Τι αλλάζει στη ζωή μας από σήμερα για «να μένουμε ασφαλείς»-Στις 15/6 οι Εξετάσεις-Μέτρα στήριξης

Τι αλλάζει στη ζωή μας από σήμερα για «να μένουμε ασφαλείς»-Στις 15/6 οι Εξετάσεις-Μέτρα στήριξης

Γάντια, μάσκες, κοινωνική απόσταση 2 μέτρων, συνεχές καλό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συνωστισμού και προσοχή στις ευάλωτες ομάδες, αποτυπώνουν πλέον τη νέα καθημερινότητα της ζωής μας στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών.Στις 15 Ιουνίου θα αρχίσουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις και δεν θα γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις έδωσε τις διαστάσεις της νέας κανονικότητας έδωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης  τονίζοντας ότι «επιστρέφουμε και μένουμε ασφαλείς». Στη συνέχεια οι υφυπουργοί εξειδίκευσαν τη διαδικασία. Στο 1520 οι καταγγελίες για παρανομίες.

Οδηγίες δημόσιας υγείας από τον πρωθυπουργό

«Τηρούμε ευλαβικά την υγιεινή των χεριών, κρατάμε αποστάσεις και κάνουμε χρήση μάσκας, είτε μίας χρήσης, είτε πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη). Για να είναι όμως αποτελεσματική η μάσκα, πρέπει να τη χρησιμοποιούμε σωστά. Ακολουθούμε τις οδηγίες, μένουμε ασφαλείς», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ιστοσελίδα του στο Facebook.

Άνοιξαν βιβλιοπωλεία, καταστήματα με περιφερειακά υπολογιστών, ανθοπωλεία, κομμωτήρια, κουρεία, κατστήματα αθλητικών, καταστήματα οπτικών και βαρηκοΐας, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ. Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και ασανσέρ, και επιπλέον για τους εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Επίσης, δόθηκε ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Ωράριο λειτουργίας: Tα καταστήματα τροφίμων θα συνεχίσουν να λειτουργούν από τις 7:00 μέχρι τις 21:00 τις καθημερινές και από τις 9:00 μέχρι τις 20:00 τα Σάββατα μέχρι τις 9 Μαΐου, ενώ όσον αφορά τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής το ωράριό τους μπορεί να διαμορφωθεί από τις 7:00 μέχρι τις 22:00 τις καθημερινές και από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 τα Σάββατα.

-Οι θέσεις εργασίας πρέπει να έχουν 2 μέτρα απόσταση τουλάχιστον μεταξύ τους ενώ η χρήση μάσκας για τους υπαλλήλους είναι υποχρεωτική, ενώ όσον αφορά τη χρήση μάσκας το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα τροφίμων.

-Kαταστήματα μασάζ, pilates και personal training δεν επιτρέπεται να επαναλειτουργήσουν.

-Αίρονται οι με τα SMS περιορισμοί στη μετακίνηση των πολιτών που δεν θα ισχύουν για δύο εβδομάδες εκτός νομού. Από τις 18 Μαΐου θα είναι πιθανή η ολική απελευθέρωση στις μετακινήσεις με βάση πάντα την πορεία της επιδημίας.

Κλειστές παραμένουν οι οργανωμένες παραλίες.

-Στις 11 Μαΐου ανοίγει το υπόλοιπο λιανεμπόριο και στη συνέχεια εντός του μήνα τα εμπορικά κέντρα.

-Σε κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου 20 τετραγωνικών μέτρων  επιτρέπεται η παρουσία συνολικά 4 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού. Τηρείται η απόσταση 2 μέτρων από κάθε άτομο. Σε ασανσέρ επιτρέπεται η κάλυψη του 40%.

-Στις εκκλησίες  οι πιστοί μπορούν να συμμετάσχουν από τις 17 Μαΐου στη θεία λειτουργία με κανόνες. Επιτρέπεται η ατομική λατρεία.

Στις 15 Ιουνίου θα αρχίσουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις και δεν θα γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας.

– Σχολεία: Στις 11 Μαΐου ανοίγει η Γ’ Λυκείου, μια εβδομάδα μετά θα ανοίξουν Γυμνάσιο και Λύκειο.

Δημοτικά και νηπιαγωγεία κλειστά ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, αν είμαστε σίγουροι, ενώ θα υπάρχει και η εξ αποστάσεως διδασκαλία για περιπτώσεις παιδιών που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο.

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις αρχίζουν στις 15 Ιουνίου ενώ δεν θα γίνουν προαγωγικές εξετάσειςΕκ περιτροπής λειτουργία με μισούς μαθητές ανά τάξη.

-Από τις 18 Μαΐου θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι.

-Επίσης την 1η Ιουνίου ανοίγουν ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίαςκαφέ και εστιατόρια κατ’ αρχήν όσα έχουν εξωτερικό χώρο. Επίσης την ίδια ημερομηνία θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο κύμα της δικαιοσύνης.

-Τον Μάιο οι ηλικιωμένοι να μείνουν στο σπίτι με βάση τα ήδη γνωστά μέτρα. Αν όμως έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν σε εξοχικά να το πράξουν μετά τις 18 και όχι στα νησιά με συγκεκριμένους κανονες και πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν έως τότε. Τα ΚΑΠΗ θα παραμείνουν κλειστά.

-Δεν θα ανοίξουν τα κλειστά γυμναστήρια και οι παιδικές χαρές.

-Σύσταση τηλεργασίας όπου είναι εφικτό.

-Προκρίνεται η χρήση ΙΧ αντί ΜΜΜ – Δεν ισχύει ο δακτύλιος για τον Μάιο

Περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ, λεωφορεία και τραμ.

-Στα ταξί μόνο ένα άτομο εκτός εάν είναι γονείς με τα παιδιά.

Προσέλευση των Δημοσίων υπαλλήλων σε 3 φάσεις, στις 7, 8, και 9 το πρωί.

-Παραμένει η άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς που έχουν παιδιά έως 12 ετών.

-Ενθαρρύνεται η χρήση του gov.gr

Κρίσιμη ημερομηνία η 29η Ιουνίου όπου θα κριθούν όλα τα μέτρα. Εάν όλα πάνε καλά τότε θα περάσουμε στην τρίτη φάση που θα διαρκέσει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

Στην επόμενη φάση

Με πολύ προσεκτικά βήματα προχωράμε στην επόμενη φάση, που προβλέπει άρση των περιορισμών ανά διαστήματα και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική υπευθυνότητα γιατί τώρα θα κυκλοφορούμε περισσότερο, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Παρατείνεται για τρεις μήνες ο νόμος για την α’ κατοικία-Στοχευμένες παρεμβάσεις για τουρισμό, μεταφορές 

Παρατείνεται για τρεις μήνες ο νόμος για την πρώτη κατοικία προκειμένου να υπάρξει μαι δεύτερη ευκαιρία για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 3.200 αιτήσεις σε ένα σύνολο 92.000, ενώ 210.000 «κόκκινα» δάνεια ρυθμίστηκαν απευθείας από τις τράπεζες ή τους διαχειριστές.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

  1. Στο covid19.gov.gr μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα πάντα γύρω από τον κορονοϊό.

2. Αριθμός βοήθειας για ψυχοσωματική στήριξη ο 10306

    3. Ο παγκόσμιος χάρτης του κορονοϊού

    4. Χρήσιμες συμβουλές έχει δώσει ο λοιμωξιολόγος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

  

ΕΡΤ

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.