Σαν σήμερα το 1911 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Μακεδονία»

Κυκλοφορεί στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Μακεδονία»

Είναι η παλαιότερη Ελληνική και σε κυκλοφορία, πολιτική εφημερίδα της Βορείου Ελλάδος. Ιδρύθηκε το 1911, (το πρώτο της φύλλο κυκλοφόρησε στις 10 Ιουλίου 1911 – με το νέο ημερολόγιο στις 23 Ιουλίου 1911) από τον εκδότη Κωνσταντίνο Βελλίδη. Μετά τον θάνατό του (1936) ανέλαβε ο γιος του, Ιωάννης Βελλίδης, και μετά τον θάνατο του τελευταίου, (1978) αρχικά η σύζυγός του, Άννα Βελλίδη, και από το 1980 η κόρη τους, Κατερίνα Βελλίδη.

Το καλοκαίρι του 1996 η εφημερίδα έκλεισε λόγω χρεών, για να κυκλοφορήσει εκ νέου στις αρχές του 1998 από τον νέο της ιδιοκτήτη, τον επιχειρηματία Γιάννη Ραπτόπουλο. Την εφημερίδα εκδίδει μέχρι το 2018 η εταιρεία “Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε.” και από το 2018 μέχρι και σήμερα η “Μακεδονία Ενημέρωση Α.Ε.”

Από την διεύθυνση της εφημερίδας, διαδεχόμενοι τον Κωνσταντίνο Δημάδη, μία ιστορική φυσιογνωμία για τη δημοσιογραφική οικογένεια, που διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας για 62 χρόνια (1931 έως 1993), πέρασαν ακόμη οι δημοσιογράφοι Νίκος Βουργουντζής, Γιάννης Νικολόπουλος, Λάζαρος Χατζηνάκος, κ.ά.

Ανάμεσα στους συνεργάτες της εφημερίδας υπήρξαν κατά το παρελθόν οι Δημήτρης Χουρμούζιος, Δημήτρης Ψαθάς, Κωστής Παλαμάς, Στράτης Μυριβήλης, Γεώργιος Βαφόπουλος, Αρχέλαος και άλλοι. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, η εφημερίδα ξεκίνησε να καθιερώνει μία πρώιμη μορφή μονοτονικού συστήματος, καταργώντας τα σημεία στίξης και αντικαθιστώντας τα με έναν τόνο, πολλά χρόνια πριν το μονοτονικό καθιερωθεί ως η επίσημη γραφή της ελληνικής γλώσσας.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.