Συνέντευξη της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Συνέντευξη της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στον τηλεοπτικό σταθμό TV100

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό TV100 και τη δημοσιογράφο Πόπη Αστεριάδου.

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα σας.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλησπέρα σας, ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιογράφος: Για τη Θεσσαλονίκη το χαρτοφυλάκιό σας, το τελευταίο διάστημα, αποτελεί το κορυφαίο θέμα της επικαιρότητας , με δεδομένο ότι για μια ακόμη φορά ζήσαμε ως Θεσσαλονικείς άσχημες στιγμές και στη διάρκεια της επετείου του Πολυτεχνείου, αλλά κυρίως στη διάρκεια της επετείου από το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Το Πανεπιστημιακό άσυλο εξακολουθεί να είναι κύριο θέμα συζήτησης. Θα ήθελα να μου πείτε πόσο  εύκολη είναι η διαχείριση του θέματος για την Ελληνική Αστυνομία.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, αρχικά είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι σήμερα εξελίσσεται μια μεγάλη επιχείρηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εκτός και εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη γίνει 27 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και κάποιοι οι οποίοι φέρονται και ως αρχηγοί μίας σπείρας η οποία δρούσε όλο αυτό το διάστημα στην περιοχή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου. Ξέρετε ότι, η Ελληνική Αστυνομία μπορεί και με οργανωμένο σχέδιο, μπορεί να αποτρέψει πάρα πολλά προβλήματα. Από την άλλη πρέπει να πω ότι τα ζητήματα παραβατικών συμπεριφορών σε κέντρα πόλεων αλλά και όχι μόνο -και ανά την Ελλάδα και σε ακριτικές περιοχές και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές τα ζητήματα παραβατικότητος μικρότερης ή μεγαλύτερης βαρύτητας- προφανώς και είναι υπαρκτά και προφανώς δεν είναι υπαρκτά μόνο τα τελευταία τρία χρόνια.

Δημοσιογράφος: Προφανώς

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι διαχρονικά τα ζητήματα και βεβαίως όλοι γνωρίζουμε ότι αναλόγως και των συνθηκών και των κοινωνικών και οικονομικών συγκυριών τα ζητήματα μεταλλάσσονται, αλλάζουν κλπ. Ωστόσο η Ελληνική Αστυνομία έχει και το σχέδιο και την αποφασιστικότητα για να αποτρέψει τέτοιου τύπου δραστηριότητες.

