Τζιτζικώστας:Ανίκανη η κυβέρνηση μπροστά και στην ανθρωπιστική κρίση

Σύσκεψη με πρωτοβουλία του Περιφεριάρχη Τζιτζικώστα πραγματοποιήθηκε σήμερα,1/3/16.
Συντονισμός δράσης των δημάρχων για το προσφυγικό θέμα ήταν το επίκεντρο της συζήτησης. Οι προτάσεις του,που βρήκαν σύμφωνους όλους ήταν οι εξης:
1)δημιουργία συντονιστικού κέντρου,αν δεν το κάνει η κυβέρνηση θα το κάνει η περιφέρεια μόνη της,διοτι είναι μεγίστης σημασίας.
2)σχεδιασμός ευρεσεις κατάλληλων χωρών αν νέες ανάγκες με ισομερή κατανομή σε όλη την Ελλάδα.
3)αξιοποίηση διαθεσίμων πόρων,απο κάθε μέσω.
Παρόντες ήταν οι περισσότεροι δήμαρχοι της περιφέρειας και εκπρόσωποι του στρατού,της αστυνομίας και των ΜΚΟ. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του δημάρχου ή έστω εκπροσώπου του δήμου Δέλτα,ένας Δήμος που πλήγεται άμεσα.
image
Ο περιφερειάρχης τόνισε οτι το 1/2 των προσφύγων βρίσκεται στην Μακεδονία και ζητησε για πολλοστή φορά την ισομερή κατανομή των προσφυγων σε όλη την Ελλάδα για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτο κατα το δυνατόν καλυτερα,ενα φαινόμενο που είναι αδιανόητο να σηκώσει το βάρος μια περιφέρεια επειδή δεν μπορει να το διαχειριστεί η κυβέρνηση.
Η σταση της κυβέρνησης,να μην οργανώνει διάλογο με τους δημάρχου,υφίσταται ακόμη και σήμερα.Δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε στην περιφέρεια ούτε στους ίδιους τους δήμους που δημιουργήθηκαν τα κέντρα φιλοξενίας,η ενημέρωση τους είναι καθαρά απο τα ΜΜΕ.
Εκπέμπουν SOS οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Ειδομένη,διοτι δεν υπάρχουν γιατροί και οι ασθένειες καραδοκούν, οι προσφυγες εχουν αγγίξει πλέον τις 10.000 και αναμένεται η αύξηση του αριθμού αυτού.Οι αγρότες και οι κάτοικοι της Ειδομένης δηλώνουν αγανακτισμένοι,τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ειναι τεράστια. Οι συνθήκες είναι άθλιες,κοιμούνται σε σκηνές που ειναι τοποθετημένες πανω στις λάσπες. “Έχουμε καταντήσει οι φιλιππινέζες της κατάστασης” φώναξε με πόνο ψυχής ο δήμαρχος Παιονίας, εκδηλώνοντας την αγανάκτησή του με κύριο γνώμονα την αδιαφορία της κυβέρνησης και την απόλυτη εξαθλίωση που βιώνουν ημεδαποί και αλλοδαποί.
Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Τζάκη Ιωάννα δήλωσε οτι απο το καλοκαίρι εκπονήθηκε ενα προγραμμα διαχείρισης,αλλα οι ανάγκες άλλαξαν.Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση η διεύθυνση δημόσιας υγείας λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση.
Άμεση οργάνωση υγεονομικού εξοπλισμού υλικού και εκπαίδευση ατόμων για παροχή υγεία σε προσφυγες ζητήθηκε απο τους περισσότερους.
Αν υπήρχαν αληθή στοιχεία για τον τόπο καταγωγής των προσφύγων θα ήταν πιο εύκολη η αντιμετώπιση των μεταδιδόμενων νοσημάτων και η διασφάλιση της δημωςιας υγείας,δυστυχώς ομως πολλοί απο τους μετανάστες εχουν δηλώσει ψεύδη χώρα καταγωγής. Ενα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι η καθυστέρηση της παραλάβεις των παιδικών εμβολίων.
Ζητήθηκε άμεσα η προσαρμογή προγράμματος ψεκασμού κατα των κουνουπιών στις περιοχές που βρίσκονται τα κέντρα φιλοξενίας.
Ελάχιστα χρήματα παρθηκανε εως τώρα απο το πακέτο βοήθειας. Ο περιφεριάρχης δήλωσε οτι η περιφέρεια θα διαθέσει 200.000€ στους δήμους που εχουν ήδη κέντρα φιλοξενίας,ποσό διόλου ευκαταφρόνητο αλλά μπροστά στις ανάγκες ελάχιστο.
Το κοινό αίσθημα αλληλεγγύης ήταν διάχυτο μέσα στην αίθουσα του συμβουλίου,διοτι το τεράστιο πρόβλημα του μη διαχειρίσιμου προσφυγικού δεν μπορεί να καλύψει την συμπόνια μπροστά στον ανθρώπινο πόνο.
Δειτε τιμήν τοποθέτηση του αντιδημάρχου Ωραιοκάστρου κ.Δίγκαλη Θωμά
ΒΙΝΤΕΟ

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.