Τουρκία: Φόβοι για πάνω από 100.000 νεκρούς

Τουρκία: Φόβοι για πάνω από 100.000 νεκρούς

Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών απο τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ όσο και πάει και μεγαλώνει σε Τουρκία και Συρία, με τους ειδικούς να προμηνύουν μέχρι και 100.000 νεκρούς.

«Το βλέπω αυτό και ανατριχιάζω. Κοιτάξτε το στόμα του ήταν γεμάτο λάσπη και τσιμέντο. Κοιτάξτε».

Ο Τάχα ήταν τυχερός. Συγκλόνισε τον κόσμο όταν το βίντεο που τραβούσε ενώ ήταν εγκλωβισμένος στα συντρίμμια του σπιτιού του έκανε τον γύρο του κόσμου.

«Ακόμα κάνει σεισμούς. Ο θάνατος, φίλοι μου, έρχεται σε μια στιγμή που δεν το περιμένει κανείς. Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία μετανιώνω».

Νόμιζε ότι ήταν ο μοναδικός που είχε επιζήσει από την οικογένεια του όμως, η δική του οικογένεια είναι από τις λίγες στην Τουρκία που δεν ξεκληρίστηκε. Σήμερα, ζουν σε έναν από τους καταυλισμούς που έχουν στηθεί χωρίς να γνωρίζουν πως θα καταφέρουν να συνεχίζουν τη ζωή τους.

Στο Ντιγιάρμπακιρ δεν σταματούν να ανοίγουν τάφους στα αυτοσχέδια νεκροταφεία που έχουν ανοίξει για να μπορέσουν να θάψουν τους νεκρούς τους.

Εικόνες απώλειας και πόνου

Πολύχρωμα μπαλόνια επάνω στα συντρίμμια στο Χατάι. Ένα για κάθε μια αθώα παιδική ψυχή που χάθηκε κάτω από τα χαλάσματα.

«Πιστέψτε με. Κάθε φορά που δένουμε ένα μπαλόνι στα χαλάσματα, η καρδιά μου πονάει. Έχουμε βάλει χίλια και χίλια πεντακόσια μπαλόνια μέχρι στιγμή και θα συνεχίσουμε μέχρι να φτάσουμε σε κάθε γωνιά της πόλης. Μέχρι να φτάσουμε σε κάθε σπίτι όπου χάθηκαν παιδιά», δήλωσε κάτοικος του Χατάι.

Ο Ακίν δεν σταματά να ψάχνει ανθρώπου στα ισοπεδωμένα κτίρια. Ελπίζει να μπορέσει να παραδώσει σε όσες περισσότερες οικογένειες μπορεί, τις σορούς των δικών τους ανθρώπων.

Στέγη στο σπίτι του θείου του, βρήκε το μωρό που γεννήθηκε κάτω από τα χαλάσματα στην Συρία.

Η αδελφή της μαζί με τον σύζυγο της αποφάσισαν να υιοθετήσουν το μωρό.

«Αυτό το κορίτσι σημαίνει τόσα πολλά για εμάς γιατί δεν έχει μείνει κανείς από την οικογένειά της εκτός από αυτό το μωρό. Θα είναι μια ανάμνηση για μένα, για τη θεία της και για όλους τους συγγενείς μας στο χωριό της μητέρας και του πατέρα της. Για ολόκληρο χωριό, όχι μόνο για μένα και τη θεία της», δήλωσε ο θείος του μωρού, Καλίλ Αλ Σαουάντι.

Θα της δώσουν το όνομα της μητέρας της, Αφρά.

Η εικόνα όμως, στους δρόμους τόσο της Τουρκίας όσο και της Συρίας δείχνει ότι και οι δύο βρίσκονται ένα βήμα πριν την ανθρωπιστική κρίσης.

Ο Μπλίνκεν στην Τουρκία και τα … F16

Την ίδια στιγμή, η επίσκεψη Μπλίκεν έφερε εξελίξεις και σημαντικές δηλώσεις με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου να χαρακτηρίζει «συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές» μια συμφωνία για τα F-16.

«Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το αίτημα για F-16 στη σημερινή μας συνάντηση. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στηρίζει ένθερμα αυτό το αίτημά μας. Την ευχαριστούμε για αυτό. Ευελπιστούμε για μια επίσημη ενημέρωση προς το Κογκρέσο για αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατό και είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, παρέπεμψε και πάλι στο Κογκρέσο.

«Στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχω να σας ανακοινώσω ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρις ότου ενημερώσουμε επίσημα το Κογκρέσο».

Ο επικεφαλής της αμερικανική διπλωματίας πριν πετάξει για την Αθήνα, συναντήθηκε τελικά και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα ενώ την Τρίτη μαζί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, αναμένεται να προχωρήσει στην έναρξη του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.