Στο κόκκινο τα αιωρούμενα σωματίδια στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των πυρκαγιών

Στο κόκκινο τα αιωρούμενα σωματίδια στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των πυρκαγιών

Το σύστημα Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS), ελληνιστί Κοπέρνικος, παρακολουθεί τις μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή της Μεσογείου, όπου μερικές φωτιές ξέσπασαν κοντά σε παράκτια θέρετρα. Τα νέφη του καπνού από τις πυρκαγιές της νότιας Τουρκίας ήταν καθαρά ορατά στις δορυφορικές λήψεις της περιοχής και η σφοδρότητα των πυρκαγιών προκάλεσε υψηλά επίπεδα ρύπανσης αιωρούμενων σωματιδίων επάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την CAMS.

Με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη να αντιμετωπίζει συνθήκες καύσωνα, ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει υψηλός στην περιοχή, ειδικά σε μεγάλο μέρος της Τουρκίας και γύρω από τη Μεσόγειο.

Τα δεδομένα της υπηρεσίας CAMS δείχνουν ότι στην Τουρκία η Ισχύς Ακτινοβολίας Πυρκαγιάς (FRP), που μετρά την ενέργεια που παράγεται από την καύση των δένδρων και άλλων υλικών, έφθασε στα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα από την έναρξη των μετρήσεων του δείκτη το 2003.

Επιπλέον, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι πυρκαγιές εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ρύπανσης καπνού στην ατμόσφαιρα. Οι προβλέψεις για το οπτικό βάθος αεροσκάφους και τις συγκεντρώσεις επιφανειακών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 που παρέχονται από το CAMS δείχνουν υψηλές τιμές στην Τουρκία και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αντανακλώντας το σοβαρό μέγεθος των πυρκαγιών.

Επιπλέον, άλλες γειτονικές χώρες πλήττονται ολοένα και περισσότερο από τις πυρκαγιές όσο περνούν οι μέρες. Όπως επισημαίνεται, αρκετές πυρκαγιές έχουν σημειωθεί επίσης στην Ιταλία, την Αλβανία, το Μαρόκο, την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και τον Λίβανο από τα τέλη Ιουλίου. Οι συνθήκες καύσωνα αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε αυτήν την περιοχή.

«Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η στενή παρακολούθηση αυτών των υψηλής έντασης πυρκαγιών καθώς ο καπνός που εκπέμπουν μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα τοπικά, καθώς και στις περιοχές όπου μεταφέρεται από τους ανέμους», δηλώνει ο επικεφαλής επιστήμονας του Copernicus Mark Parrington.

Η Ιταλία, η Αλβανία, η Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία και ο Λίβανος βρίσκονται αντιμέτωπες με δασικές πυρκαγιές από το τέλος του Ιουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων σε βοήθεια της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

CAMS Daily Total Fire Radiative Power for Turkey (red) compared to the 2003-2020 mean (grey). Right: Particulate Matter forecasts for 3rd Aug shows high PM2.5 values over the Mediterranean basin. Credit: Copernicus Atmosphere Monitoring Service/ECMWF

GEFF fire danger forecasts initialized on 31 July 2021, showing ‘very extreme’ (purple shading) around the Mediterranean valid for 7 August. Credit: EFFIS

 

Greenagenda.gr newsroom

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.