Δημοσιογράφος: Υπήρξε μια προσπάθεια μέσω της επιτροπής Παρασκευόπουλου, να τεθούν κάποιοι κανόνες σε σχέση με τα ζητήματα των ακαδημαϊκών ελευθερίων και πως αυτά μπορούν να λυθούν  όταν διαταράσσεται αυτή η ηρεμία. Παρόλα αυτά δεν φαίνεται να έχει τα αποτελέσματα που περιμέναμε.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, εδώ υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα όπως είπατε και πριν στην ερώτησή σας, τα ζητήματα του ασύλου. Τα ζητήματα του ασύλου και της ακαδημαϊκής ελευθερίας προφανώς και ως κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να τα υπερασπιστούμε και θα το κάνουμε. Όμως ξέρουμε ότι τα ζητήματα παραβατικότητας και τα ζητήματα της εγκληματικότητας δεν λύνονται επειδή φτιάχνουμε νόμους. Γίνεται επειδή υπάρχουν σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης και καταστολής για να έχεις μια σοβαρή πολιτική απέναντι σε αυτό το ζήτημα, πράγμα το οποίο συμβαίνει. Σας θυμίζω ότι και τα προηγούμενα χρόνια μετά το νόμο Διαμαντοπούλου αν και καταργήθηκε το Πανεπιστημιακό άσυλο ωστόσο δεν είδαμε να καταργούνται τα προβλήματα. Άρα δεν είναι το άσυλο αυτό το οποίο φταίει. Και οι μετρήσεις και τα στοιχεία το αποδεικνύουν αυτό. Δεν είναι δική μου εκτίμηση. Εμείς λοιπόν είχαμε ένα καινούργιο νόμο για το άσυλο ο οποίος και ισχύει σήμερα και όπως σας είπα θα τον υπερασπιστούμε διότι απέναντι σε κάθε φωνή που προσπαθεί να επιβάλει την αστυνομοκρατία στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, σε αυτές τις φωνές είμαστε απέναντι. Θα το υπερασπιστούμε (το άσυλο) με όρους δημοκρατίας  και με όρους νομιμότητας. Από εκεί και μετά υπήρξε η επιτροπή την οποία συνηθίζουμε να λέμε Παρασκευόπουλου, η οποία με τη συμμετοχή δικαστικών, πανεπιστημιακών, πρυτάνεων -μεταξύ των οποίων και το Α.Π.Θ. και ο πρύτανης του Α.Π.Θ.-, εκπρόσωποι φοιτητών, κάνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα με έναν πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο… Εάν σήμερα οι πρυτανικές αρχές επέλεγαν να ενεργοποιήσουν αυτή τη διαδικασία, τότε τα ζητήματα νομίζω ότι θα ήταν πολύ πιο εύκολα. Γιατί η επικοινωνία μεταξύ πρυτανικών αρχών και αστυνομίας και εισαγγελέων… σας θυμίζω ότι μπορεί να γίνει μόνο με ένα mail, για να μην υπάρχουν προβλήματα και παρερμηνείες των καταστάσεων. Ωστόσο βλέπουμε ότι πολύ συχνά οι ίδιοι φορείς που συμμετείχαν στη σοβαρή δουλειά αυτής της επιτροπής, τη λοιδορούν ή την καταγγέλλουν χωρίς να κάνουν τον κόπο να εφαρμόσουν (ό,τι προβλέπει). Άρα, είναι στο χέρι τους να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα με διαφορετικό τρόπο. Η Ελληνική Αστυνομία είναι παρούσα, είναι εδώ έτοιμη να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου λοιπόν τι ακριβώς συνέβη; Υπήρξε κάποια παρέμβαση  και κάποιο αίτημα από τις πρυτανικές αρχές προκειμένου να διαφυλαχθεί;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε οι πρυτανικές αρχές έστειλαν ένα αίτημα προς την Ελληνική Αστυνομία η οποία έλεγε: «γίνεται κατάληψη». Η κατάληψη όπως ξέρετε είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Δεν είναι κακουργηματικού ούτως ώστε να μπορεί η αστυνομία όπως προβλέπει ο νόμος να παρέμβει αυτεπάγγελτα. (Έγραφε επίσης) «και παρακαλούμε για τις ενέργειες σας». Ενέργειες της αστυνομίας για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα δεν είναι δυνατόν να συμβούν παρά μόνο εάν το αποφασίσει η σύγκλητος του πανεπιστημίου, η οποία δεν έστειλε αντίστοιχο αίτημα. Ωστόσο για να μην μπλέκουμε σε όλες αυτές τις διαδικασίες διότι, εγώ αντιλαμβάνομαι και τη θέση των πρυτανικών αρχών που συνήθως δεν θέλουν να καλέσουν την αστυνομία, συνήθως λέω, όχι πάντα. Παρόλο αυτά το αντιλαμβάνομαι, αυτό θα μπορούσε να παρακαμφθεί με την επικοινωνία μέσω, όπως ορίζουν τα πορίσματα της επιτροπής Παρασκευόπουλου και θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα. Ωστόσο η αστυνομία και μπήκε στο Πανεπιστήμιο και αντιμετώπισε τα προβλήματα -και φωτιά είχαμε και πυρκαγιά είχαμε και με συνεργασία της πυροσβεστικής και της αστυνομίας απεφεύχθησαν τα χειρότερα-, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχαμε εικόνες καταστροφής σε διάφορα σημεία του Πανεπιστημίου.

