Σάββας Αναστασιάδης: Η Τουρκία γνωρίζει οτι η απάντηση στις προκλήσεις της θα είναι σκληρή 

Σάββας Αναστασιάδης: Η Τουρκία γνωρίζει οτι η απάντηση στις προκλήσεις της θα είναι σκληρή 

 Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την προκλητική ρητορική της Άγκυρας  μίλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής Σάββας Αναστασιάδης  σε συνέντευξή του στον REAL FM 107.1 και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

«Όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα κλιμακώνεται γιατί ο Ερντογάν, όπως φαίνεται δημοσκοπικά, χάνει τη δημοτικότητά του και γι’ αυτό καταφεύγει σε εμπρηστική ρητορική και ενέργειες», τόνισε. «Θεωρείται απίθανη μία κίνηση της Τουρκίας κατά της Ελλάδος διότι καταλαβαίνει και ο ίδιος ο Ερντογάν ότι η απάντηση θα είναι σκληρή. Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πάντα υπαρκτός και ίσως  αυτό επιδιώκει η Τουρκία. Δεν θέλουν να κατηγορηθούν από τη διεθνή κοινότητα ότι αυτοί προκάλεσαν σύρραξη αλλά ότι προκλήθηκαν. Για αυτό η ρητορική τους έχει αλλάξει και μιλούν για ενέργειες της Ελλάδας κατά της Τουρκίας». 

·        Σε ερώτηση για την ετοιμότητα της Ελλάδας σε ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση ο κ. Αναστασιάδης απάντησε:

«Η χώρα τα τελευταία χρόνια είναι προετοιμασμένη καλύτερα από κάθε περίοδο. Σε διπλωματικό επίπεδο και συμμαχίες για πρώτη φορά έχουμε σχεδόν το σύνολο της Δύσης και μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου συνοδοιπόρους σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Έχουμε ενισχύσει την αεροπορία, το στόλο μας και ίσως αυτό είναι λόγος που εκνευρίζει την Τουρκία, που έχει αποκλειστεί από τη Δύση και ανατρέχει στο Κατάρ για να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της».

·        Για τις προοπτικές διαλόγου με την Τουρκία:

«Εμείς ως χώρα που εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο δεν μπορούμε να μην είμαστε πάντα σε ετοιμότητα για διάλογο με οποιαδήποτε χώρα και εν προκειμένω με την Τουρκία. Δεν πρέπει ποτέ να κόψουμε τη γέφυρα επικοινωνίας με δική μας υπαιτιότητα. Είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε τρόπους ειρηνικής συνύπαρξης. Αυτό είναι για το καλό και των δύο λαών. Στις τοποθετήσεις στον ΟΗΕ φάνηκε η διαφορά των δύο αρχηγών κρατών. Ο Ερντογάν έχασε την ψυχραιμία του, χρησιμοποίησε γλώσσα πεζοδρομίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σαν ηγέτης κράτους, με ψυχραιμία και είπε ότι πάντα είναι ανοιχτός για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του».

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.