Σύνδρομο Ευερέθιτου Εντέρου

Αντιβιοτικά και προβιοτικά στο Σ.Ε.Ε
ΣΕΕ
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείτε έντονο ενδιαφέρον στην διεθνή βιβλιογραφία για τον ρόλο της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου και γενικότερα του μικροβιακού παράγοντα στην εκδήλωση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου.
Υπάρχουν αρκετές μελέτες που αποδίδουν την εκδήλωση του συνδρόμου σε ορισμένους ασθενείς στην αποκαλούμενη “ υπερανάπτυξη μικροβίων” (Bacterial overgrowth) δηλαδή την εμφάνιση και πολλαπλασιασμό ξένων προς το έντερο μικροβίων τα οποία δεν είναι κατ’ ανάγκην παθογόνα αλλά μεταβάλουν το μικροβιακό φορτίο και οδηγούν, σε ορισμένους ασθενείς, δυσλειτουργία του εντέρου και εμφάνιση του συνδρόμου ή επίταση των συμπτωμάτων. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν ερευνητές που προτείνουν την χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής για άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα σε ασθενείς με ανθιστάμενα συμπτώματα. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών είναι αμφιλεγόμενα και η χρήση των αντιβιοτικών παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στην αντιμετώπιση του συνδρόμου.
Σε συνδυασμό με την παραπάνω θεωρία φαίνεται να κερδίζει έδαφος και να γίνεται ευρέως αποδεκτή η χρήση των προβιοτικών στην αντιμετώπιση του συνδρόμου. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά “καλά” μικρόβια τα οποία εγκαθίστανται στο έντερο και βελτιώνουν την λειτουργία τόσο την απορροφητική όσο και την κινητική μεταβάλλοντας ευεργετικά την εντερική χλωρίδα. Είναι ασφαλή στην χρήση τους και μπορούμε να τα συναντήσουμε με διάφορες μορφές όπως σε κάψουλες ή σκόνη διαλυόμενη αλλά και με την μορφή εμπλουτισμού σε καθημερινά τρόφιμα κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα και γιαούρτι. Η ευεργετική δράση των προβιοτικών είναι γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ήδη χρησιμοποιούνται σε ασθενείς ταυτόχρονα με την λήψη αντιμικροβιακών φαρμάκων για την αποφυγή παρενεργειών κυρίως από το έντερο ή τα έξω γεννητικά όργανα (διάρροια από αντιβιοτικά, κολπίτιδα από λήψη αντιβιοτικών). Τα αποτελέσματα από την χρήση τους στο Σ.Ε.Ε είναι αρκετά ενθαρρυντικά σε ορισμένους ασθενείς αλλά όπως και όλες οι υπόλοιπες θεραπείες του συνδρόμου δεν παρατηρείται ευεργετικό αποτέλεσμα σε όλους τους ασθενείς.
πληροφορίες από
image51

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.