Δημοσιογράφος: Δεν είναι λίγες οι φορές που κατηγορείτε η Αστυνομία ότι δεν έχει την επαρκή βούληση να αντιμετωπίσει θέματα όπως είναι το θέμα της διακίνησης ναρκωτικών. Αναφερθήκατε σε κάποιες συλλήψεις και πραγματικά βλέπουμε καθημερινές επιχειρήσεις. Ωστόσο δεν ξέρω αν στη συγκεκριμένη περιοχή που είναι και η ευρύτερη περιοχή έξω από το πανεπιστήμιο υπάρχει η δυνατότητα.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει η δυνατότητα. Έχουν γίνει πολλές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα με εξαιρετικά αποτελέσματα με πολλές συλλήψεις, προσαγωγές και όπως σας είπα και σήμερα εξελίσσεται μια μεγάλη επιχείρηση η οποία επαναλαμβάνω είναι και στον περιβάλλοντα χώρο, εκτός αλλά και εντός του πανεπιστημίου με πολύ σημαντικά ευρήματα. Άρα η αστυνομία, όχι μόνο έχει τη βούληση, αλλά και το αποδεικνύει, διότι δρα.

Δημοσιογράφος: Τώρα σε ότι αφορά, να αλλάξουμε θέμα, το μισθολογικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι μισθολογικές αδικίες που όπως και εσείς έχετε πει έχουν υποστεί τα στελέχη της αστυνομίας και της πυροσβεστικής πότε αναμένεται να αποκατασταθούν;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε αυτή είναι μία συζήτηση η οποία δεν μπορώ να σας την απαντήσω σήμερα διότι όπως ξέρετε τα ζητήματα του μισθολογίου δεν αφορούν μόνο τα σώματα ασφαλείας, διότι αφορούν συνολικά το ελληνικό δημόσιο. Είναι ζητήματα που όλο αυτό το διάστημα με νύχια και με δόντια και με μεγάλη προσπάθεια η κυβέρνηση κατάφερε ώστε οι αμοιβές όχι μόνο δεν πειράχθηκαν σε όλο το δημόσιο, στον ευρύ δημόσιο τομέα, αλλά και διατηρήθηκαν σε ένα επίπεδο, όχι ικανοποιητικό, ωστόσο δεν είχαμε μειώσεις. Αυτή ήταν η προσπάθεια που κάναμε εντός της  μνημονιακής συγκυρίας. Τώρα η βελτίωση και αποκατάσταση των αδικιών σταδιακά επανέρχεται. Σας θυμίζω ότι οι πρώτες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο με τη λήξη της μνημονιακής περιόδου και την απελευθέρωση που έχουμε σε σχέση με την μέγγενη την μνημονιακή, ήταν η αποκατάσταση τέτοιων αδικιών. Σήμερα είστε στο ελληνικό κοινοβούλιο, κάνουμε εδώ αυτή τη συνέντευξη σε μία πολύ ευχάριστη μέρα όπου έχουμε αυτές τις ρυθμίσεις…

Δημοσιογράφος: Σε αυτό ακριβώς ήθελα να αναφερθώ, ότι είναι πραγματικά συμβολική…

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επομένως δουλέψαμε γρήγορα για να δοθούν τα αναδρομικά των ενστόλων. Ναι υπήρχε δικαστική απόφαση αλλά υπήρχε και η βούληση η οποία ανακοινώθηκε και από πλευράς Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και σήμερα υλοποιείται. Επίσης ρυθμίσεις όσον αφορά επαγγελματικά ζητήματα πυροσβεστών, μία σειρά ρυθμίσεων, που το ίδιο το Πυροσβεστικό Σώμα αισθάνεται ήδη ικανοποιημένο από αυτή την αποκατάσταση: και στο κομμάτι των 5ετών αλλά και των εποχικών πυροσβεστών, σε μία επίσης κατακερματισμένη υπηρεσία, με κατακερματισμένες εργασιακές σχέσεις μέσα στην πυροσβεστική, όπως βεβαίως έχουμε βρει και σε διάφορους άλλους τομείς όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτές είναι αδικίες που αποκαθιστώνται. Το βοήθεια στο σπίτι σάς θυμίζω σήμερα και με μεγάλη χαρά το λέω, γιατί η προσπάθεια της κυβέρνησης σε μία κοινωνική δομή εξαιρετικά σημαντική που φτάνει στον πιο απομακρυσμένο κάτοικο προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία άνω των 12 ετών, 12,14,16 χρόνια και αυτό ήταν ένα ζήτημα που μας έκαιγε και που θέλαμε να αποκατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι, (που αποτελούν) ένα σοβαρό κομμάτι του κοινωνικού κράτους.

