Σαν σήμερα – Ο ‘φτερωτός γιατρός’ καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ των 100 μ

Σαν σήμερα – Ο ‘φτερωτός γιατρός’ καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ των 100 μ

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ των 100 μ. στην Μπρατισλάβα με επίδοση 10’’ με χρονόμετρο χειρός. Με την επίδοσή του αυτή, ο «φτερωτός γιατρός» ισοφαρίζει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ του αγωνίσματος.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ήταν ένας εξαίσιος αθλητής που έλαμψε στον στίβο με τα ελληνικά χρώματα την δεκαετία του ’70. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε οδοντιατρική.

Υπήρξε για περισσότερο από μια πενταετία, ο κορυφαίος σπρίντερ στην Ελλάδα, κατακτώντας πολλές φορές τον τίτλο του πρωταθλητή. Υπήρξε αρκετές φορές βαλκανιονίκης και κατάφερε να κατακτήσει 3 ευρωπαϊκά μετάλλια. Δυο χάλκινα, ένα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Ελσίνκι (1971) και ένα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου (1972) στην Γκρενόμπλ. Στην ίδια διοργάνωση το 1976 στο Μόναχο, κατέκτησε και ένα αργυρό μετάλλιο.

Οι καλύτερες χρονιές του ήταν το 1971 και το 1972. Ανακηρύχθηκε αθλητής της χρονιάς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου πήγε με τις καλύτερες προοπτικές. Στις 3 Ιουνίου του 1972 στην Μπρατισλάβα, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είχε τρέξει σε 10 δευτερόλεπτα τα 100 μ. ισοφαρίζοντας το Πανευρωπαϊκό ρεκόρ του αθλήματος. Ρεκόρ που ποτέ όμως δεν μέτρησε επίσημα, γιατί είχε μετρηθεί με χρονόμετρο χειρός. Όμως η επίδοση καταγράφηκε και παραμένει μια από τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών για τα ελληνικά δεδομένα.

papageorgopoulos_1.jpg

Στις 4 Αυγούστου του ίδιου έτους, ο Παπαγεωργόπουλος κάνει το πανελλήνιο ρεκόρ που θα κρατήσει για 21 χρόνια. Θα τρέξει τα 100 μ. σε 10.22’ στους βαλκανικούς αγώνες, επίδοση που θα του χαρίσει το χρυσό μετάλλιο και το προσωνύμιο «φτερωτός γιατρός». Ένα μήνα αργότερα, στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, ολόκληρη η Ελλάδα περίμενε μετάλλιο. Στον προκριματικό γύρο κάνει 10.24’, επίδοση που τελικά στον τελικό θα του έδινε το ασημένιο μετάλλιο. Όμως ο Παπαγεωργόπουλος έφτασε μέχρι τον ημιτελικό, όπου τελικά δεν έτρεξε, λόγω ενός προβλήματος τραυματισμού. Οι γιατροί τότε του είχαν πει: «Αν τυχόν τρέξεις και νιώσεις πόνο, αυτό σημαίνει ότι δεν θα ξανατρέξεις ποτέ. Ίσως και να μην ξαναπερπατήσεις ποτέ». Από τότε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δεν έτρεξε ξανά στο ίδιο τέμπο για περισσότερα από 3 χρόνια.

Μετά από λίγο καιρό άρχισε πάλι τις προπονήσεις. Το 1976 πήρε το αργυρό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, αλλά δεν έτρεξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, παρ’ όλο που τον προτίμησαν για σημαιοφόρο της ελληνικής αποστολής. Ο ολυμπιονίκης της ελληνορωμαϊκής Πέτρος Γαλακτόπουλος ήθελε να είναι αυτός που θα κρατήσει την σημαία. Μόλις έμαθε ότι επέλεξαν τον Παπαγεωργόπουλο, λέγεται πως σχολίασε: «Γιατί, επειδή είναι πιο όμορφος; Τότε βάλτε τον Κούρκουλο να παλέψει!».

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, άφησε εντελώς πίσω του τον αθλητισμό από το 1981, όταν και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία. Μέχρι και το 1996, δεν έχασε αυτό το αξίωμα σε καμία εκλογική αναμέτρηση. Το 1998, εξελέγη Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Κάτι που κατάφερε και το 2002, αλλά και το 2006.

Το σκάνδαλο για υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου, αμαύρωσε την φήμη του «φτερωτού γιατρού». Οι κατηγορίες μιλούσαν για ποσό 30 εκατ. ευρώ, ενώ ο ίδιος αφού υπέδειξε τον ταμία του δήμου ως ένοχο, υποστήριξε πως η υπεξαίρεση έφτανε μόλις τα 3 εκατ. ευρώ. Καταδικάστηκε αρχικά σε ισόβια, αλλά στο εφετείο η ποινή μειώθηκε σε 12 χρόνια. Λόγω προβλημάτων υγείας, ο Παπαγεωργόπουλος αφέθηκε ελεύθερος στις 28 Ιουλίου του 2015, 2 χρόνια, 5 μήνες και μια ημέρα μετά την φυλάκισή του.

papageorgopoulos_4.jpeg

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως, 42 ακριβώς χρόνια μετά την άτυπη ισοφάριση του Πανευρωπαϊκού ρεκόρ, στις 3 Ιουνίου του 2014, ο Παπαγεωργόπουλος βρέθηκε απέναντι στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων απολογούμενος για την υπόθεση υπεξαίρεσης. Η απολογία του ξεκίνησε με τα παρακάτω λόγια:

«Βρίσκομαι μπροστά σας με αίσθημα βαθιάς απορίας. Είμαι ένα χρόνο, τρεις μήνες και οκτώ μέρες στη φυλακή και δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω. Δεν μπορώ να δώσω απάντηση στον εαυτό μου γιατί βρίσκομαι στη φυλακή. Το πιο βαρύ όμως -ακόμη κι από την φυλάκισή μου- είναι η σπίλωση του ονόματός μου, που με κόπο, ιδρώτα και αίμα έχτιζα επί 50 χρόνια, για να έρθει μία άδικη δικαστική απόφαση να τα κάνει όλα θρύψαλα».

Η ποινή μειώθηκε, αλλά το όνομα ενός από τους μεγαλύτερους αθλητές του ελληνικού στίβου, είναι ακόμα συνυφασμένο με την διαφθορά στην πολιτική…

papageorgopoulos_6.jpeg

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.