Στον Γαλατά το ύστατο χαίρε στον παγκόσμιο Μίκη – Συγκίνηση και ευγνωμοσύνη Live

Στον Γαλατά το ύστατο χαίρε στον παγκόσμιο Μίκη – Συγκίνηση και ευγνωμοσύνη Live

Στα Χανιά γράφεται σήμερα η τελευταία πράξη αποχαιρετισμού στον οικουμενικό Έλληνα δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη, με την κρητική γη να τον δέχεται στην παντοτινή «αγκαλιά» της, όπως εκείνος επιθυμούσε. Ολοκληρώθηκε το λαϊκό προκύνημα και έπειτα από μια μικρή παράταση πλέον η σορός του βρίσκεται στη γενέτειρα του στον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο. Όλα έγιναν ενώ ακουγόταν το τραγούδι του “Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες”..

 

Η πομπή έφθασε υπό το ήχο ακατάπαυστων χειροκροτημάτων στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, όπου τον τύλιξαν οι δικές του μελωδίες από τη φιλαρμονική του δήμου στο πλαίσιο σύντομου τελετουργικού.

Δείτε τη συγκινητική πορεία της πομπής στα Χανιά, στον τόπο που τον καθόρισε, που ξεκίνησε το μουσικό του σύμπαν, όπως είχε πει η Μαρία Φαραντούρη

Η σορός έφθασε υπό τη μελωδία της “Ομορφης Πόλης” στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου πέρασε ανάμεσα σε 96 βρακοφόρους στα μαύρα όσα και τα χρόνια του, Κρητικοπούλες με παραδοσιακές ενδυμασίες απο πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης, και πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών που είχαν σπεύσει από το πρωί με λουλούδια στα χέρια για το λαϊκό προσκύνημα.

Στη Μητρόπολη εψάλη τρισάγιο και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Αυτην την ώρα μεταφέρεται στο χωριό του, τον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου βρίσκεται ήδη ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας οι Έλληνες σήμερα αποχαιρετούν «τον μεγάλο δημιουργό και αγωνιστή με το έργο του οποίου μεγάλωσαν οι δικές μας γενιές, οι οποίες θα μεταφέρουμε το μήνυμα του και στις επόμενες», ανέφερε συγκινημένος ο κ. Κουτσούμπας κατά την άφιξή του. Ο κ. Κουτσούμπας αλλά και η πρώην γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρηγα, ακολούθησαν την πομπή από νωρίς το πρωί στα Χανιά για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκαν το σπίτι του.

Εκεί βρίσκεται ήδη η οικογένειά του, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας και η Αλ. Παπαρήγα, που συνόδευσαν την πομπή. Οι Έλληνες σήμερα αποχαιρετούν «τον μεγάλο δημιουργό και αγωνιστή με το έργο του οποίου μεγάλωσαν οι δικές μας γενιές, οι οποίες θα μεταφέρουμε το μήνυμα του και στις επόμενες», ανέφερε συγκινημένος ο κ. Κουτσούμπας κατά την άφιξή του, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκε το σπίτι του.

Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του, όπως ακριβώς ήθελε και είχε ζητήσει.

Στην τελετή της κηδείας του Μίκη Θεοδωράκη, στον Γαλατά Χανίων, θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Το πλοίο της γραμμής με τη σορό του, μέλη της οικογένειάς του και πλήθος κόσμου έφτασαν από πολύ νωρίς το πρωί στο λιμάνι της Σούδας. Στις 7.30 η πομπή με τη σορό του εξήλθε από το πλοίο και υπό τον ήχο χειροκροτημάτων και με το τραγούδι “Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ” ξεκίνησε για τη δημοτική αγορά των Χανίων.

 

 

 

Χθες πλήθη κόσμου όλων των γενεών συνέρρευσαν για ένα τελευταίο αντίο κλίνοντας το γόνυ στον μέγιστο παγκόσμιο Έλληνα, πλημμυρίζοντας με τις μελωδίες του το κέντρο της Αθήνας. Ακόμα και στον Πειραιά, στο λιμάνι, πλήθη είχαν συγκεντρωθεί να τον κατευοδώσουν υπό τους ήχους του εθνικού ύμνου της φιλαρμονικής του Πειραιά.

Τα τραγούδια του αντηχούσαν τρεις μέρες στους δρόμους και τα δάκρυα περίσσευαν. “Αθάνατος” φώναζε ο κόσμος ξανά και ξανά. “Ορφανέψαμε” έλεγαν κάποιοι, άλλοι άφηναν κλαδάκια ελιάς στη σορό του, φόρο τιμής στους ακάματους αγώνες του για ελευθερία και δημοκρατία. Γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης, ο άνθρωπος “που έφερε την ποίηση στο τραπέζι του λαού δίπλα στο ποτήρι και στο ψωμί” όπως έλεγε ο άλλος μέγιστος Έλληνας Γιάννης Ρίτσος, εξύφανε την τέχνη του με την ταραχώδη ιστορία της πατρίδας και σήκωσε τον ελληνισμό πιο κοντά στο φως.

Η μουσική του, κιβωτός συλλογικής μνήμης, θα συντροφεύει για πάντα τις γενιές των Ελλήνων και θα εμπνέει τους αγώνες τους. Γιατί όπως πολύ εύστοχα είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας χθες στην ομιλία του “χωρίς τον Μίκη θα ήμασταν αλλιώς”…

Η ΕΡΤ αποχαιρέτησε τον Μίκη με μια ξεχωριστή συναυλία στον κήπο του Ραδιομεγάρου (video)

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.