Δημοσιογράφος: Προσωπικά τελευταία βρεθήκατε στο επίκεντρο μιας ακόμα κριτικής που είχε να κάνει με τις έκτακτες κρίσεις. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση τις χαρακτήρισε προεκλογικές κρίσεις. Θα θέλατε να πούμε δύο λόγια για αυτό;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε. Όλες οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης και όλα τα νομοθετήματα των τελευταίων τριών ετών ονομάζονται προεκλογικά, όπως και στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή. (Λένε) ότι δίνουμε παροχές, για να παραπλανήσουμε τους Έλληνες πολίτες, για να πάμε σε εκλογές. Αυτό γίνεται τρία χρόνια τώρα, αλλά με συγχωρείτε, έχουν περάσει τρία χρόνια, και έχουν πέσει όλες οι προβλέψεις τους έξω. Τα θετικά μέτρα η κυβέρνηση τα ψηφίζει. Η ελληνική κοινωνία βλέπει σιγά-σιγά τη ζωή της να βελτιώνεται και κυρίως το κομμάτι των πιο αδύναμων αλλά και των μεσαίων στρωμάτων. Άρα γίνεται μία πολιτική για τους πολλούς. Αυτό που είχαμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Αυτό που σήμερα είμαστε σε θέση σταδιακά να κάνουμε, το κάνουμε.

Δημοσιογράφος: Μπορούμε να δώσουμε κάποια στοιχεία σε σχέση με την υποστελέχωση και τα προβλήματα σε υλικοτεχνική υποδομή των Σωμάτων Ασφαλείας; Πολλές φορές βλέπουμε παροπλισμένα περιπολικά, υπάρχουνε συνδικαλιστές που καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχουν ούτε καν καύσιμα μερικές φορές για αυτά.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουμε πολλά προβλήματα στο θέμα των υποδομών. Σας θυμίζω ότι στις εποχές των παχέων αγελάδων για τη χώρα, ούτε ο στόλος αυτοκινήτων αντικαταστάθηκε, ούτε τα ζητήματα υποδομών της Ελληνικής Αστυνομίας λύθηκαν. Διότι παρόλο που σήμερα κάποιοι θέτουν την ατζέντα της ασφάλειας ψηλά για λόγους μικροπολιτικούς, όχι επειδή τάχα τους ενδιαφέρει, διότι εάν τους ενδιέφερε αυτά τα ζητήματα θα ήταν λυμένα εδώ και χρόνια και δεν θα βρισκόμασταν σε αυτή τη θέση. Εν μέσω μνημονιακών δεσμεύσεων και οικονομικών δυσκολιών της χώρας δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν. Παρόλα αυτά, με μεγάλες προσπάθειες έχουμε πολύ καλές εξελίξεις στο κομμάτι της πυροσβεστικής και στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας που έχει μπει σε πρώτη προτεραιότητα η οποία και αναβαθμίζεται και αναμορφώνεται με καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο.

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι το Μάτι ήταν ένα καμπανάκι για να συμβεί αυτό, έτσι δεν είναι;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε. Το Μάτι ήταν μία τραγική εξέλιξη που στα αλήθεια δεν ήταν αυτό το οποίο χτύπησε το καμπανάκι. Τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει χρόνια, γιατί είχαμε και άλλες πυρκαγιές στη χώρα. Είχαμε τις πυρκαγιές του ’07 και άλλα πολλά περιστατικά. Οι υποδομές ούτε τότε είχαν διορθωθεί. Εν πάση περιπτώσει σήμερα και με δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα -μία σημαντική δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος έρχεται για να λύσει ζητήματα υποδομών στο Πυροσβεστικό Σώμα- αλλά και (επειδή) έχουμε εργαστεί πολύ ούτως ώστε η επόμενη αντιπυρική περίοδος να μας βρει με αρκετά εναέρια και ικανά μέσα, με σχεδιασμό αλλά και καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας.

