Τι να κάνω το αρνί που περίσσεψε; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει

Είναι αλήθεια η πιο συχνή ερώτηση που κάνουμε όλοι, είναι “τι να κάνω το αρνί που περίσσεψε”;

Ποτέ στην ελληνική κουζίνα δεν έχουμε σπατάλη φαγητού αφού έχουμε μάθει να αξιοποιούμε τα πάντα δημιουργώντας μια νέα συνταγή.

Το Πάσχα πέρασε αλλά κάποια φαγητά μας περίσσεψαν και πρέπει να φροντίσουμε τίποτα να μην πάει χαμένο. Θα τα αξιοποιήσουμε όλα φτιάχνοντας νέα φαγητά πεντανόστιμα. Zero food waste λοιπόν, γιατί η σπατάλη φαγητού από την φύση της δεν έχει θέση στην ελληνική κουζίνα που αξιοποιούμε τα πάντα.

Αυγά κόκκινα, αρνί ή κατσίκι ψητό, μαγειρίτσα, όλα θα βρουν την θέση τους σε νέες φανταστικές συνταγές.


Τι να κάνω το αρνί που περίσσεψε; Να το φτιάξεις μια πασχαλινή πίτα εύκολη με 10′ προετοιμασία. Ζεστή να την απολαύσετε να τη ευχαριστηθείτε!

Κρεατόπιτα με αρνί από το Πάσχα

Υλικά

Για την κρεατόπιτα με αρνί

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 350 γρ. ψημένο αρνί
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσ. άνηθο με τα κοτσάνια του ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλ. κονιάκ ή λευκό κρασί
  • 250 γρ. κασέρι κομμένο σε κύβους
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • 1 φύλλο σφολιάτας (ή 1 χοντρό χωριάτικο φύλλο)

Ψιλοκόβουμε πρώτα τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ψημένο αρνί και τον άνηθο και σοτάρουμε για 2 λεπτά.

Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το υγρό.

Η γέμιση δεν πρέπει να μην έχει καθόλου υγρά.

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.

Ρίχνουμε μέσα στην γέμιση τα τυριά και το γιαούρτι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αφού δοκιμάσουμε πρώτα.

Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο μας, ακουμπάμε τη γέμιση κατά μήκος και τυλίγουμε σε ρολό.

Φυλακίζουμε τις ενώσεις κάτω από το ρόλο.

Ακουμπάμε την πίτα με την ένωση προς τα κάτω, επάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αν θέλετε μπορείτε να αλείψετε με αυγό για να γυαλίζει και να πασπαλίσετε σουσάμι ή μαυροσίσαμο.

Χαράζουμε δυο τρεις χαρακιές στην επιφάνεια της σφολιάτας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 40΄ μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα και να γίνει τραγανή.

Αφού ψηθεί αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.


Φασόλια με κρέας (Ροδίτικη φασολάδα)

Υλικά

Για τα φασόλια με κρέας

  • 1 kg φασόλια μέτρια (λόπια Καταββιάς Ρόδου)
  • 1/2 kg κατσικίσιο κρέας (κομμένο σε μερίδες)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 3 μέτρια καρότα (ψιλοκομμένα)
  • 1 kg ντομάτα τριμμένη
  • Πιπέρι κόκκινο
  • Αλάτι κατά βούληση

Βράζουμε πρώτα σε μία βαθιά κατσαρόλα το κατσίκι με μπόλικο νερό να μαλακώσει.

Όταν γίνει το κρέας, το βγάζουμε σε μία πιατέλα και κρατάμε το ζωμό.

Βράζουμε τα φασόλια με μπόλικο νερό για περίπου 30′ να μαλακώσουν.

Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το βρασμένο κατσίκι.

Προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια, τη ντομάτα, το καρότο, το σέλινο, τον πελτέ και το ζωμό του κρέατος.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε τα λόπια με το κατσίκι να βράσουν για 40′ περίπου, σε σιγανή φωτιά μέχρι να χυλώσει η Ροδίτικη φασολάδα.


Ταλιατέλες με μανιτάρια και ό,τι μας περίσσεψε

Υλικά

Για τις ταλιατέλες με μανιτάρια και ό,τι μας περίσσεψε

  • 500 γρ. ταλιατέλες
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 300 γρ. άσπρα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 2 συσκ. ντοματάκια κονκασέ
  • 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι ή τυρί κρέμα
  • Όσο κοτόπουλο – κρέας – λουκάνικο περίσσεψε (ψιλοκομμένο)
  • Τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Αφήνουμε να πιούν τα υγρά τους.

Βάζουμε το κοτόπουλο, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά.

Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι.

Αφήνουμε να βράσει για 10′ σε μέτρια φωτιά.

Βράζουμε και στραγγίζουμε τις ταλιατέλες και τις ρίχνουμε στη σάλτσα.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.