συνετή οικονομική πολιτική, την οποία συνεχίζει να κάνει η κυβέρνηση. Όσον αφορά τα εθνικά θέματα που μας απασχόλησαν το 2020 και το 2021 και συνεχίζουν να μας απασχολούν: η χώρα με μία πολύπλευρη διπλωματική πολιτική κατάφερε να έχει συμμαχίες και να είναι ισχυρός παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Το 3 +1, δηλαδή Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και ΗΠΑ,  είναι μία από τις συμμαχίες που ενοχλούν την Τουρκία. Η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ είναι ορατή και όχι θεωρητική. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε δεκτό το νομοσχέδιο επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της Γερουσίας που αναφέρεται στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της αμυντικής συνεργασίας. Αυτό σημαίνει ότι τον επόμενο χρόνο η χώρα μας  θα στηριχθεί στον αμυντικό τομέα».

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.