Τέσσερις νεκροί από την μεγάλη πυρκαγιά στην Κύπρο

Τέσσερις νεκροί από την μεγάλη πυρκαγιά στην Κύπρο

Νεκροί εντοπίστηκαν οι τέσσερις αγνοούμενοι στην Κύπρο, σε χαράδρα της περιοχής Οδού, στην ορεινή Λάρνακα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, βρέθηκαν στο σημείο, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα. Πρόκειται για αλλοδαπούς εργάτες που εργάζονταν σε γεωργό της περιοχής και από την στιγμή της εκδήλωσης της φωτιάς, δεν είχαν δώσει σημεία ζωής ενώ δεν γνώριζαν και καλά την περιοχή. Νωρίτερα από τις έρευνες, είχε εντοπιστεί καμένο το όχημα στο οποίο επέβαιναν. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ενημέρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, αναφερόμενος στις συνεχείς προσπάθειες για κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς σε ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στην περιοχή της Βαβατσινιάς, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «το πλάνο που έχει καταρτιστεί κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη δεν έχει διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αφού και τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης από τα drones δεν έχει αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα.

Παρακολουθούνται οι μεγάλες εστίες που εξελίσσονται σε κάποιες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, μεταξύ των χωριού Οδού και Αγίων Βαβατσινιάς. Eκεί δίδεται μεγαλύτερη έμφαση, καθώς είναι μια περιοχή δύσκολη για τα πτητικά μέσα, οπότε γίνεται μια μετακίνηση επίγειων δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Υπάρχει μια αισιοδοξία, αλλά παραμένει δύσκολη η κατάσταση, αξιολογείται συνεχώς και λαμβάνονται αποφάσεις αναλόγως και του πώς προκύπτει η εξέλιξη με τις εστίες αναζωπύρωσης.

Αναμένουμε τις επόμενες ώρες ότι θα μπουν στη μάχη και το ένα αεροπλάνο από την Ελλάδα – δυστυχώς, το δεύτερο αεροπλάνο, λόγω τεχνικού προβλήματος, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα – και βεβαίως και τα δύο αεροπλάνα που θα έρθουν από το Ισραήλ, ενώ αναμένεται και ενημέρωση για τα δύο αεροπλάνα που θα έρθουν από την Ιταλία».

Σε ερώτηση για τον απολογισμό της καταστροφής μέχρι στιγμής, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «προτεραιότητα μας αυτή τη στιγμή είναι η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα, γίνονται ήδη κάποιες πρώτες σκέψεις για το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση αμέσως μετά που θα κερδίσουμε τη μάχη με τις φλόγες, αλλά αυτή τη στιγμή όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, χωρίς να παραγνωρίζουμε τη βοήθεια που πρέπει να προσφερθεί σε όσους, δυστυχώς, έχουν απωλέσει τη στέγη τους. Έχουν γίνει όλες οι ρυθμίσεις, δεν έχει μείνει κάποιο νοικοκυριό χωρίς στέγη χθες βράδυ, και φυσικά και για τη σίτιση τους».

Σε ερώτηση πώς ήταν για αυτόν η χθεσινή νύχτα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν ένα βράδυ το οποίο περάσαμε μπροστά σε μια οθόνη και με τη βοήθεια των ειδικών αξιολογούσαμε συνεχώς τα δεδομένα. Δεν θα έλεγα ότι ήταν μια συνηθισμένη βραδιά για μένα, αλλά ήταν μια βραδιά αρκετά διδακτική και πρέπει να μάθουμε από αυτή τη βραδιά».

Κληθείς να αναφερθεί στο έργο των πυροσβεστών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι συγκινητική η προσπάθεια, όχι μόνο των πυροσβεστών, αλλά όλου του κόσμου που είναι εδώ είτε αυτοί είναι στελέχη του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς, όλοι. Και αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι κόσμος που του ζητούσαν να πάει να ξεκουραστεί, επέμενε να συνεχίσει να είναι εδώ και να δίνει τη μάχη».

Βλάβη παρουσίασε το ένα από τα δύο καναντέρ που απέστειλε η Ελλάδα – Αναχωρεί τρίτο αεροσκάφος από την Θεσσαλονίκη

Βλάβη παρουσίασε το ένα από τα δύο καναντέρ τα οποία απέστειλε η Ελλάδα προκειμένου να συμβάλλουν στο έργο της πυρόσβεσης της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει στην επαρχία Λεμεσού από χτες το απόγευμα.

Την πληροφορία έδωσε στη δημοσιότητα ο υπεύθυνος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέας Κεττής και επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Σύμφωνα με τον κο Κεττή, εντός των επομένων ωρών θα αναχωρήσει τρίτο καναντέρ από την Θεσσαλονίκη με προορισμό το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Κύπρο

ΕΡΤ

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.