«Στο σφυρί» από την Εκκλησία 21 ακίνητα: Και πάνω στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη

«Στο σφυρί» από την Εκκλησία 21 ακίνητα: Και πάνω στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη

Οι οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας έχουν προχωρήσει σε κλειστούς διαγωνισμούς, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Χρονιά αξιοποίησης της περιουσίας της και εξυγίανσης των οικονομικών της είναι το 2023 για την Εκκλησία.

Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν πως 21 ακίνητα-φιλέτα της Εκκλησίας κυρίως σε Κηφισιά, Βουλιαγμένη και Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αξιοποίησης, αφού περίπου 250 είναι οι υποψήφιοι επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον.

Είχαν προηγηθεί η συμφωνία της Εκκλησίας με το ΤΑΙΠΕΔ για το εκκλησιαστικό κτήμα 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό και την κατασκευή μεγάλου κέντρου logistics και περιβαλλοντικού πάρκου και η παραχώρηση από την Αρχιεπισκοπή για 99 χρόνια της έκτασης 85 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη, το περίφημο «Ορφανοτροφείο» με τη διαδικασία εκμίσθωσης να είναι στο τελικό στάδιο. Και τα δύο αποτέλεσαν δείγμα γραφής των προθέσεων του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Τα 21 ακίνητα που προωθούνται για αξιοποίηση είναι οικοπεδικές εκτάσεις της Εκκλησίας σε προνομιούχες τοποθεσίες, σε παραλιακά μέτωπα ή κοντά σε περιοχές με πράσινο. Οι οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας έχουν προχωρήσει δηλαδή σε κλειστούς διαγωνισμούς – πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη – για την πώληση αυτών των «ιερών» ακινήτων μέσω αντιπαροχής. Πρόκειται για ακίνητα που είναι «καθαρά», δηλαδή τακτοποιημένα και έχουν σαφείς πολεοδομικούς όρους δόμησης. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται οικόπεδα της Εκκλησίας στο Κεφαλάρι, στην Τσιμισκή της Θεσσαλονίκης, στην οδό Αχιλλέως στη Βουλιαγμένη.

Σχεδιασμός Ιερώνυμου
Τα παραπάνω αποτελούν μέρος του σχεδίου εντατικής αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας που έχει βάλει σε εφαρμογή και παρακολουθεί προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την τελευταία τριετία. Επιδίωξή του είναι, όπως είχε δηλώσει από την αρχή της εκλογής του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του λαού, για φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις. Συγκεκριμένα, το κομμάτι του «ιερού» real estate έχει αναλάβει μία τεχνοκρατική ομάδα υπό τον γενικό διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) π. Νικόδημο Φαρμάκη αλλά πάντα τελούν υπό υψηλή εποπτεία του Αρχιεπισκόπου.

Επιχείρηση εκποίησης

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα η ΕΚΥΟ και το εκκλησιαστικό επιτελείο τεχνοκρατών επιχειρούν να απαλλαγούν από δεκάδες αστικά ακίνητα που διαθέτει η Εκκλησία. Πρόκειται για ακίνητα που είχε αποκτήσει η Εκκλησία το 1952 όταν παραχώρησε εκτάσεις της στο Δημόσιο και πήρε ως αντάλλαγμα διαμερίσματα και πολυκατοικίες. Εως σήμερα αυτά τα ακίνητα τα ενοικίαζε – συνήθως με χαμηλό μίσωθωμα – αλλά πολλά παρέμεναν κενά και ανεκμετάλλευτα. Ετσι τώρα, η Εκκλησία προχωράει σε εκποίηση πολλών εξ αυτών που βρίσκονται σε περιοχές της Αθήνας, όπως η Κυψέλη, τα Κ. Πατήσια, ο Αγιος Παντελεήμονας. Είναι χαρακτηριστικό ότι προ ημερών διακήρυξε ότι διαθέτει προς πώληση προς 1.800.000 ευρώ εξαώροφη πολυκατοικία στην οδό Αχαρνών 135, κτίριο του 1972. Αλλά και 5ώροφη πολυκατοικία – επίσης του 1972 – προς 1.300.000 ευρώ στη συμβολή των οδών Κόντου και Νάξου, στην περιοχή του Αγίου Λουκά.

ekklisiaonline.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.