Στο Ωραιόκαστρο μετά απο αιώνες πανήγυρη προς τιμή του Άγιο Αθανάσιο τον δαιμονοκαταλύτη

Στο Ωραιόκαστρο μετά απο αιώνες πανήγυρη προς τιμή του Άγιο Αθανάσιο τον δαιμονοκαταλύτη

Μάθαμε από τον πρωτοπρεσβύτερο της ενορία μας του Ιερού Ναού Κοιμησεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου, πατέρα Νικόλαο Μοναστηρίδης , ένα εξαιρετικό νέο για έναν Άγιο του 9ου αιώνα που η μνήμη του μέσα από πολέμους και προσφυγιές είχε λησμονηθεί.

Πρόκειται για τον “Άγιο Αθανάσιο τον δαιμονοκαταλύτη και αρχιεπίσκοπο Τραπεζούντος”

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΠΟΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΕΚ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΥ ΣΑΚΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΟΚΑΤΑΛΥΤΟΥ

Ο ιερέας Ευστάθιος Γραμματικόπουλος γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1872. Στην κατοχή του, άγνωστο πώς, είχε ασημένια, μικρή, λειψανοθήκη, σχήματος οβάλ με την εγχάρακτη επιγραφή «Εκ του λειψ(άνου) Αγ. Χαραλάμπους + Εκ του Ιερού Σάκου Αγ. Αθαν(ασίου) Δαιμονοκαταλύτου» περιμετρικά, και στο κέντρο χαραγμένη και εξογκωμένη τη μορφή του Αγ. Χαραλάμπους. Η λειψανοθήκη περιείχε τεμάχιο εκ του ι. λειψάνου του Αγ. Χαραλάμπους και διπλωμένο κομμάτι χρυσοκέντητο ύφασμα, το οποίο, σύμφωνα με την επιγραφή, ανήκει στον Αγ. Αθανάσιο τον Δαιμονοκαταλύτη.

Ο π. Ευστάθιος ήρθε στην Ελλάδα πιθανώς το 1922 με τη οικογένειά του και αρχικά εγκαταστάθηκε στο Διομήδιο της Ξάνθης. Γρήγορα όμως αναχώρησαν και μετεγκαταστάθηκαν στο Νταούτ Μπαλί, το σημερινό Παλαιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Εκεί ο π. Ευστάθιος ιερουργούσε στον ενοριακό Ναό του Αγίου Αθανασίου μέχρι την κοίμησή του το 1941 στο παραπλήσιο, προσφυγικό, Ωραιόκαστρο.

Η λειψανοθήκη περιήλθε στην κατοχή της κόρης του π. Ευσταθίου, Σοφίας Γραμματικοπούλου, η οποία το φύλαξε μέχρι το θάνατό της. Μετά το θάνατο της Σοφίας Γραμματικοπούλου η λειψανοθήκη μαζί με τα ι. λείψανα βρέθηκε τυχαία στο σπίτι της θανούσης από την ανιψιά της, Μαρία Βαμβακίδου, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 την οποία και παρέδωσε στον τότε εφημέριο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου, π. Νικόλαο Φράγκο, ο οποίος την φύλαξε στο σκευοφυλάκιο του Ναού.

Το έτος 2007, επί ιερέως Νικολάου Μοναστηρίδη, και με την σεπτή ευχή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ξεκίνησε έρευνα για να βρεθούν ιστορικά στοιχεία για τον Άγιο Αθανάσιο τον Δαιμονοκαταλύτη. Τα μόνα στοιχεία που βρέθηκαν -κι αυτά επισφαλή-  ήταν ότι ο Άγιος έζησε μεταξύ 9ου και 10ου αιώνα μ.Χ. ότι διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Τραπεζούντος, ότι ήταν ιδιαίτερα ασκητικός και φιλομόναχος πατήρ και ότι μετά την κοίμησή του επιτέλεσε πολλά θαύματα και έλαβε τον τίτλο του Δαιμονοκαταλύτου.

Το έτος 2011 προσεγγίσαμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, γνωρίζοντας τη βαθιά αγάπη του για τους Αγίους της πίστης μας και ιδιαίτερα για εκείνους του Πόντου, ο οποίος ανέλαβε το ιερό έργο, ως ειδήμων, εξεύρεσης στοιχείων σχετικά με τον μέγα Άγιο Πατέρα. Έργο το οποίο, θεία εμπνεύση, ο Άγιος Δράμας έφερε εις πέρας και για το οποίο Τον ευγνωμονούμε, ευχόμενοι, υικώς ο Άγ. Αθανάσιος Αρχιεπίσκοπος Τραπεζούντος ο Θαυματουργός και Δαιμονοκαταλύτης να στηρίζει πάντοτε την Αρχιερατεία Του.
π. Νικόλαος Μοναστηρίδης
Προϊστάμενος Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου

Στις 11/10 ημέρα Κυριακή 7:30-10:30π.μ. στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο θα γίνει πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Θα συλλειτουργήσουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και Δράμας κ. Παύλος. Θα τίθεται σε προσκύνηση απότμημα του Αρχιερατικού Αμφίου του Αγίου.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.