Τα νέα δεδομένα που φέρνει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Τα νέα δεδομένα που φέρνει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Το εθνικό μητρώο ζώων, τις ποινές για όσους κακοποιούν ζώα, τη στείρωση όλων των κατοικίδιων, αλλά και τις ενστάσεις απέναντι στους νέους κανονισμούς συζήτησαν στην εκπομπή «Από τις Έξι» της ΕΡΤ η Σεραφίνα Αβραμίδου, εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Αθηναίων για τα ζώα, ο εκπαιδευτής Μιχάλης Κουφόπουλος και η κτηνίατρος Μάνια Κουτούγερα.

Η κα Αβραμίδου μιλώντας για το νομοσχέδιο υπογράμμισε πως το εθνικό μητρώο ζώων θα περιλαμβάνει τα πάντα για ένα κατοικίδιο, με στόχο τόσο τη προφύλαξη της υγείας του, όσο και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που χαθεί ή κακοποιηθεί. Επίσης, οι νέες ρυθμίσεις φέρνουν τους δήμους προ των ευθυνών τους, καθώς θα είναι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα, τηρώντας τους ήδη υπάρχοντες κανονισμούς, οι οποίοι δεν εφαρμόζονται όπως θα έπρεπε.

Οι νέες αλλαγές ωστόσο έχουν φέρει και πολλές ενστάσεις, ιδίως στο ζήτημα των στειρώσεων. Η καθολική στείρωση δηλαδή, που υπαγορεύει το νομοσχέδιο, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Κουφόπουλο μια τέτοια αλλαγή θα οδηγήσει στην απαγόρευση εκτροφής καθαρόαιμων ζώων στην Ελλάδα, αυξάνοντας τις εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες. Η κα Κουτούγερα ωστόσο, τονίζει πως η στείρωση, εκτός της μείωσης των νέων γεννήσεων, προλαμβάνει πολλές μορφές καρκίνου τόσο στα θηλυκά, όσο και στα αρσενικά ζώα, το οποίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.