Τάκης Βαμβακίδης: Ο πυρρίχιος πρέπει να σκάψει τα χώματα της Επιδαύρου και στη σκηνή της να κείτονται 353 κορμιά

Τάκης Βαμβακίδης: Ο πυρρίχιος πρέπει να σκάψει τα χώματα της Επιδαύρου και στη σκηνή της να κείτονται 353 κορμιά

Για το όνειρο ζωής του και τα «Φθηνά Τσιγάρα» μιλάει στο ο Τάκης Βαμβακίδης

Τον ποντιακό ελληνισμό καλεί σε συναγερμό, μέσω του pontosnews.gr, ο αγαπημένος Πόντιος καλλιτέχνης Τάκης Βαμβακίδης, προκειμένου να βοηθήσει ο καθένας από τη δική του σκοπιά, ώστε να ακουστεί η ποντιακή διάλεκτος στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Όπως λέει ο ηθοποιός, εδώ και περίπου έξι μήνες έχει αναληφθεί πρωτοβουλία, ώστε ο θίασος «Τεμετέρ», στον οποίο ανήκει μαζί με Αλέξη Παρχαρίδη, Κώστα ΦωτιάδηΔημήτρη ΠιπερίδηΠαναγιώτη Θεοδωρίδη και άλλους, να λάβει την έγκριση από το Φεστιβάλ Αθηνών, προκειμένου το ερχόμενο καλοκαίρι να παρουσιάσει στην Επίδαυρο θεατρικό έργο στην ποντιακή διάλεκτο.

 

vamvakidis
Ο Πόντιος ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης

 

Όραμα του Τάκη Βαμβακίδη είναι, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της θεατρικής παράστασης στην ποντιακή διάλεκτο, 353 κορμιά, ένα για κάθε χίλια θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, να κείτονται συμβολικά στο χώμα της Επιδαύρου και οι ήχοι 71 λυράρηδων –όσα και τα χρόνια του πατριάρχη της ποντιακής μουσικής Χρύσανθου–, να «σκίζουν τον αέρα» του αρχαίου θεάτρου.

«Αν δε γίνει κάτι τέτοιο, το καλλιτεχνικό χρέος μας απέναντι στους προγόνους μας θα μείνει ανεκπλήρωτο. Εδώ και έξι μήνες σκέφτομαι, συζητάω και αναζητώ τρόπους, ώστε να ακουστεί η ποντιακή διάλεκτος στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Με το θίασο “Τεμετέρ” θα οργανώσουμε μία επιτροπή και θα προτείνουμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, να δώσει την έγκριση και να ανεβάσουμε στην Επίδαυρο έργο στην ποντιακή διάλεκτο. Πρέπει να ακουστεί στο μεγαλοπρεπές αρχαίο θέατρο η πένα των Κώστα Διαμαντίδη και Δημήτρη Πιπερίδη.

 

Vamvakidis Parharidis
Από την παράσταση «ΝΟΣΤΟΣ ρίζα μ’ και κλαδί μ’» του Δημήτρη Πιπερίδη

 

Πρέπει ο πυρρίχιος να “σκάψει” και να “ματώσει” τα χώματα της Επιδαύρου. Πιστεύω ότι το Φεστιβάλ Αθηνών θα συγκινηθεί και θα εγκρίνει το αίτημά μας, ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι να ανεβάσουμε ένα έργο, το οποίο θα εγκρίνει η επιτροπή μας», τονίζει στο pontosnews.gr ο Τάκης Βαμβακίδης.

«Με τη βοήθεια των ποντιακών συλλόγων»

Ο ίδιος αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής του έργου, σημειώνει ότι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό με έναν πολύ απλό τρόπο οι 480 ποντιακοί σύλλογοι σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως λέει, αν κάθε σύλλογος προαγοράσει μόλις δέκα εισιτήρια, είναι δεδομένο ότι τα έξοδα της παραγωγής θα καλυφθούν. «Αυτό πρέπει να γίνει για τον Πόντο που είναι ένας και για την ποντιακή διάλεκτο που είναι επίσης μία. Να βοηθήσουν οι 480 ποντιακοί σύλλογοι της χώρας με προαγορά δέκα εισιτηρίων έκαστος και θα καταφέρουμε να καλύψουμε το κόστος της παραγωγής».