Δημοσιογράφος: Τώρα να περάσουμε σε θέματα εκτός χαρτοφυλακίου σας. Η Ελλάδα βρίσκεται όντως στη μεταμνημονιακή εποχή. Σήμερα ζήσαμε το πρώτο μεγάλο νομοθέτημα σε ότι αφορά την ακύρωση του νόμου για την περικοπή των συντάξεων. Πολλοί πολίτες ωστόσο βλέπουν ότι δεν έχει αλλάξει ακόμη κάτι. Πότε πιστεύετε ότι ο πολίτης θα αντιληφθεί στην καθημερινότητά του τη διαφορά μετά την έξοδο από το μνημόνιο;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε. Τους τελευταίους μήνες, εγώ διαπιστώνω ότι το κλίμα έχει αλλάξει. Αλλά αυτό διατυπώνεται και από πλευράς των εμπορικών συλλόγων, των επιμελητηρίων, που βλέπουν αυτό το θετικό κλίμα διότι η χώρα έχει τελειώσει με τους κύκλους των ελλειμμάτων και έχει περάσει σε μία αναπτυξιακή τροχιά. (Αυτή είναι) η μεγάλη εικόνα για την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς, ούτως ώστε αυτή να γίνει πόλος έλξης και επενδύσεων -ξένων και ελληνικών επενδύσεων- που έχει ανάγκη. Από την άλλη πλευρά μας, οι ρυθμίσεις οι οποίες ψηφίζονται σήμερα, τον τελευταίο μήνα εννοώ, είναι ρυθμίσεις που αφορούν την μείωση ασφαλιστικών εισφορών, την μείωση της φορολογίας, την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μη μείωση των συντάξεων, ρυθμίσεις για τους αγρότες κ.τ.λ. αυτά ψηφίζονται και θα ψηφίζονται μέχρι και πριν τις γιορτές. Και είναι μέτρα τα οποία θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο διότι εντάσσονται στον προϋπολογισμό του επομένου έτους. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη χρονιά, γρήγορα, οι Έλληνες πολίτες, το κάθε νοικοκυριό θα δει στο σπίτι του την βελτίωση. Και από την άλλη μην ξεχνάμε ότι έχουμε μία σημαντική μείωση της ανεργίας, η οποία σταδιακά μέσα σε 3 χρόνια, ήταν ο μεγάλος μας αντίπαλος. Δεν τον έχουμε νικήσει, ωστόσο έχουμε κάνει βήματα και έτσι η ανεργία, την οποία παραλάβαμε, σας θυμίζω, πριν 3,5 χρόνια, στο 29% και σήμερα έχουμε πέσει κάτω από το όριο του 18%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι μικρή και ειδικά στο κομμάτι της ανεργίας των νέων.

Δημοσιογράφος : Τώρα να περάσουμε λίγο στην συμφωνία των Πρεσπών. Πιστεύετε ότι σε κάποιο βαθμό θα καθορίσει τις πολίτικες εξελίξεις στο επόμενο διάστημα;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, είναι μία συζήτηση η οποία έχει δύο πλευρές. Η πλευρά της δικής μας στάσης, η (δική μας) πρόταση και κατεύθυνση είναι ότι θέλουμε την χώρα ανοιχτή, θέλουμε την Μακεδονία με τις γειτονικές της χώρες να έχουν ένα πεδίο ανάπτυξης με τα ιδιαίτερα οφέλη τα οποία μπορεί να έχει και η Βόρεια Ελλάδα μέσω αυτής της συμφωνίας. Εμείς θα επιμείνουμε.

