Στη Θεσσαλονίκη η μουσικοθεατρική παράσταση “ΣΚΡΟΥΤΖ” απο την ADD ACTION

 

Η νεοσύστατη ομάδα ADD ACTION, η οποία αποτελείται  από ηθοποιούς και καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση : ΣΚΡΟΥΤΖ, βασισμένη στο διήγημα του Καρόλου Ντίκενς, Χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Ο Κάρολος Ντίκενς και τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα

Ο Κάρολος Ντίκενς, το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά του Τζον και της Ελίζαμπεθ Ντίκενς, γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας στις 7 Φεβρουαρίου 1812. Πήγαινε σε ιδιωτικό σχολείο, έως ότου ο πατέρας του φυλακίστηκε για χρέη και ο μικρός Κάρολος αναγκάστηκε να εργαστεί, σε ηλικία δώδεκα ετών, σε εργοστάσιο κατασκευής βερνικιών για παπούτσια. Αργότερα, και για μικρό χρονικό διάστημα, επέστρεψε στα θρανία. Στα δεκαπέντε του αρχίζει να εργάζεται ως υπάλληλος σε δικηγορικό γραφείο και σε δύο χρόνια γίνεται στενογράφος δικαστηρίων. Επάγγελμα που θα του ανοίξει το δρόμο για τη δημοσιογραφία και τη συγγραφής διηγημάτων και μυθιστορημάτων και θα τον οδηγήσει, σύντομα, στην αναγνώριση και τη δόξα. Παντρεύτηκε την Κάθριν Χόγκαρθ, κόρη εκδότη εφημερίδας, και έκαναν μαζί δέκα παιδιά. Ο Ντίκενς, ο οποίος με την εκφραστική, ποιητική και κωμική του πένα, έγραψε μερικά από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας (Όλιβερ Τουίστ, Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, Η ιστορία δύο πόλεων, Μεγάλες Προσδοκίες κ.α) και δημιούργησε αλησμόνητους χαρακτήρες, πέθανε στις 9 Ιουνίου 1870, έχοντας ζήσει ενδιαφέρουσα, γεμάτη και περιπετειώδη ζωή. Ενταφιάστηκε στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, εκεί όπου ενταφιάζονται και στέφονται οι μονάρχες της Αγγλίας.

Άνοιγμα φωτογραφίας
Άνοιγμα φωτογραφίας
Ο Ντίκενς άρχισε να γράφει τα «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» τον Οκτώβριο του 1843 και τα ολοκλήρωσε εγκαίρως, ώστε να προλάβουν να εκδοθούν και να κυκλοφορήσουν τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς.

 

Τα πρώτα 6.000 αντίτυπα του βιβλίου πωλήθηκαν σε ελάχιστες μέρες και οι επανειλημμένες και αναρίθμητες εκδόσεις του, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, συνιστούν πλέον χριστουγεννιάτικη παράδοση. Οι ήρωές του εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να κατακτούν και να συγκινούν τις καρδιές των μικρών-κι όχι τόσο μικρών-αναγνωστών.

Ο Ντίκενς,   μέσω της ιστορίας του φιλάργυρου Εμπενίζερ Σκρούτζ –ο οποίος διδάσκεται από τα πνεύματα που τον επισκέπτονται το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων-δημιούργησε ένα ζωντανό χριστουγεννιάτικο μύθο γύρω από το μήνυμα της προσφοράς προς την ανθρωπότητα και το πώς πρέπει να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα: ως μέρες γεμάτες καλοσύνη, συγχώρεση, φιλευσπλαχνία, με ανοιχτές καρδιές, με σκέψεις για όλους τους συνανθρώπους δηλ.  με ενσυναίσθηση.

Άνοιγμα φωτογραφίας

Το όνομα του Σκρούτζ μπαίνει στο καθημερινό λεξιλόγιο, για να περιγράψει τον φιλάργυρο, πλεονέκτη και κακότροπο άνθρωπο. Φυσικά, ο Ντίκενς μέσα από το έργο αυτό ήθελε να μιλήσει για την φτώχεια και την ανέχεια της εποχής του, ωστόσο το διήγημα αυτό έκλεψε τις καρδιές των αναγνωστών ανά την υφήλιο και έγινε ένα από τα πιο διάσημα Χριστουγεννιάτικα αναγνώσματα.

 

 

Σχετικά με την παράσταση:

[…]Βρισκόμαστε στο Λονδίνο, το «σωτήριον» έτος 1843. Βιομηχανική επανάσταση, εποχή μεγάλων εφευρέσεων, αλλά και μεγάλης φτώχειας. Οι άνθρωποι μαζεύονται στις πόλεις και δουλεύουν στα εργοστάσια, η ζήτηση είναι μεγάλη, δουλεύουν ακόμη και παιδιά. Ένας γνωστός συγγραφέας παλεύει για να γράψει το αριστούργημά του. Τον επισκέπτεται η έμπνευση και ένας θίασος ηθοποιών -πλάσματα της φαντασίας του- για να τον βοηθήσουν. Άραγε θα καταφέρει να το γράψει; Μπορεί τελικά ένας άνθρωπος να ξεφύγει από την δίνη της φιλαργυρίας; Μπορεί κάποιος να απαλλαγεί από την άκρατη πλεονεξία και καχυποψία;

Σκρούτζ από την ομάδα ADD ACTION, μια παράσταση για την «ενσυναίσθηση» με μυρωδιά Χριστουγέννων, ψημένων κάστανων, γαλοπούλας, πουτίγκας, ζεστού γλυκού κρασιού, με εορταστικές μελωδίες και χορογραφίες.

Θερμές ευχαριστίες στην κ. Ιφιγένεια Μανώλα και τον Αλέξανδρο Μαλακόζη για την φιλοξενία στον όμορφο χώρο που δημιούργησαν, καθώς και για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στην ομάδα μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία-κείμενο: Εύα Στέφα

Μουσική: Αντώνης Ανέστης

Μουσική διδασκαλία: Μαρία Πρέκα

Φωτισμός: Γιώργος Ζίγκας

Κίνηση-Χορογραφίες: Δημήτρης Κουζούμης

Κουστούμια: Βασιλική Μωϋσιάδου

Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων: Ιωάννα Τσακίρη

Illustrator: DegPhilip

Αφίσα: Αλέξανδρος Καλαϊτζίδης

Φωτογραφίες: Ιωάννα Βασιλειάδου

Trailer: Πάνος Μπουντούρογλου

Παίζουν: Γιάννης Άθυρος, Θάνος Πουμάκης, Δήμητρα Κουλαξίζη, Θεοδώρα Μωυσιάδου, Δημήτρης Κουζούμης , Δημήτρης Κόττας, Γιάννης Ξενιτόπουλος

Διοργανωτής: DOT ENSEMBLE

Στο METROPOLITAN THE URBAN THEATER  από Σάββατο 3/12/2022-8/1/2023

Διάρκεια παράστασης: 1.30’’ (με διάλλειμα)

Κατάλληλο για ηλικίες: 3-99 ετών

Σε σημεία την παράστασης υπάρχει διάδραση με το κοινό (για όποιον επιθυμεί να συμμετέχει)

Πληροφορίες -κρατήσεις στο: 2311.284.773

Προπώληση στο www.viva.gr/tickets/theater/scrooge

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.