Σε ύφεση ο ιός του Δυτικού Νείλου – Μειώθηκαν τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Σε ύφεση ο ιός του Δυτικού Νείλου – Μειώθηκαν τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί τέσσερα νέα κρούσματα – Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 18 κρούσματα και τρεις θάνατοι

Σε αποδρομή βρίσκεται πλέον η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα, έχουν καταγραφεί 4 νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, μέσω μολυσμένων κουνουπιών, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο.

Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 18 νέα κρούσματα και τρεις θάνατοι. Το διάστημα 26/9- 3/10 είναι η πρώτη εβδομάδα των τελευταίων τριών μηνών – διάστημα που η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου βρίσκεται σε εξέλιξη- που ο αριθμός των κρουσμάτων κυμαίνεται σε αυτό το επίπεδο.

Από την αρχή της περιόδου μέχρι και σήμερα έχουν διαγνωστεί 217 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 135 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, και τα 82 είχαν ήπιες εκδηλώσεις, δηλαδή εμπύρετο νόσημα ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα, έχουν καταγραφεί συνολικά 29 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών. Αναφέρεται επίσης στην επιδημιολογική έκθεση ότι για έναν ασθενή με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ δεν κατέστη δυνατός ο καθορισμός του πιθανού χρόνου και τόπου έκθεσης, λόγω σύνθετου ιατρικού ιστορικού.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σήμερα παραμένουν νοσηλευόμενοι με επιπλοκές λόγω της λοίμωξης οκτώ άνθρωποι, με τους έξι να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο χάρτης με τις περιοχές που βρίσκονται στον μολυσματικό κλοιό του ιού του Δυτικού Νείλου περιλαμβάνει δεκάδες οικισμούς 17 Περιφερειακές Ενότητες. Πρόκειται για τις ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Κοζάνης.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ θεωρούν πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα στις παραπάνω περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός αλλά και πιθανή την εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές και επισημαίνουν πως τα μέτρα για την ατομική προστασία από τα κουνούπια είναι το βασικό «όπλο» που μπορούν να ενεργοποιούν οι πολίτες. Με δεδομένο ότι για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν υπάρχει εμβόλιο αλλα ούτε και συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός, η πρόληψη της μόλυνσης είναι κομβικής σημασίας.

Υγεία Μου

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.