Δημοσιογράφος: Επειδή εμείς θα πρέπει να το διευκρινίζουμε. Όταν αναφέρεστε στην Μακεδονία εννοείται την Μακεδονία την ελληνική, το γεωγραφικό διαμέρισμα. Γιατί ξέρετε ότι υπάρχει μία ευαισθησία και πλέον είναι σαφές.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν θα συζητάμε για το αυτονόητο. Δε θα συζητάμε για το αυτονόητο διότι αλλιώς δε θα συζητούσαμε σήμερα. Δεν θα υπήρχε το θέμα. Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός, το απόγευμα, θα δώσει μία ομιλία στη Θεσσαλονίκη, όπως ξέρετε, και έχει μεγάλη σημασία να ακουστεί και να ακουστεί η πραγματική θέση για την συμφωνία των Πρεσπών και για τα οφέλη αυτής της συμφωνίας. Όλο αυτό το διάστημα, διάφορα κέντρα, για λόγους που δεν άπτονται μόνο της αγάπης για την πατρίδα αλλά και άλλων ιδιοτελών και μικροπολιτικών συμφερόντων, δεν διστάζουν να διαστρεβλώνουν και να παραπλανούν πολίτες και ειδικά τους πολίτες και στην Βόρεια Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι το πατριωτικό συναίσθημα το οποίο πρέπει να πω ότι έχουμε όλοι οι Έλληνες και κανενός δεν είναι ιδιοκτησία. Το συμφέρον της Ελλάδας επιτάσσει να έχει λυμένα τα ζητήματα με τους γείτονες της. Η ανάπτυξη της Ελλάδας και η ανάπτυξη των Βαλκανίων δεν μπορεί να μας αφήσει έτσι (αδιάφορου) και να κρατάμε την χώρα μας φοβικά κλειστή για λόγους οι οποίοι δεν είναι ούτε ιστορικοί ούτε εθνικοί.

Δημοσιογράφος: Σας προβληματίζει η αντιφατική πλέον στάση του Ποταμιού σε σχέση με την ψήφιση ή όχι της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο δεδομένου ότι φαινόταν ότι πηγαίνει προς μία θετική εξέλιξη το όλο θέμα της ψηφοφορίας καθώς οι μοναδικές πιθανές απώλειες που φαινόταν στον ορίζοντα ήταν αυτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε. Σε όλο αυτό το διάστημα έχει αναπτυχθεί ένας ευρύς δημόσιος διάλογος, πολιτικά κόμματα αλλά και βουλευτές έχουν πάρει, λίγο πολύ, θέση πάνω στα ζητήματα και νομίζω ότι είναι σαφής η θέση και από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αλλά και από την πλευρά των Βουλευτών και του κ. Θεοδωράκη από το Ποτάμι. Οι θέσεις, νομίζω ότι έχουν τοποθετηθεί και πιστεύω ότι επειδή και είχανε διαβάσει την συμφωνία, ξέρανε για τι πράγμα μιλάμε, θεωρώ ότι η στάση τους θα είναι αυτή η οποία οι ίδιοι δήλωσαν ότι θα είναι. Έτσι, δε νομίζω ότι αλλάζει κάτι πλην μιας διαρκούς προσπάθειας, κάποια σημεία τοποθετήσεων ή που υπάρχουν ή που ψάχνουμε να βρούμε γίνεται μία μιντιακή, κατά κύριο λόγο, συζήτηση η οποία συχνά δεν είναι κοντά στην αλήθεια. Παρόλα αυτά, εγώ δεν μπορώ να προκαταλάβω την θέση κανενός βουλευτή, κανενός αρχηγού κόμματος ή κανενός κόμματος. Πιστεύω όμως ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις με συνέπεια θα σταθούν απέναντι στο εθνικό καθήκον, το οποίο είναι η επίλυση των ζητημάτων που ταλανίζουν χρόνια τη χώρα, και βεβαίως σε μία συμφωνία η οποία είναι βασισμένη πάνω στην εθνική γραμμή την οποία υπεράσπισαν και άλλα κόμματα, άλλοι πολιτικοί αρχηγοί και άλλοι Υπουργοί Εξωτερικών πολύ πριν τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς πάνω σε αυτήν την εθνική γραμμή κινηθήκαμε και πάνω σε αυτήν την εθνική γραμμή είναι βασισμένη αυτή η συμφωνία. Τώρα αν κάποιοι είδαν ότι αυτό δεν τους συμφέρει, ότι δεν τους συμφέρει να επιλύονται τα μεγάλα προβλήματα της χώρας προκειμένου αυτοί να καταλάβουν μία θέση εξουσίας, αυτό μένει στην κρίση του ελληνικού λαού.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, να υποθέσω ότι η επιλογή του Πρωθυπουργού να απευθυνθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή, έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχει πίστη ότι η εικόνα η οποία παρουσιάζεται δεν είναι η πραγματική; Θεωρείται δηλαδή ότι είναι μεγάλη η πλειοψηφία των ανθρώπων στη Βόρεια Ελλάδα που θεωρούν ότι η συμφωνία θα μπορούσε τελικά να βγει προς όφελος της χώρας;

