Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης απο την Φιλοζωική Ωραιοκάστρου

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης απο την Φιλοζωική Ωραιοκάστρου

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης παραχώρησε η φιλοζωική Ωραιοκάστρου στο oraiokastro24 περιγράφοντας τη σχέση της με το δήμο, τα προβλήματα των αδέσποτων και τη χρησιμότητα του εθελοντισμού. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 1/ Πότε ξεκίνησε η δράση της φιλοζωικής Ωραιοκάστρου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ιδρύθηκε το 2012 με το πρώτο καταστατικό της και έγινε πρόσωπο νομικού δικαίου με ΑΦΜ το 2016.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2/ Πόσα μέλη αριθμεί σήμερα ο σύλλογος ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών ετησίως ποικίλει από 50-100,  από  ελάχιστους όμως εισπράτονται ετησίως οι συνδρομές. Τα απολύτως ενεργά μέλη είναι 5-10 το πολύ.  Η δυναμική των απόψεων του συλλόγου φαίνεται μέσα από την σελίδα μας ΦΙΛΟΙ ΖΩΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ στο F/B,  η οποία εχει πάνω από 6.900 φίλους που την ακολουθούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3/ Ποια η σχέση συνεργασίας με τον Δήμο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :  Υπάρχει καλή διάθεση από την δημοτική αρχή (την παρούσα και τις προηγούμενες) στο δυσεπίλυτο πρόβλημα των αδέσποτων, η οποία σκοντάφτει πολλές φορές σε γραφειοκρατικά προβλήματα σχετικά με την έγκαιρη υπογραφή των συμβάσεων, την μη εκταμίευση κονδυλίων και την επιλογή συνεργαζόμενων φορέων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4/ Ποιος ο ρόλος της φιλοζωικής στην φροντίδα των αδέσποτων του Δήμου Ωραιοκάστρου; Τι ισχύει σήμερα με κτηνιάτρους, περισυλλογέα, σίτιση, περίθαλψη κλπ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :  Ο ρόλος της φιλοζωικής βάσει του νόμου θα έπρεπε να είναι επικουρικός στους δήμους, καθώς το θέμα των αδέσποτων βαρύνει ολοκληρωτικά αυτούς. Στην πραγματικότητα, λόγω πολλών “αδυναμιών” του Δήμου, ο ρόλος της τελικά είναι καθοριστικός παρ΄όλο που αφορά αποκλειστικά εθελοντές.  .

Είμαστε μια φιλοζωική που όπως οι περισσότερες κάνει τα πάντα : Μεταφέρει, με ιδιωτικά αυτοκίνητα και έξοδα, άρρωστα και χτυπημένα ζώα σε γιατρούς,  προς φιλοξενίες, υιοθεσίες γιατί ο περισυλλέκτης που συνεργάζεται με τον δήμο, στην πράξη, για μεγάλα διαστήματα δεν έχει σύμβαση σε ισχύ.  Σώζει κουτάβια πεταμένα σαν ζωντανά σκουπίδια, τα φιλοξενεί σε σπίτια εθελοντών, τα μεγαλώνει, φροντίζει να βρεθούν οικογένειες. Φιλοξενεί, επίσης σε σπίτια εθελοντών, εγκαταλελλειμένα ,  άρρωστα που χρειάζονται περίθαλψη, φρεσκοεγχειρισμένα και τραυματισμένα ζώα.  Φίλοι και εθελοντές ταίζουν συστηματικά σε διάφορα σημεία αδέσποτα, με κάποια από τα έλαχιστα έσοδα που έχει ο σύλλογος και με χρήματα των εθελοντών. Επίσης φροντίζει για το νερό των ζώων, δίνει φάρμακα και γενικά περιθάλπει.

Επίσης, πολύ σημαντικό, έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες παρουσιάσεις σε δημοτικά και νηπιαγωγεία του δήμου μας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών, των αυριανών πολιτών.

