Σε αναστολή από 1.9.2021 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Σε αναστολή από 1.9.2021 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Αναστέλλεται επ` αόριστον η εργασία των ανεμβολίαστων υγειονομικών από αύριο το πρωί. Την ίδια ώρα, ανοίγει η πλατφόρμα προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όσοι εμβολιασμένοι υγειονομικοί επιθυμούν να καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν. «Η αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν είναι τιμωρητική» διαμηνύει ο υπουργός Υγείας.

Κλειστές τις πόρτες των δομών υγείας, θα βρουν από την Τετάρτη το πρωί, χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Άλλωστε, από 1η Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις ενδιαφέροντος όσων επιθυμούν να εργαστούν και να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν

«Η αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν είναι τιμωρητική. Όπως όμως ο γιατρός ή ο νοσηλευτής μπορεί να επιλέγει να μην εμβολιαστεί, έτσι και ο ασθενής, πχ ο ογκολογικός, μπορεί να επιλέξει να τον περιθάλψει γιατρός ή νοσηλευτής που έχει εμβολιαστεί», δήλωσε ο υπ. Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Όλοι οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας εργάζονται με κύριο στόχο της εργασίας τους την προφορά, προς τον ασθενή, την κοινωνία, την δημόσια υγεία. Όλη αυτή η προσφορά είναι συνυφασμένη με τους εμβολιασμούς» επισήμανε ο λοιμωξιολόγος – παθολόγος, Μάριος Λαζανάς.

ΠΟΕΔΗΝ: Νοσοκομεία με ελλείψεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, από τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν λόγω των ανεμβολίαστων υγειονομικών, μεγαλύτερα προβλήματα θα προκύψουν στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, την Αχαΐα, την Κρήτη αλλά και κάποια νησιά των Κυκλάδων. Έκκληση για παράταση προκειμένου να εμβολιαστούν και οι τελευταίοι υγειονομικοί κάνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Ο ίδιος δήλωσε «αυξήθηκε η ροή των εμβολιασμών λόγω του φόβου της αναστολής, ζητάμε από την νέα πολιτική ηγεσία να δώσει παράταση για να πάνε να εμβολιαστούν γιατί και 1000-2000 να εμβολιαστούν ακόμα θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας».

Από τα μέσα Αυγούστου οι περισσότεροι εργαζόμενοι που δεν είχαν εμβολιαστεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο έσπευσαν να κάνουν τη πρώτη δόση. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης από τους 1425 εργαζόμενους λιγότεροι από πενήντα παραμένουν ανεμβολίαστοι. Δηλαδή το 3,5 % του προσωπικού.

Στο μεταξύ συνεχίζουν την κατάληψη των κτιρίων διοίκησης οι εργαζόμενοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας και του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας, οι οποίοι αντιδρούν για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Μήνυση για τις κινητοποιήσεις κατέθεσε ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης. Αναφέρει ότι δεν λειτουργούν νευραλγικές υπηρεσίες των δύο νοσοκομείων και ότι παρακωλύεται η ασφαλής νοσηλεία των συμπολιτών μας.

Μπορούσαν κάλλιστα όχι να τους απολύσουν, αλλά να τους βάλουν σε άλλες θέσεις που να μην υπάρχει πρόβλημα, υποστηρίζει από την πλευρά του το μέλος του Σωματείου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Σωτήρης Καρβέλης.

Εμβολιασμοί: Μικροί και μεγάλοι στη «μάχη» κατά της Covid

Την ίδια ώρα λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία, ολοένα και περισσότεροι γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη σημασία του εμβολιασμού. Όπως άλλωστε προειδοποιούν οι επιστήμονες, η νόσηση με Covid μπορεί να αφήσει τα σημάδια της στον οργανισμό ακόμα και τέσσερις μήνες μετά.