: Ήταν πιο πολλές οι δυνάμεις στην Βόρεια Ελλάδα που προσπάθησαν να πείσουν πολίτες και με πολύ ψευδή στοιχεία συνήθως, και να καπηλευτούν το πατριωτικό τους αίσθημα. Ο Πρωθυπουργός της χώρας μιλάει σε όλα τα σημεία της χώρας. Απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Και βεβαίως έχει μια ιδιαίτερη σημασία να απευθυνθεί από τη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα αλλά δεν απευθύνεται από την Θεσσαλονίκη μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, απευθύνεται σε όλον τον ελληνικό λαό, όπως πάντα. Μία σημαντική ομιλία η οποία θα πει άλλη μία φορά την θέση της ελληνικής κυβέρνησης, την θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού και τα πραγματικά επιχειρήματα υπέρ της συμφωνίας. Τις αλήθειες υπέρ της συμφωνίας.

Δημοσιογράφος: Έχετε έρθει ποτέ σε δύσκολη θέση σε σχέση με την αντιμετώπιση κάποιων φασιστικών γεγονότων ή επιθέσεων έναντι πολιτών μέχρι και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπήρξε θύμα αυτής της συμπεριφοράς, ως Ελληνική Αστυνομία να αντιδράσετε;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα ζητήματα υπήρξαν και παλιότερα, υπάρχουν και τώρα. Τα ζητήματα παραβατικών συμπεριφορών, μισαλλόδοξων συμπεριφορών, ρατσιστικών συμπεριφορών με περιστατικά μικρά ή μεγαλύτερα και πολλά μεγάλα περιστατικά τα οποία επειδή δεν κινήθηκαν στο μιντιακό περιβάλλον αναλόγως γιατί αφορούσαν μετανάστες πολύ συχνά, δεν έπαιρναν το φως της δημοσιότητας όσο θα έπρεπε. Και αντιμετωπίζονται βεβαίως. Η Ελληνική Αστυνομία είναι θωρακισμένη απέναντι σε αυτά, και με ειδικό τμήμα αλλά και με όλα τα σχέδια και όλο το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας απέναντι στα ζητήματα αυτά, στα οποία δρούμε αποφασιστικά. Από την άλλη αυτό το οποίο θα πρέπει να αναρωτηθούμε δεν είναι μόνο ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι σε αυτό. Η Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της. Το θέμα είναι ποιοι υποκινούν από την μία πλευρά, αλλά και ποιοι με τον τρόπο τους υποβοηθούν την δραστηριότητα, τέτοιων ομάδων και τέτοιων ανθρώπων με χαρακτηριστικά, θα μου επιτρέψετε να πω, φασιστικό τρόπο. Και δυστυχώς επειδή το αυγό του φιδιού έχει επωαστεί αρκετά και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και είναι κίνδυνος και για την χώρα μας αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέπουμε και κυβερνήσεις να ανεβαίνουν, βλέπουμε κόμματα ακροδεξιά να μεγαλώνουν τα ποσοστά τους αλλά και στην Ελλάδα δυστυχώς, συχνά η Αξιωματική Αντιπολίτευση διολισθαίνει ακροδεξιά με το ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα αλλά και το ποιους κατά καιρούς δηλώνει ότι θαυμάζει από ευρωπαίους ηγέτες. Αυτά όλα συμβαίνουν δυστυχώς και θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Δεν είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα έλξει μέσω αυτής (της ακροδεξιάς διολίσθησης) ένα ακροδεξιό κομμάτι ψηφοφόρων. Αυτή είναι μία πλάνη και έχει αποδειχθεί. Έχει αποδειχθεί και στις άλλες χώρες όπως στην Αυστρία. Απλά ανοίγει τον δρόμο για την άνοδο των ακροδεξιών. Αυτός είναι ένας καινούργιος κίνδυνος για την Ευρώπη. Το βλέπουμε στη Γαλλία. Το βλέπουμε σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Το είδαμε στην Ιταλία. Και αυτό, θα πρέπει, όλες τις δυνάμεις τους δημοκρατικού τόξου να τις βάλει σε σκέψεις και σε αλλαγή συμπεριφοράς…

