Σεισμός στο ποδόσφαιρο: Τέλος στο μονοπώλιο των FIFA/UEFA, δικαίωση της European Super League

Σεισμός στο ποδόσφαιρο: Τέλος στο μονοπώλιο των FIFA/UEFA, δικαίωση της European Super League

Τεράστια ήττα για την UEFA και τη FIFA από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά του μονοπωλίου των διεθνών ομοσπονδιών.

Σεισμός στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που αλλάζει όσα γνωρίζαμε έως σήμερα. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε δεκτή την προσφυγή της Α22, που εκπροσωπεί τη European Super League, κατά του μονοπωλίου των UEFA και FIFA.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι UEFA και FIFA δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εγκρίνουν εκείνες οποιαδήποτε διασυλλογική διοργάνωση. Σύμφωνα με την απόφαση, οι κανονισμοί των UEFA/FIFA είναι αντίθετοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε διοργάνωση, χωρίς την άδεια από UEFA/FIFA και χωρίς την αιγίδα των δύο ομοσπονδιών. Με βάση την απόφαση, η UEFA δεν μπορεί να τιμωρήσει ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ που πρωτοστατούν σε αυτή την κίνηση σε περίπτωση που δεν συμμετέχουν στο Champions League.

Η απόφαση αναφέρει πως το υπάρχον πλαίσιο δεν εξασφαλίζει πως οι δύο ομοσπονδίες είναι διαφανείς, αντικειμενικές, χωρίς διακρίσεις. Από σήμερα, η European Super League ή οποιαδήποτε άλλη διασυλλογική διοργάνωση είναι απολύτως εφικτή, χωρίς να ζητάει άδεια από UEFA/FIFA. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως το ευρωπαϊκό δικαστήριο δίνει την έγκριση για τη δημιουργία της European Super League. Απλά τονίζει πως όντως γίνεται κατάχρηση από την πλευρά των FIFA και UEFA.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει παλαιότερα ο Μπερντ Ράιχαρτ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Α22, που είναι υπεύθυνη για την προώθηση και το μάρκετινγκ της λίγκας, το πλάνο προϋποθέτει τη δημιουργία μία ανοιχτής λίγκας, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει από 60 έως και 80 ομάδες διαφόρων κατηγοριών.

Δεν θα υπάρχουν μόνιμα μέλη στη λίγκα, ενώ οι ομάδες θα παίζουν τη σεζόν τουλάχιστον 14 αγώνες.

sport24.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.