Όσον αφορά τους κτηνιάτρους, αυτή την στιγμή έχει υπογραφεί (μετά από ένα κενό περίπου 2 μηνών), σύμβαση με τρεις κτηνιάτρους εντός των ορίων του Δήμου, ώστε να καλύπτονται κάπως γεωγραφικά τα χωριά του Δήμου και να υπάρχει κλινική που συνεργάζεται επί 24ωρου βάσεως καθώς και τα Σαββατοκύριακα.

Στο θέμα του περισυλλέκτη, όπως αναφέρθηκε και πιό πάνω, υπάρχουν πολύ συχνά μεγάλα κενά ανάμεσα στις υπογραφές των εκάστοτε συμβάσεων με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμος . Αυτή την στιγμή, μόλις υπέγραψε και δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να εργάζεται.

Θα θέλαμε εδώ να επιστήσουμε την προσοχή στο εξής:  Πολλές φορές ο προϋπολογισμός του Δήμου ξεκινάει με την έγκριση ενός ηχηρού – ικανοποιητικού κονδυλίου για τα αδέσποτα (μοιράζεται σε γιατρούς, περισυλλέκτη και αποτεφρωτή νεκρών ζώων) και στην διάρκεια του έτους αυτός ο προϋπολογισμός τροποποιείται προς τα κάτω κάθε φορά, τα κονδύλια διατίθενται αλλού και οι κτηνίατροι που είχαν κάνει τις στειρώσεις παρέμειναν απλήρωτοι για δύο τουλάχιστον χρόνια. Ελπίζουμε ότι δεν θα ισχύσει το ίδιο με την παρούσα διοίκηση.

Όσον αφορά το θέμα της σίτισης, είναι αποκλειστικά θέμα των εθελοντών και των ιδιωτών, με μόνη εξαίρεση την περίοδο της καραντίνας που ο Δήμος βοήθησε στην σίτιση με την παροχή κάποιων ποσοτήτων τροφών που εξασφάλισε από χορηγούς.

Σχετικά με την περίθαλψη, συμπληρωματικά ως προς τα παραπάνω, υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα ιδιωτών και εθελοντών που έχουν δαπανήσει σημαντικότατα ποσά από την τσέπη τους για να βοηθήσουν αδέσποτα που έχουν τραυματιστεί ή είναι άρρωστα. Μετά από τα χειρουργεία και τις πρώτες βοήθειες τα ζώα χρειάζονται φάρμακα, ζέστη, παρακολούθηση για αρκετές μέρες, περίθαλψη γενικά, αυτό προϋποθέτει φιλοξενίες και έξοδα, που δεν καλύπτονται  από τα προγράμματα του Δήμου.  Ωστόσο, υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις όπου ο Δήμος έχει επιδείξει αξιοσημείωτη πρωτοβουλία και βοήθεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5/  Που εντοπίζεται η αδυναμία στο να λυθεί το πρόβλημα με τ΄αδέσποτα; Έχει η φιλοζωική προτάσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Το πρόβλημα των αδέσποτων αλλά και η λύση του είναι ο άνθρωπος και μόνο.  Ξεκινάει από τα δεσποζόμενα, τα οποία δεν στειρώνονται για διάφορους λόγους, με συνέπεια τις εγκαταλείψεις κουταβιών από ανεπιθύμητες γέννες ( πολύ συχνό φαινόμενο στα μαντριά  με τα κυνηγόσκυλα, στους κυνηγούς, στα εργοστάσια και τις μάντρες)  καθώς και εγκαταλείψες ενήλικων, συχνά άρρωστων ζώων που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να τα πάνε στον κτηνίατρο.

.   Οι φίλοι ζώων Ωραιοκάστρου έχουν καταθέσει στον Δήμαρχο από τις 4/10/19 με αριθμό πρωτοκόλου τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Με λίγα λόγια, αυστηρή εφαρμογή του νόμου είναι μία λύση.  Συνεχείς έλεγχοι κα πρόστιμα σε όσους δεν τσιπάρουν τα ζώα τους (για να μπορούν να ελέγχονται σε περίπτωση εγκατάλειψης) και υποχρεωτικές στειρώσεις.