Δημοσιογράφος: Φοβάστε ότι και με δεδομένου το θέμα το Μακεδονικό, το λεγόμενο, θα αντιμετωπίσουμε τέτοιο ζήτημα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές; Θα αποτελέσει το ζήτημα, όχημα;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας είπα ότι αυτό εδώ, η στάση της αντιπολίτευσης απέναντι σε αυτό επέτρεψε περισσότερες τέτοιες φωνές να εμφανιστούν, να οργανωθούν ομάδες οι οποίες δεν έχουν αγνό πατριωτικό αίσθημα. Διότι αυτές οι ομάδες εκπροσωπούν δυνάμεις του παρελθόντος οι οποίες πούλησαν τη Μακεδονία και οι οποίες θα μπορούσαν να πουλήσουν και την ίδια την χώρα. Προσπάθησαν αλλά ο ελληνικός λαός το απέτρεψε.

Δημοσιογράφος: Σε ότι αφορά λοιπόν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η δικιά σας προτροπή ποια είναι;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές. (Να συμπληρώσω) Και είχαμε και τα περιστατικά  ενάντια στο Δήμαρχο Μπουτάρη βεβαίως στη Θεσσαλονίκη και όλα αυτά τα οποία είναι καταδικαστέα απολύτως… Και για αυτό θα πρέπει ο δημοκρατικός κόσμος να το ξανασκεφτεί. Όταν διολισθαίνει (κάποιος στην ακροδεξιά) και λαϊκίζει, ποιος τελικά ευνοείται μέσα από όλο αυτό. Την κυβέρνηση δεν την προσβάλει αυτό. Η κυβέρνηση έχει έργο να παρουσιάσει και ο πολίτης βλέπει και κρίνει τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης και αν αυτά λειτουργούν προς όφελός του ή όχι. Και αυτό θα είναι και το διακύβευμα των εκλογών. Ωστόσο οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή την φορά, με την έννοια ότι για πρώτη φορά υπάρχει ο νόμος της απλής αναλογικής αλλά και αλλαγές στον Καλλικράτη, οι οποίες πραγματικά δημιουργούν ένα δημοκρατικό πλαίσιο στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από το οποίο θα καλλιεργηθούν. Καλλιεργείται ήδη η συνεργασία η οποία είναι απαραίτητη όχι μόνο για μεγάλα ζητήματα της χώρας και σε επίπεδο κυβερνητικό αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκεί μπορεί  να ωριμάσει πιο γρήγορα μια τέτοια λογική, μια άλλη κουλτούρα όσον αφορά τον τρόπο διοίκησης και άσκησης της εξουσίας.

Δημοσιογράφος: Η κ. Κατερίνα Νοτοπούλου μπορεί να εκφράσει αυτήν την κουλτούρα;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η Κατερίνα η Νοτοπούλου είναι μία εξαιρετικά ικανή, νέα και φρέσκια πολιτικός η οποία μπορεί. Εκφράζει όλα αυτά για τα οποία συζητάμε και νομίζω ότι είναι μία πολύ καλή υποψηφιότητα για τη Θεσσαλονίκη. Αν δε, υπάρξουν και ευρύτερες συνεργασίες, αυτό φυσικά το επιδιώκουμε και θα το επιδιώκουμε, είναι στις βασικές μας κατευθύνσεις όσον αφορά αυτές τις εκλογές και ρυθμίσεις των συνεργασιών, προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων και νομίζω ότι η Κατερίνα μπορεί να εμπνεύσει και αυτό.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά.

Δημοσιογράφος: Κυρίες και κύριοι, όπως είπαμε και στην αρχή, η συνέντευξη αυτή έγινε στο εντευκτήριο της Βουλής των Ελλήνων, ημέρα Τρίτη, ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος για την ακύρωση των περικοπών των συντάξεων. Το λέω αυτό γιατί η ημερομηνία της προβολής είναι την Πέμπτη οπότε σε οτιδήποτε θέμα αφορά την επικαιρότητα και τα σήμερα που ακούσατε να γνωρίζετε να τα τοποθετήστε χρονικά.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.