 

vamvakidis 2
Με τον επιχειρηματία της coco-mat Παύλο Ευμορφίδη που στηρίζει τη διοργάνωση «Παρχαροαντάμωμαν» όπου αναβιώνουν τα ανταμώματα στα παρχάρια της πατρίδας.

 

Ο Πόντιος ηθοποιός υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που το Φεστιβάλ Αθηνών δεν εγκρίνει έργο στην ποντιακή διάλεκτο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, «θα γίνει καλλιτεχνικός πόλεμος».

«Το θέατρο της Επιδαύρου είναι οι ρίζες της αρχαίας Ελλάδας και μαζί με τον Πόντο ποτίζονται από το ίδιο αίμα και νερό. Εκεί πρέπει να ακουστεί η ποντιακή διάλεκτος. Θέλω, πριν φύγω από αυτήν τη ζωή, να εκπληρώσω αυτό το όνειρο. Θα είναι κέρδος ζωής για ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό να ακουστεί η διάλεκτός μας, μετά το Ηρώδειο και στην Επίδαυρο», σημειώνει ο Τάκης Βαμβακίδης.

 

vamvakidis renia louizidou 13
Με τη Ρένια Λουϊζίδου στη σειρά «Βαρδιάνος στα σπόρκα»

 

vamvakidis 15
Με τον Μανούσο Μανουσάκη και τον μικρό από τη σειρά «Βαρδιάνος στα σπόρκα»

 

Τέλος, ο ίδιος εκφράζει μέσω του pontosnews.gr και παράπονα σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Νίκου Κολοβού αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού, επειδή δε στήριξαν τον ποντιακό θεατρικό χώρο και κατά συνέπεια και την ποντιακή διάλεκτο. Όπως λέει, ο Νίκος Κολοβός δεν διέθεσε χρόνο να δεχθεί επιτροπή του θιάσου «Τεμετέρ», η οποία για ένα ολόκληρο έτος του ζητούσε συνάντηση, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα επαναδημιουργίας ποντιακής σκηνής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Πολιτισμού, ο Τάκης Βαμβακίδης εκφράζει παράπονο, διότι στη στήριξη θιάσων για την πανδημία απέρριψε το έργο τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού «Νόστος».

 

vamvakidis 8
Από την παράσταση «Ο Καραγκιόζης και ο μεγάλος ξεσηκωμός» του ΣΕΗ στο Ηρώδειο. Στο ρόλο του Κολοκοτρώνη ο Στράτος Τζώρτζογλου

 

«Να αλλάξει το όνομά του, όποιος πιστεύει ότι θα πεθάνει η ποντιακή διάλεκτος»

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι σε όσους υποστηρίζουν ότι θα χαθεί στο πέρασμα των χρόνων η ποντιακή διάλεκτος, εμφανίζεται ο Τάκης Βαμβακίδης. Μάλιστα, σε όσα άτομα ποντιακής καταγωγής υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, συνιστά να αλλάξουν την κατάληξη του επιθέτου τους.

 

vamvakidis 3
Με τον κορυφαίο καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Νταγιάκο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής συνεργασίας τους, στο έργο «Πιο καραγκιόζης δεν γίνεται…», του Νίκου Κεραμίδα. Η μουσική είναι του Γιάννη Ζουγανέλη

 

«Η ποντιακή διάλεκτος δεν πρόκειται να πεθάνει. Οι ποντιακοί σύλλογοι κάνουν πολύ καλή δουλειά πάνω στο κομμάτι αυτό. Υπάρχουν εξαιρετικοί δάσκαλοι που μεταλαμπαδεύουν την ποντιακή διάλεκτο στους νέους και πολλά άτομα που με πολύ χαρά προσπαθούν να τη διδαχθούν. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η ποντιακή διάλεκτος δε θα πεθάνει. Όποιος Πόντιος πιστεύει κάτι τέτοιο, πρέπει να αλλάξει την κατάληξη του επιθέτου του», τονίζει ο Πόντιος ηθοποιός.