Η ζωή ενός αδέσποτου ζώου στον δρόμο κατά μέσον όρο είναι 2-3 χρόνια. Τα κουτάβια που επιβιώνουν από αδέσποτες γέννες είναι πολύ λίγα. Άρα ο αριθμός των αδέσποτων αυξάνει κυρίως από νέες εγκαταλείψεις και όχι από τα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα που αναπαράγονται.

ΕΡΩΤΗΣΗ  6/ Περιγράψτε μας την διαδικασία που ακολουθείτε μόλις εντοπίζετε ένα αδέσποτο που χρειάζεται βοήθεια.

Εφ΄όσον ο Δήμος έχει σύμβαση σε ισχύ με τον περισυλλέκτη και κτηνιάτρους, το ζώο το περισυλλέγει εκείνος και το μεταφέρει στον ανάλογο γιατρό για τις πρώτες βοήθειες.  Ειδάλλως, με δική μας πρωτοβουλία, μεταφορά και έξοδα, μετά από αίτηση στον δήμο, μεταφέρεται στον συνεργαζόμενο κτηνίατρο και ανάλογα με την περίπτωση,καλύπτεται κάθε φορά όποια ανάγκη προκύψει

Δυστυχώς, στην συντριπτική πλειοψηφία τους όσοι ενημερώνουν για τέτοια περιστατικά περιμένουν πάντα από τους λίγους να τα μεταφέρουν, και ν΄ασχοληθούν με το πρόβλημα.

Πάντως, σημαντικός πόλος επικοινωνίας μας και έκκλησης για βοήθεια είναι η σελίδα μας στο F.B Φίλοι ζώων Ωραιοκάστρου, μέσα από την οποία γίνονται οι ενημερώσεις, πολλές υιοθεσίες και πολλά χαμένα ζώα ξαναβρίσκουν τους ιδιοκτήτες τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7/ Η άποψη της φιλοζωικής ως προς την συνεργασία διαχείρισης αδέσποτων με τον Δήμο Χαλκηδόνας ποια είναι; Πιστεύετε ότι θα ευδοκιμήσει αυτή η συνεργασία; Εσείς έχετε επαφές με την αντίστοιχη φιλοζωική του Δήμου Χαλκηδόνας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Εμείς είμαστε ανοικτοί και θετικοί σε οποιαδήποτε πρόταση συνεργασίας. Από εκεί και πέρα το αν θα ευδοκιμήσει αυτή η συνεργασία είναι καθαρά θέμα Δημοτικών Αρχών και όχι Φιλοζωϊκών Συλλόγων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8/ Πιστεύετε ότι το πρόγραμμα “Αλκυονίδα” ήταν καλύτερο από αυτήν την συνεργασία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :   Κατ΄αρχήν είναι λυπηρό που ένα πρόγραμμα διαδημοτικής συνεργασίας ναυγάησε λόγω ασυμφωνίας σε θέματα καταμερισμού αρμοδιοτήτων συγκεκριμένων προσώπων. Επιπλέον, πρακτικά δεν γνωρίζουμε τι περιελάμβανε το πρόγραμμα, εκτός από την δημιουργία κοινού καταφυγίου τριών Δήμων, γιατί ήταν όλα στα χαρτιά, ασκήσεις επί χάρτου.

Το σημαντικό σημείο παραμένει ότι το πρόβλημα της ρύθμισης του αδέσποτου πληθυσμού δεν είναι θέμα ασυλοποίησης και εγκλεισμού ενός αριθμού ζώων. Δεν θα πάρουν όλα τα αδέσποτα να εξαφανιστούν, αν κάποιοι πιστεύουν ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα. Το θέμα είναι να αλλάξει η νοοτροπία των ανθρώπων ώστε να μηδενιστούν οι εγκαταλείψεις των δεσποζόμενων ζώων και να γίνονται στειρώσεις!

