Σκύλος: 5 λόγοι που «γκρινιάζει»

Σκύλος: 5 λόγοι που «γκρινιάζει»

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να επικοινωνήσουν μαζί σας. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και η γκρίνια. Η γκρίνια μπορεί να είναι χαριτωμένη, αλλά αν συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα, μπορεί να γίνει κουραστική. Αν θέλετε να σταματήσετε το σκύλο σας να γκρινιάζει, πρέπει πρώτα να καταλάβετε γιατί γκρινιάζει.

1. Για να σας ζητήσει κάτι

Ο πιο προφανής λόγος που μπορεί ο σκύλος σας να γκρινιάζει είναι γιατί χρειάζεται ή θέλει κάτι από εσάς, όπως φαγητό, νερό ή βόλτα. Επίσης, ίσως το αγαπημένο του παιχνίδι να είναι κολλημένο κάτω από τον καναπέ ή (αν έχετε) γάτα, να κοιμάται στο κρεβάτι του. Όμως, εάν ο σκύλος σας γκρινιάζει επειδή θέλει περισσότερη τροφή ακόμα κι αν τον ταΐσατε εκείνη την ώρα, μην υποχωρήσετε στη γκρίνια του. Γιατί εάν το κάνετε, η συμπεριφορά του θα χειροτερέψει. Επιπλέον, εάν ο σκύλος σας κλαψουρίζει επειδή θέλει πάλι βόλτα ακόμα κι αν γυρίσατε στο σπίτι εκείνη την ώρα, τότε πιθανότατα να έχει κάποιο πρόβλημα στην ουροδόχο κύστη του ή στο πεπτικό σύστημα. Εάν πραγματικά ζητάει βόλτα και δεν είναι ευδιάθετος που να υποδηλώνει διάθεση για παιχνίδι, τότε ίσως είναι ένα πρόβλημα που θα το εντοπίσετε με τη βοήθεια του κτηνιάτρου.

2. Ζητάει την προσοχή σας

Μερικές φορές τα σκυλιά γκρινιάζουν μόνο και μόνο επειδή κανείς δεν τους δίνει σημασία. Αυτή η συμπεριφορά μοιάζει με των μικρών παιδιών που γκρινιάζουν για να αποσπάσουν την προσοχή σας ή όταν μιλούν οι μεγάλοι μεταξύ τους κι εκείνα βαριούνται. Ο σκύλος σας θέλει κάποιον για να παίξει μαζί του. Βεβαιωθείτε ότι δίνετε στον σκύλο σας το χρόνο που χρειάζεται για άσκηση και δραστηριότητες. Η πλήξη δεν οδηγεί μόνο σε γκρίνια. Μπορεί να οδηγήσει και σε καταστροφικές συμπεριφορές, όπως το μάσημα των επίπλων.

3. Είναι φοβισμένος ή αγχωμένος

Μέσω της γκρίνιας ενδεχομένως να θέλει να σας πει ότι είναι φοβισμένος ή ανήσυχος. Εάν ο σκύλος σας τρέμει ή λαχανιάζει ενώ γκρινιάζει, είναι πιθανό να φοβάται ή να ανησυχεί για κάτι. Ίσως υπάρχει κάποιος νέος επισκέπτης στο σπίτι που τον κάνει νευρικό ή ίσως ανησυχεί επειδή κάποιος λείπει. Εάν ο σκύλος σας κλαψουρίζει πριν φύγετε από το σπίτι, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει άγχος αποχωρισμού. Τα σκυλιά με άγχος αποχωρισμού συχνά επιδίδονται σε καταστροφικές συμπεριφορές ενώ λείπετε. Μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή για να τον βγάλετε από αυτή την κατάσταση.

4. Πονάει

Η γκρίνια μπορεί επίσης να είναι ένδειξη ότι ο σκύλος σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν γκρινιάζει κάθε φορά που προσπαθεί να ανέβει τις σκάλες ή όταν επιχειρεί να πηδήξει στον καναπέ, τότε ίσως το κατοικίδιό σας να έχει πρόβλημα στις αρθρώσεις του.

5. Ζητάει συγγνώμη

Η γκρίνια μπορεί να υποδηλώνει μία υποτακτική συμπεριφορά και να είναι ένας τρόπος για να πει: «Εσύ είσαι το αφεντικό». Όταν μαλώνετε το σκύλο σας επειδή δάγκωσε τα παπούτσια σας ή επειδή αναποδογύρισε τον κάδο απορριμμάτων, μπορεί να κλαψουρίσει για να σας ζητήσει συγγνώμη. Εάν ο σκύλος σας γκρινιάζει για να σας ζητήσει συγγνώμη, απλώς δεχτείτε την.

mypet.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.