Συμφωνία ΕΕ-Κίνας: Φέτα, ούζο, ελιά Καλαμάτας και μαστίχα Χίου σε λίστα προστατευόμενων προϊόντων

Συμφωνία ΕΕ-Κίνας: Φέτα, ούζο, ελιά Καλαμάτας και μαστίχα Χίου σε λίστα προστατευόμενων προϊόντων

Την προστασία στην κινεζική αγορά 100 ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, μεταξύ αυτών η φέτα, το ούζο, η μαστίχα Χίου, ελαιόλαδα από τη Σητεία Λασιθίου και η ελιά Καλαμάτας, και το αντίστροφο για κινεζικά προϊόντα, προβλέπει συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα το βράδυ της Τετάρτης 6.11.19

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνουν πως στο κείμενο, το οποίο πρόκειται να υπογραφεί την Τετάρτη, θα αναφέρεται ότι μέσα σε οκτώ χρόνια θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί όλα τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην κινεζική αγορά και χρησιμοποιούν ονόματα των ελληνικών προστατευόμενων προϊόντων και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Επίσης, όσα προϊόντα παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δε θα τους επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.