Σεισμός Αθήνας:Η πόλη άντεξε, μικρές υλικές ζημιές, σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Σεισμός Αθήνας:Η πόλη άντεξε, μικρές υλικές ζημιές, σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε την Αθήνα στις 14:12, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στην Μαγούλα. Συνεχής ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις για τον μεγάλο σεισμό στην Αθήνα που ξυπνησε μνήμες του 1999. Ολοκληρώθηκε στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής η συνεδρίαση του κεντρικού συντονιστικού οργάνου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο σεισμός στην Αθήνα είχε επίκεντρο 23 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χλμ βόρεια της Μαγούλας. Πληθαίνουν οι αναφορές για ζημιές στο κέντρο της Αθήνας, ενω εντοπίζονται προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες. Συγκεκριμένα 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Αυτή τη στιγμή κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρείται στην Αττική Οδό και στη Λεωφόρο Κηφισίας.

Για τις επόμενες 48 ώρες έχει δοθεί εντολή για ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ενώ στις 22:00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, προκειμένου να γίνει γνωστή η μετασεισμική ακολουθία και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Όπως είπε λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς το φαινόμενο παρουσιάζει εικόνα εκτόνωσης και «η πόλη άντεξε».

Παράλληλα, έχουν καταγραφεί μικροτραυματισμοί, ρωγμές σε κτήρια και σπίτια και μερική κατάρρευση σε πρόσοψη εγκαταλειμμένων κτηρίων.

Ήδη έχει δοθεί εντολή να γίνει διασπορά πυροσβεστικών δυνάμεων που θα είναι σε επιφυλακή όλη τη νύχτα και πάνω από 350 πυροσβέστες βρίσκονται αυτή την ώρα στις επίμαχες περιοχές.

Επίσης, αρχικά επικράτησε ανησυχία για την κατάρρευση κατασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, εξήγησε ο ίδιος, επειδή υπήρξαν φόβοι ότι μπορεί να είχε καταπλακωθεί κάποιο άτομο, αλλά η έρευνα με ειδικές ακτίνες και εκπαιδευμένο σκύλο της Πυροσβεστικής, έδειξε ότι δεν υπήρχε το παραμικρό.

Για το πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σημειωθήκαν αρρυθμίες με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες λύθηκαν και οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν.

Ανέφερε ακόμη ότι συνεχίζουν να πετούν 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής πάνω από την περιοχή του επίκεντρου για να υπάρχει εικόνα -κυρίως για τους ορεινούς όγκους και για πράγματα που δεν φαίνονται εύκολα- σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τα σχετικά εγχειρίδια της Πολιτικής Προστασίας.

«Είναι ώρα που πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα και να δούμε τα ζητήματα άμεσης αποκατάστασης και με την ευθύνη που διακρίνει την κάθε υπηρεσία να ανταποκριθούμε σε άλλη μια πρόκληση φυσικών φαινομένων» επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Καταλήγοντας τόνισε ότι αν χρειαστεί και στον βαθμό που κρίνει η κάθε υπηρεσία θα ανακληθούν οι άδειες προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

dikaiologitika.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.