«Εμείς ξέρουμε ότι το εμβόλιο πρέπει να το κάνουν τα παιδιά, ήρθαμε να το κάνουν όπως το κάναμε και εμείς» δηλώνει ένα γονέας στην κάμερα της ΕΡΤ.

Με τα σχολεία να ανοίγουν στις 13 Σεπτεμβρίου εκφράζονται φόβοι για αύξηση κρουσμάτων και γι’ αυτό επείγει όπως διαμηνύουν οι επιστήμονες, ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του  ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε στην ΕΡΤ ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και συμπλήρωσε: «Θέλω να εμβολιάσω το γιό μου που είναι έντεκα χρονών γιατί μέχρι στιγμής έχουμε χάσει τρία ελληνόπουλα, ένα παιδί είναι αυτή την εβδομάδα στην εντατική. Αυτό είναι το δεύτερο χειρότερο που μπορείς να πάθεις από το να χάσεις το παιδί σου. Αφού με ένα μικρό τσίμπημα μπορείς να το αποφύγεις. Πολλά παιδιά που κολλάνε κορονοϊό έχουν μακρά συμπτώματα αδυναμία συγκέντρωσης, αδυναμία να κάνουν καλή γυμναστική. Πώς θα ξέρουμε ποιο παιδάκι θα είναι αυτό το άτυχο που θα έχει πολλά προβλήματα. Γιατί να μην προστατεύσουμε τα παιδιά μας;».

Δεν θα υπάρξει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων σε περίπτωση θετικού κρούσματος, αλλά μόνο συρροής.

Το τελευταίο 24ωρο σε 108. 677 τεστ καταγράφηκαν 3. 628 νέα κρούσματα, 22 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους ενώ 344 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Από αυτούς οι 319 ποσοστό (92, 73%) είναι ανεμβολίαστοι ή με μια δόση, ενώ οι 25 πλήρως εμβολιασμένοι.

Πολλοί βγήκαν νικητές στη μάχη τους με τον κορονοϊό σε αρκετούς όμως άφησε κατάλοιπα. Άγχος, κατάθλιψη, δύσπνοια, μυϊκή αδυναμία, κινητικά προβλήματα για πολλούς μήνες μετά.

«Υπάρχει πρόβλημα στην καρδιά στους πνεύμονες, όσο πιο βάρια νοσεί κάποιος τόσο χειρότερη η πρόγνωση στα όργανα στόχους καρδιά και πνεύμονες και οι ασυμπτωματικοί πιθανόν θα έχουν βλάβη καρδιάς αλλά δεν το ξέρουν» είπε ο αντιπρύτανης ΕΚΠΑ και καθηγητής Καρδιολογίας, Δημήτρης Τουσούλης.

Nα σημειωθεί ότι από σήμερα οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί μπορούν να προμηθεύονται δύο δωρεάν self test για να παρουσιαστούν στα σχολεία από 1η Σεπτεμβρίου. Όταν ανοίξουν τα σχολεία υποχρεούνται να κάνουν δυο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα.

Εκρηκτική αύξηση στο ιικό φορτίο της Β. Ελλάδας

Σταθεροποιημένη αλλά σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων παραμένει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου παρατηρήθηκε αυξητική τάση στο ιικο φορτίο στα αστικά λύματα κατά:

  • 99% Αλεξανδρούπολη
  • 86% Ξάνθη
  • 38% Λάρισα

ενώ μια ελάχιστη άνοδος παρατηρήθηκε σε

Αττική και Θεσσαλονίκη κατά 4%

Από την άλλη μεριά μείωση στο ιικο φορτίο αλλά σε υψηλό ποσοστό καταγράφηκε κατά:

  • 88% Ιωάννινα
  • 73% Ηράκλειο
  • 55% Χανιά
  • 44% Ρέθυμνο

Να θυμίσουμε ότι σε ισχύ βρίσκονται στην Κρήτη στις περιοχές αυτές περιοριστικά μετρά και παρατηρείται ήδη μείωση των κρουσμάτων.

 

ertnews.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.