vamvakidis 11

Τα Φτηνά Τσιγάρα

Στη θεατρική παράσταση Φτηνά Τσιγάρα, η οποία είναι μεταφορά σε μορφή μιούζικαλ στο σανίδι της κινηματογραφικής ταινίας του Ρένου Χαραλαμπίδη, που σημείωσε επιτυχία το 2000, συμμετέχει αυτό το διάστημα ο Τάκης Βαμβακίδης.

 

vamvakidis 12
Αφίσα από την παράσταση «Φτηνά τσιγάρα»

 

Η παράσταση παίζεται από τις 16 Φεβρουαρίου στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

«Τα “Φτηνά Τσιγάρα” είχαν κάνει μία τεράστια επιτυχία το 2000. Μια ευαίσθητη ιστορία που εκτυλίχθηκε στο κέντρο της Αθήνας, ένα ζευγάρι που φλέρταρε σε άλλο επίπεδο. Πρόκειται για μία συγκλονιστική παράσταση γεμάτη ευαισθησία, τρυφερότητα, αγάπη και αλήθειες», σημειώνει ο Τάκης Βαμβακίδης.

 

vamvakidis 4
Φωτογραφίες των ηθοποιών που συμμετέχουν στα «Φτηνά τσιγάρα»

 

Σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Ο Ρένος Χαραλαμπίδης είναι ο αφηγητής στην παράσταση, η φωνή πάνω από τα γεγονότα, ενώ η μουσική είναι του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου. Παίζουν ακόμα οι Θανάσης Λέκκας, Χριστίνα Στεφανίδου, Κωνσταντίνος Μπιμπής και Ίντρα Κέιν.

 

vamvakidis papageorgiou 9
Από την ταινία του Στέργιου Πάσχου «Τα γενέθλια της Λούλας», με τον Θανάση Παπαγεωργίου

 

Όπως λέει στο pontosnews.gr ο Τάκης Βαμβακίδης, αυτήν τη περίοδο βιώνει μία πολύ ευτυχισμένη τηλεοπτική, κινηματογραφική και θεατρική πραγματικότητα. Μετά την πολύ μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία που σημείωσε με τη σειρά Το Κόκκινο Ποτάμι, στην οποία πρωταγωνιστούσε, τώρα συμμετέχει στα γυρίσματα της ταινίας Τα Γενέθλια της Λούλας, του σκηνοθέτη Στέλιου Πάσχου και με πρωταγωνιστή τον Θανάση Παπαγεωργίου.

 

vamvakidis kafetzopoulos 5
Με τον Αντώνη Καφετζόπουλο και την Ηρώ Μανέ στην νέα σειρά του Alpha «Ο Εμίρης και ο κακομοίρης»

 

Επίσης, θα συμμετάσχει στο τηλεοπτικό σίριαλ Εμίρης και Κακομοίρης, στο οποίο θα συμπρωταγωνιστούν οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Ηρώ Μανέ και Αργύρης Αγγέλου. Πρόκειται για διασκευή της πολύ επιτυχημένης ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας και θα προβληθεί από μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό.

 

prosfygia ellinon vamvakidis
Στιγμιότυπο από την ταινία «Προσφυγιά Ελλήνων»

 

vamvakidis 10
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης διδάσκει στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος»

Επίσης, αυτήν την περίοδο διδάσκει θέατρο σκιών στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος», ενώ παραδίδει διαδικτυακά και μαθήματα υποκριτικής – έκφρασης λόγου – αυτοσχεδιασμού σε συνεργασία με το ωδείο «ΝόΤΑ Νότα» της  Θεσσαλονίκης των αδερφών Γιάννη και Αβραάμ Γκόσιου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης pontosnews.gr 
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.