Τι πρέπει να κάνετε αν πατήσετε αχινό και αν σας τσιμπήσει μέδουσα

Τι πρέπει να κάνετε αν πατήσετε αχινό και αν σας τσιμπήσει μέδουσα 

Αν πατήσετε αχινό:

  1. Βυθίστε την πληγείσα περιοχή για 30-90 λεπτά σε νερό τόσο ζεστό, όσο αντέχετε. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται για να μειώσετε τον πόνο.
  2. Χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκι για να αφαιρέσετε τα αγκάθια.
  3. Για να αφαιρέσετε τα pedicellaria βάλτε κρέμα ξυρίσματος στην πληγείσα περιοχή και απαλά περάστε από πάνω με ένα ξυράφι.
  4. Στη συνέχεια τρίψτε την πληγή με σαπούνι και νερό και ολοκκληρώστε με καλό πλύσιμο με άφθονο νερό.
  5. Μην κλείνετε την πληγή με τραυμαπλάστ, ή άλλο υλικό.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα λοίμωξης, όπως πύον, ερυθρότητα, ή αυξημένη θερμότητα στο σημείο, εφαρμόστε τοπικά κάποια αντιβιοτική αλοιφή και καλέστε τον γιατρό σας.

Αν σας τσιμπήσει η μέδουσα

1.Χρησιμοποιήστε την πετσέτα για να βγάλετε πάνω από το δέρμα σας τα πλοκάμια της μέδουσας – ποτέ με γυμνά χέρια.

2. Ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό για να ξεπλύνετε την περιοχή που σας τσίμπησε και αποφύγετε το νερό της βρύσης γιατί αυτό μπορεί να σπάσει τα κεντριά που βρίσκονται επάνω στο δέρμα σας.

3. Βάλτε μια ζεστή κομπρέσα ή ζεστό νερό πάνω στο τσίμπημα, για τουλάχιστον 20 λεπτά. Έτσι θα μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή. Το δηλητήριο της μέδουσας είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες και η θερμότητα “απενεργοποιεί” τη δράση του.

4. Ξεπλύνετε το τσίμπημα με ξύδι αφού χάρη στην υψηλή οξύτητα που έχει, βοηθά στην μείωση του πόνου.

5. Αλείψτε την περιοχή που σας τσίμπησε η μέδουσα με κορτιζονούχο κρέμα η οποία θα περιορίσει τη φλεγμονή και θα σας ανακουφίσει από τον πόνο και τη φαγούρα.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά όπως εμετός, ναυτία, πονοκέφαλος, σπασμοί ή δυσκολία στο περπάτημα επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.