Στην αποκατάσταση και ανάπλαση των ανενεργών λατομείων Παλαιοκάστρου και Νεοχωρούδας προχωρά ο δήμος Ωραιοκάστρου

Δελτίο τύπου

Στην αποκατάσταση και ανάπλαση των ανενεργών λατομείων Παλαιοκάστρου και Νεοχωρούδας
προχωρά ο δήμος Ωραιοκάστρου

Χώρους πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής περιλαμβάνουν τα σχέδια της δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου για την αξιοποίηση των ανενεργών λατομείων που βρίσκονται στην περιοχή του Παλαιοκάστρου και της Νεοχωρούδας, τα οποία εδώ και χρόνια παραμένουν αναξιοποίητα. Για το λόγο αυτό η δημοτική αρχή απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή σχετικής μελέτης. Πρόκειται για μια προεκλογική δέσμευση της διοίκησης του δήμου, όπου στόχος της ήταν και είναι το Ωραιόκαστρο να αποτελέσει κορυφαίο αστικό προορισμό για όλη τη Θεσσαλονίκη.
Η ανάπλαση των συγκεκριμένων λατομείων θα αναβαθμίσει τόσο την περιοχή του Παλαιοκάστρου, όσο και της Νεοχωρούδας αποδίδοντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες χώρους πολιτισμού (ανοικτό θέατρο), αθλητισμού (γήπεδα) και αναψυχής (πάρκο). «Μετά από χρόνια λόγω αδράνειας των προηγούμενων διοικήσεων των δήμων έφτασε η ώρα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Παλαιοκάστρου και της Νεοχωρούδας να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν χώρους, οι οποίοι λείπουν από το δήμο μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποκατάσταση ενός λατομικού χώρου πραγματοποιείται πάντα με βάση ειδική μελέτη μορφολογικής και βλαστητικής αποκατάστασης, στην οποία εκτός των άλλων αντιμετωπίζονται υποχρεωτικά, πέραν της αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης του χώρου, η στατική ευστάθεια των επιχωματώσεων, η αντιπλημμυρική προστασία του χώρου και των γειτονικών περιοχών, καθώς και ο τρόπος μεταφοράς των υλικών. Με την αποκατάσταση του λατομικού χώρου, το ανάγλυφο διαμορφώνεται με τρόπο ώστε η τελική μορφή αυτού να εντάσσεται αρμονικά προς το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Η αποκατάσταση περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του ορύγματος του λατομικού χώρου, τις επιχωματώσεις, τη φύτευση και βλαστητική αποκατάσταση καθώς και την πρόβλεψη των αναγκαίων έργων υποδομής. Όλα τα παραπάνω εκτελούνται μετά την έκδοση απόφασης από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου, όπου ο δήμαρχος, Αστέριος Γαβότσης τόνισε ότι «με βάση τη νομοθεσία είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση και ανάπλαση των λατομείων αυτών με σκοπό την αξιοποίησή τους για πολιτιστικούς και αθλητικούς σκοπούς, έτσι ώστε να δοθούν ασφαλή στην κοινωνία των πολιτών του δήμου Ωραιοκάστρου» και ζήτησε την έγκριση του συμβουλίου για να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος με συγκεκριμένη μελέτη για τους δύο χώρους και οι οποίες θα ακολουθήσουν τη διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπεται από τον νόμο.
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε με πλειοψηφία την αποκατάσταση και ανάπλαση του λατομείου, ύστερα από πρόσκληση ενδιαφέροντος με κατάθεση σχετικής μελέτης, η οποία θα προβλέπει χώρους πολιτισμού (ανοιχτό θέατρο), αθλητικούς χώρους (γήπεδα) και χώρους αναψυχής (πάρκο) καθώς επίσης η πρόσβαση στα λατομεία να γίνει με κατάλληλη αποκατάσταση των οδών για την ανάδειξη των λατομείων. Οι τελικές μελέτες και προτάσεις να ακολουθήσουν τη διαδικασία διαβούλευσης μέχρι την έγκρισή τους από το δημοτικό συμβούλιο.
image
image

Αυτοτελές γραφείο επικοινωνίας
και δημοσίων σχέσεων

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.