Στη ΒΙΠΕ Σίνδου η Μονάδα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων

Στη ΒΙΠΕ Σίνδου η Μονάδα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων

Το «πράσινο» φως για την εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Επικίνδυνων Αποβλήτων στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου (ΒΙΠΕ), τα οποία προέρχονται από υγειονομικές μονάδες, άναψε η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της χθεσινής (29/3) συνεδρίασής της.

Το σώμα γνωμοδότησε θετικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κρίνοντας ότι πρόκειται για μια οργανωμένη μονάδα, η οποία θα συμβάλλει στην αποτροπή φαινομένων απόθεσης νοσοκομειακών αποβλήτων σε χώρους που δεν έχουν τις προδιαγραφές για το σκοπό αυτό.

Στην τοποθέτησή της για το θέμα, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου υποστήριξε ότι είναι μια άρτια επένδυση, που πρέπει, όπως είπε, να υλοποιηθεί, για να αποφευχθούν φαινόμενα απόθεσης νοσοκομειακών αποβλήτων σε χώρους που δεν έχουν τις προδιαγραφές για το σκοπό αυτό.

Στην επικείμενη συνεργασία της εταιρείας που θα κατασκευάσει τη μονάδα θερμικής επεξεργασίας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) αναφέρθηκε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος καινοτομίας Νίκος Τζόλλας, τονίζοντας ότι «η συνεργασία αυτή θα βοηθήσει ώστε η εγκατάσταση να λειτουργεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και θα παρακολουθούνται διαρκώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι».

Ένας και μοναδικός αποτεφρωτήρας στην Αθήνα

Στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής παρέστησαν και εκπρόσωποι της εταιρείας, οι οποίοι τόνισαν ότι ο μόνος αποτεφρωτήρας που υπάρχει και είναι σε λειτουργία εδώ και 25 χρόνια και έχει αρκετά λειτουργικά προβλήματα λόγω της παλαιότητάς του, βρίσκεται στην Αθήνα.

Οι ίδιοι γνωστοποίησαν ακόμη ότι ο χώρος όπου σχεδιάζεται να γίνει η νέα μονάδα είναι μέσα στη ΒΙΠΕ Σίνδου και το γεγονός αυτό προβλέπεται από τον περιφερειακό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης για αυτές τις δραστηριότητες.

Αναφορικά μάλιστα με τις ανησυχίες των πολιτών που καταγράφονται κάθε φορά που σχεδιάζονται τέτοια έργα, διευκρίνισαν ότι αυτές αφορούν τα συστήματα αντιρρύπανσης, σημειώνοντας πως έχουν επιλεγεί τα πιο σύγχρονα συστήματα που εγγυώνται ότι οι ρύποι θα είναι στο ένα δέκατο των ρύπων που επιτρέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

Διαφωνεί η αντιπολίτευση

Αρνητική ψήφο στη γνωμοδότηση επί των περιβαλλοντικών όρων του έργου έδωσε η αντιπολίτευση, συγκεκριμένα ο Γεώργιος Ζέρβας από την παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά”, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος από τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Φίλιππος Γκανούλης από την “Οικολογία Πράσινη Λύση”.

Υποστήριξαν ότι θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και των κατοίκων στη δυτική Θεσσαλονίκη και πως θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες περιοχές για τη χωροθέτηση της Μονάδας.

Makthes.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.