ΕΡΩΤΗΣΗ 9/ Ποιες είναι οι προτάσεις της φιλοζωικής ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν τα αδέσποτα στον άνθρωπο αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούν οι άνθρωποι προς τα αδέσποτα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Κατ΄αρχήν το πρόβλημα ξεκινάει από τον άνθρωπο, όπως ήδη είπαμε, με τις εγκαταλείψεις και επιστρέφει στον άνθρωπο.  Αν δεν υπάρξει αυστηρή εφαρμογή του νόμου σχετικά με το υποχρεωτικό τσιπάρισμα και τις στειρώσεις το πρόβλημα θα συνεχίζεται.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10/ Υπάρχουν λάθη που κάνουν ίσως άθελά τους, μερικοί φιλόζωοι που κινούνται αυτόνομα; Για παράδειγμα σε πολλά σημεία έχουμε δει πεταμένα φαγητά στο πεζοδρόμιο ή σε χώρους πρασίνου με σκοπό να σιτιστούν τα αδέσποτα. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Αυτό ναι, δημιουργεί πρόβλημα, εξίσου μεγάλο όμως με τα κουτιά ψητοπωλείων και τις σακούλες στα παγκάκια και στα πάρκα, τα κουτιά και τα μπουκάλια από αναψυκτικά, νερά και μπύρες στους δρόμους, τα πεταμένα γάντια μιάς χρήσης ανά δύο μέτρα, τις χρησιμοποιημένες μάσκες, τα μπάζα δίπλα στα σκουπίδια, στα ρέματα και μέσα σε χώρους πρασίνου και στα δάση, και η λίστα είναι πολύ μεγάλη. Είναι θέμα γενικότερο του επιπέδου πολιτισμού μας και όχι αποκλειστικό πρόβλημα κάποιων φιλόζωων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11/ Πόσο κοστοβόρο είναι να είσαι εθελοντής σήμερα ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το τίμημα του εθελοντισμού είναι πολύ υψηλό, πάντα, αλλά ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, και αφορά όχι μόνο στο οικονομικό κομμάτι που μπορεί να γίνει δυσβάσταχτο, αλλά και στον χρόνο που κλέβει ο εθελοντής από την δουλειά του, την οικογένειά του, την ξεκούρασή του, τον εαυτό του, καθώς και το ψυχικό κόστος για κάθε ζώο που συναντάει και πολύ συχνά χάνει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 12/ Με ποιο τρόπο μπορεί να ενισχύσει κάποιος τον Σύλλογο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :  Οι τρόποι  βοήθειας είναι πολλοί :

– Με την φυσική παρουσία τους και ουσιαστική βοήθεια σε έκτακτες περιπτώσεις.

– Με Τροφές, Φάρμακα, αμπούλες, αντιπαρασιτικά, με διάφορα σκεύη (παλιά σπιτάκια,    παπλώματα, κουβέρτες, κλουβιά μεταφοράς κλπ.)

-Με νομικές συμβουλές, για κακοποιήσεις και άλλες περιπτώσεις που χρειάζονται.

– ΜΕ ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ άρρωστων, τραυματισμένων, κουταβιών, ισως το σημαντικότερο απ΄ολα!!

– Με χρήματα , όποιος θέλει μπορεί να κάνει κατάθεση στον λογαριασμό του Συλλόγου στην Τράπεζα Πειραιώς, για τον Σύλλογο Φίλοι Ζώων Ωραιοκάστρου στον αριθμό
Νο. 5265094312860

IBAN : GR75 0172 2650 0052 6509 4312 860

Τα ζώα δυστυχώς είναι τα θύματα της ανθρωπότητας.  Ας μην τα  προσπερνάμε…και πολύ περισσότερο ας μην τα βασανίζουμε και τα κακοποιούμε.

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.