Σε απόγνωση οι κάτοικοι για τη «θαλάσσια χωματερή» στην Πιερία

Σε απόγνωση οι κάτοικοι για τη «θαλάσσια χωματερή» στην Πιερία

Με μια συμβολική ενέργεια διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της βόρειας Πιερίας για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες για την ΠΟΑΥ Πιερίας καθώς και τις σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής.

Οι κάτοικοι κρέμασαν στις ακτές της Μεθώνης βαρέλια από μυδοκαλλιέργειες, τα οποία ξεβράζονται συνεχώς και κατά δεκάδες στις προστατευόμενες ακτές της Βόρειας Πιερίας, στέλνοντας το μήνυμα απόγνωσης«ΦΤΑΝΕΙ».

«Αυτό που συμβαίνει είναι η συνεχιζόμενη αδράνεια των δημοσίων υπηρεσιών σε πολυετείς καταστάσεις και ζητήματα. Η συσσώρευση μπλε-πράσινων- κίτρινων βαρελιών, καθώς και διχτύων, στις ακτές αποτελεί σοβαρή περιβαλλοντική πληγή για την περιοχή και δεν υπάρχει κανείς να τα μαζέψει. Απλώς όλοι διαπιστώνουμε το πρόβλημα», αναφέρουν τα μέλη της κίνησης πολιτών από τη Μεθώνη.

Τα αιτήματα των κατοίκων, όπως τα παραθέτουν, είναι τα εξής:

  1. «Η άμεση απομάκρυνση όλων των παλιών μυδοτροφείων ώς το τέλος του 2020 ανεξάρτητα από την ταχύτητα έκδοσης των αδειών για τα νέα μυδοτροφεία της Π.Ο.Α.Υ (Εφόσον τα νέα μυδοτροφεία λειτουργούν εδώ και χρόνια παράλληλα με τα παλιά, με την αποξήλωση των παλιών δεν προκύπτει καμιά νόμιμη απώλεια για τους μυδοκαλλιεργητές)
  2. Η σύσταση ως εταιρεία και λειτουργία της προβλεπόμενης «ΠΟΑΥ Α.Ε. Μύδια Πιερίας» με ανάληψη υποχρεώσεων συλλογής των σκουπιδιών των μυδοτροφείων από τις ακτές.
  3. Η έντονη και συνεχής παρουσία του λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης στους χώρους των μυδοκαλλιεργειών για τον αυστηρό έλεγχο της απόρριψης διχτυών και «ματαφιών» μυδοτροφείων στη θάλασσα
  4. Η εύρεση λύσης στο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των χιλιάδων μπλε-πράσινων-κίτρινων βαρελιών που ήδη έχουν προκύψει και θα εξακολουθήσουν να προκύπτουν από την αποξήλωση των παλιών μυδοτροφείων. Υπάρχει κίνδυνος να μείνουν για πάντα στην περιοχή
  5. Η αντικατάσταση όλων των μπλε/πράσινων/κίτρινων βαρελιών που καμιά χώρα της Ευρώπης δεν χρησιμοποιεί πια στις μυδοκαλλιέργειες
  6. Να δοθεί λύση στο πρόβλημα «ακτή Αλυκές Πιερίας» με την οργάνωση καθαρισμών εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
  7. Η ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (κλήση για συνδρομή του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) για τη μελέτη/χαρτογράφηση της κατάστασης του βυθού του Δυτικού Θερμαϊκού σε σχέση με τα πλαστικά δίχτυα και ματάφια για να διαπιστωθεί και επιστημονικά το μέγεθος του προβλήματος που αναμφίβολα υπάρχει εφόσον σε κάθε ακτή του Κόλπου υπάρχουν δίχτυα και ματάφια μυδοτροφείων».

Ματαφιά αποκαλούν οι μυδοτρόφοι το πλαστικό μαύρο σκοινί μήκους 30-50 εκατοστών με το οποίο δένουν τα δίχτυα (που περιέχουν μύδια) με ένα χοντρό σκοινί (τη «μάνα») που επιπλέει στη θάλασσα.

Εικόνες – σοκ: Η χειρότερη ακτή στην Ελλάδα είναι περιοχή Natura στην Πιερία

Ένας και πλέον χρόνος αδράνειας

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε προσφάτως η Greenagenda.gr, οι διαδικασίες για την ΠΟΑΥ Πιερίας κινούνται με ρυθμούς χελώνας εις βάρος του περιβάλλοντος.

Έχει συμπληρωθεί ήδη ένας και πλέον χρόνος από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της ίδρυσης της «ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ-ΜΥΔΙΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ ΠΥΔΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» η εν συντομία «Π.Ο.Α.Υ Μύδια Μακρυγιάλου Πύδνας Α.Ε».

Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό για τη λειτουργία όλων των ΠΟΑΥ της χώρας. Ωστόσο, οι διαδικασίες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας καθώς ακόμη δεν έχουν οριστεί οι εκπρόσωποι της υπό σύσταση ΑΕ. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα το χρονοδιάγραμμα για να γίνει πραγματικότητα η ΠΟΑΥ η οποία πρόκειται να βάλει τάξη στον Θερμαϊκό, θα διορθώσει τις παθογένειες της μυδοκαλλιέργειας (συλλογή πλαστικών σκουπιδιών, βαρελιών, ισορροπία του οικοσυστήματος).

Μετά από έναν χρόνο, ακόμη δεν έχει φυσική έδρα, προεδρείο, επιστημονικό προσωπικό και οποιασδήποτε μορφής λειτουργία. Η συγκρότηση της έγινε το 2010 και οι μέτοχοι στην υπό σύσταση ΑΕ θα είναι η Αντιπεριφέρεια Πιερίας, ο Δήμος Πύδνας- Κολινδρού, η Αναπτυξιακή Πιερίας και οι μυδοκαλλιεργητές.

Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί από τη Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης καμία άδεια εγκατάστασης των νέων μυδοτροφείων. Λόγω αυτής της κατάστασης λειτουργούν παράλληλα παλιά και νέα μυδοτροφεια επιβαρύνοντας το οικοσύστημα (πάνω από 50.000 μπλε-πράσινα βαρέλια) καθώς και με τον διπλασιασμό του όγκου των πλαστικών διχτυών-σκουπιδιών που παράγονται ως υποπροϊόντα της μυδοκαλλιέργειας.

Πιερία: 700 κιλά δίχτυα μυδοτροφείων σε ακτές Natura και το παράδειγμα μιας Γερμανίδας (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου greenagenda.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.